«Skal vi danse»:

Her er utlandets villeste «Skal vi danse»-øyeblikk

Hets, kjærlighetsdrama og politianmeldelse.

FÅR FRANK LØKE TIL Å BLEKNE: Tv-konseptet «Skal vi danse» er solgt til mer enn 30 land. Og det er ikke alltid, slik vi nylig så et eksempel på her hjemme, at programmet klarer å opprettholde sin familievennlige profil. Foto: NTB Scanpix
FÅR FRANK LØKE TIL Å BLEKNE: Tv-konseptet «Skal vi danse» er solgt til mer enn 30 land. Og det er ikke alltid, slik vi nylig så et eksempel på her hjemme, at programmet klarer å opprettholde sin familievennlige profil. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da TV 2 sikret seg rettighetene til den norske versjonen av tv-formatet «Strictly Come Dancing» på midten av 2000-tallet, skrev Dagbladet følgende:

«Norske kjendisers manglende danseferdigheter kommer snart til en tv-skjerm nær deg. Kjendisene får ikke helt sving på dansen, det vil de gjøre noe med på direkten».

Siden den gang har programmets profil vært tilnærmet like uskyldig som det hørtes ut som i presentasjonen. Tolv år inn i den norske «Skal vi danse»-historien sørget derimot Frank Løke (38) for å lage en ørliten ripe i den ellers så speilblanke parkettlakken.

DET FØRSTE INTERVJUET: Frank Løke er hjemme igjen etter «Skal vi danse»-skandalen. Se det første intervjuet med ham her. Reporter: Linn Christin Marthinussen. Video: Andreas Fadum Vis mer Vis mer

Resultatet (som de fleste har fått med seg nå): Norges første «Skal vi danse»-utkastelse.

Godkjent sexstunt

Hvordan er det så i utlandet? Tv-konseptet, opprinnelig britisk, er solgt til mer enn 30 land - deriblant Ukraina, Albania, India, Kina, Russland, USA og Sør-Korea.

Finnes det noe pinligere enn å se en rytmeløs ekshåndballspiller danse i en glitrende fille av en Borat-drakt, for så å havne i bitter konflikt med TV 2 og den ikke helt uskyldige dansepartneren - og deretter bli kastet ut av programmet?

Svaret er ja. Vi starter med øyeblikkene som trolig topper skandale-barometeret, og skal til Argentina.

Det var i 2010 at den argentinske Playboy-modellen Silvina Escudero og dansepartneren Nicolás Scillama sjokkerte en hel verden, da de kastet klærne (minus trusa) og simulerte sex på direktesendt tv. Det i overkant dampende dansenummeret var godkjent av produksjonen, og inkluderte puppekyssing, pikante dansetrinn og en programleder som lot som han forsøkte å bryte inn.

DRØY KOST: Silvina Escudero og dansepartneren Nicolás Scillama serverte argentinske tv-seere dette dansenummeret i 2010.
DRØY KOST: Silvina Escudero og dansepartneren Nicolás Scillama serverte argentinske tv-seere dette dansenummeret i 2010. Vis mer

Som et planlagt stunt fikk opptredenen ingen konsekvenser, og paret kom til semifinalen i «Skal vi danse», eller «Bailando por un Sueño» som det heter på morsmålet.

- Langt over streken

Og da en skulle tro at det ikke gikk an å bli drøyere, ble ovennevnte strippenummer satt fullstendig i skyggen året etterpå.

Denne gang var det den tidligere Big Brother-deltakeren Cinthia Fernandez og hennes dansepartner - fortsatt i Argentina - som like greit dukket opp foran lyskasterne uten en eneste tråd. Også her ble det simulert sex, før store mengder rødvin ble helt over Fernandez' nakne kropp.

Opptredenen vakte oppsikt over hele verden, og fikk totalslakt av våre egne, daværende «Skal vi danse»-dommere.

- Det neste blir vel at dommerne bare sitter der iført sløyfer og noen smykker. Dette går langt over streken for hva jeg mener er en del av dansen i «Skal vi danse», fortalte «Skal vi danse»-dommer Christer Tornell.

Vi tør ikke engang tenke på hvordan TV 2 hadde reagert hvis Frank Løke hadde rullet ned Borat-drakten forrige lørdag ...

Sjalusi og trusler

Argentinerne har for øvrig ikke lagt lista noe lavere i etterkant, og har opp gjennom åra bydd på flere og varierte nakenstunt som får Frank Løkes til å blekne.

FØLGER PROGRAMMET TETT: Digitalredaktøren i danske Se og Hør, Michella Meier-Morsi, kan forteller om flere skandaler fra Danmarks «Skal vi danse».
FØLGER PROGRAMMET TETT: Digitalredaktøren i danske Se og Hør, Michella Meier-Morsi, kan forteller om flere skandaler fra Danmarks «Skal vi danse». Vis mer

Selv om lite kan sammenlignes med retningen Argentina har valgt å føre «Skal vi danse», skal vi ikke lenger enn til Danmark for å finne skandaleelementer vi aldri har sett maken til i Norge.

Digitalredaktør i danske Se og Hør, Michella Meier-Morsi, forteller om blant annet kjærlighetsdrama, intriger og trusler.

- Vi hadde for eksempel en sesong der en av proffdanserne, som var gift med en av de andre proffdanserne, plutselig trakk seg fra konkurransen. Den offisielle forklaringen var stress, men i virkeligheten skal kona ha blitt så sjalu på kjendisen han danset med, at hun nektet å la ham være med videre, forteller Meier-Morsi til Se og Hør.

Involverte politiet

Også i 2007, da «Vild med dans» var inne i sin fjerde sesong, ble et bisart trekantdrama dratt fram i lyset.

- Den daværende ektemannen til kjendiskvinnen Paula Larrain, Mads Holger, synes kona var i overkant intim med dansepartneren René Christensen. Det resulterte i at Holger truet Christensen med å ødelegge kneskålene hans, forteller den danske digitalredaktøren, og fortsetter:

- Christensen svarte med å politianmelde ham.

KAN BLI FOR MYE: Opptredenene i «Skal vi danse» er ofte av det nærgående slaget, noe som ikke alltid blir like godt mottatt. Dette er hentet fra fjorårets «Vild med dans», og har ingenting med de ovennevnte situasjonene å gjøre. Bildet viser den danske skuespilleren Iben Hjejle og proffdanseren Morten Kjeldgaard. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI FOR MYE: Opptredenene i «Skal vi danse» er ofte av det nærgående slaget, noe som ikke alltid blir like godt mottatt. Dette er hentet fra fjorårets «Vild med dans», og har ingenting med de ovennevnte situasjonene å gjøre. Bildet viser den danske skuespilleren Iben Hjejle og proffdanseren Morten Kjeldgaard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dramatikk bak kulissene til tross, Meier-Morsi har aldri opplevd at noen er blitt kastet ut av programmet.

- Jeg tenker at vold, lovbrudd og narkotika, eller støtende kommentarer av rasistisk eller homofobisk karakter, er eneste grunn for utkastelse. Ikke å være rampete og overraske med bar hud, slik som Frank Løke. Det skulle vi gjerne hatt mer av her, sier hun.

«Fiolinsmurf»

Nedsettende kommentarer er riktignok intet ukjent fenomen i «Skal vi danse»-universet. Av og til er det publikum som sørger for overskriftene på dette området, som da Alexander Rybak (32) dukket opp i den svenske versjonen i 2011.

LUNKEN VELKOMST: Flere svensker satte spørsmålstegn ved hvorfor Alexander Rybak fikk delta i deres versjon av «Skal vi danse», «Let's Dance». Foto: NTB Scanpix
LUNKEN VELKOMST: Flere svensker satte spørsmålstegn ved hvorfor Alexander Rybak fikk delta i deres versjon av «Skal vi danse», «Let's Dance». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nordmannens deltakelse ble nemlig møtt med en rekke protester fra svenske tv-seere, som ikke forsto hva «denne fiolinsmurfen» hadde å gjøre på parketten hos «söta bror». Senere slo flere ring rundt den norske Eurovision-vinneren.

Rybak er ikke den eneste som har kjent på hets fra offentligheten i «Skal vi danse»-sammenheng.

Den amerikanske popveteranen Anastacia (50) fikk også gjennomgå da hun dukket opp i den italienske «Skal vi danse»-utgaven tidligere i år, der noen dristige danseløft gjorde at hun avslørte mer enn planlagt.

UHELDIG: Bildene av Anastacias opptreden i italienske «Skal vi danse» spredte seg som ild i tørt gress på internett. Foto: NTB Scanpix
UHELDIG: Bildene av Anastacias opptreden i italienske «Skal vi danse» spredte seg som ild i tørt gress på internett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dansenummeret fikk totalslakt i flere utenlandske medier, som konkluderte med at sangeren hadde en «katastrofal kleskrise». Selv svarte hun med å hylle dansepartneren på sosiale medier.

Beskyldt for kroppshets

Modell og Kanye West-eks Amber Rose (34) sørget også for overskrifter da hun deltok i den amerikanske versjonen, «Dancing with the stars», i 2016.

Ifølge E! beskyldte 34-åringen en av kvinnene i dommerpanelet, Julianne Hough (30), for kroppshets etter en opptreden, etter at Hough brukte ordet «ukomfortabel» for å beskrive hva hun syntes om prestasjonen.

MÅTTE FORKLARE SEG: «Dancing with the stars»-dommer Julianne Hough (midten) fikk Amber Rose på nakken etter å ga gitt henne en tilbakemelding. Bildet er hentet fra en annen sending. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE FORKLARE SEG: «Dancing with the stars»-dommer Julianne Hough (midten) fikk Amber Rose på nakken etter å ga gitt henne en tilbakemelding. Bildet er hentet fra en annen sending. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Senere uttalte Rose:

- Meg, kroppen min, hoftene mine, rumpa mi og brystene mine gjorde henne ukomfortabel.

Hough kom kjapt på banen for å forklare at intensjonen aldri var å rakke ned på Roses utseende, og duoen skværet opp kort tid etter.

Skal vi tro amerikanske medier blir «Dancing with the stars» stadig utsatt for rykter om alt fra planlagte resultatlister og politiske agendaer, til hemmelig kjærlighet mellom dansepar og utroskap.

Forlot programmet frivillig

Dansedommer Julianne Hough ble selv beskyldt for å ha gått fra kjæresten til fordel for dansepartneren, racerbilsjåføren Helio Castroneves, da hun deltok som proffdanser i 2007. Ifølge Fame10 nektet Hough for dette, og svarte i stedet følgende:

- Vi er det eneste danseparet som ikke har gjort noe vi ikke skal.

Saken fortsetter under.

HARD KONKURRANSE: I videoen kan du se de aller verste «Skal vi danse»-skadene gjennom tidene. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

Ifølge Huffington Post finnes det også en rekke eksempler på smått skandaløse «Skal vi danse»-romanser i den britiske, opprinnelige versjonen, som har gått på tv siden 2004. Avisa kaller det like greit «en forbannelse», og mener det ikke lenger er et oppsiktsvekkende fenomen.

Beskyldninger om doping blant proffdanserne, og rasismeanklager mot programlederen er noe vi heller hører sjeldnere om i danse-tv-landskapet.

Det var også i den britiske versjonen at tv-profilen John Sergeant (74) i 2008 forlot programmet frivillig midtveis i konkurransen, etter å ha innsett at han rett og slett ikke kunne danse, ifølge Huffington Post.

Kanskje var det det Frank Løke skulle gjort?

LES OGSÅ: I tottene på hverandre: - Uprofesjonelt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer