Vladimir Putin:

Her er Putins mystiske døtre

Vladimir Putin foretrekker å holde tett om privatlivet sitt, men det blir likevel heftig spekulert på om det fins en tredje datter i livet hans.

SJELDNE BILDER: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov delte bilder av Putins døtre i 2020. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Bildet ble trolig tatt for godt over 15 år siden. Foto: Sergej Pugatsjov
SJELDNE BILDER: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov delte bilder av Putins døtre i 2020. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Bildet ble trolig tatt for godt over 15 år siden. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbake i mars 2018 ble det kjent at Vladimir Putin (69) fikk sitte med makta i ytterligere seks nye år som Russlands president. Til tross for at flere kandidater stilte mot ham i valgrunden, ble det antatt at han ville bli gjenvalgt uansett.

Nå, snart fire år senere, har han ikke akkurat gått stille i dørene. Etter at at han natt til torsdag kunngjorde at Russland hadde iverksatt et militært angrep mot Ukraina, har det vært krig og store uroligheter.

Putin er kjent for sitt steinansikt og kalde image. I alle år har han jobbet beinhardt for å opprettholde en bestemt fasade, og det er ingen tvil om at han er svært opptatt av hvordan han framstilles i offentligheten. Det gjør også at vi egentlig vet ganske lite om ham.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Helt siden han trådte inn i presidentembetet i 2000, for deretter å bli landets statsminister, så president igjen - har han holdt tett om sitt eget privatliv. Likevel vet vi at han i alle år har levd et privilegert liv fylt med mye rikdom.

Men hva vet vi egentlig om de mystiske døtrene til Putin? Og har han flere enn bare to barn?

Skjermer familien

Putin er ordknapp når det kommer til familielivet. Lars Peder Haga har forsket på russisk militærmakt de siste åtte årene og har doktorgrad i sovjetisk historie. Han mener vi kun kan spekulere i hvorfor Putin har skjermet familien, men tror presidenten er opptatt av å bli fremstilt på en bestemt måte.

- Han virker jo som en mann som har lite lyst til å ha søkelys på sitt eget privatliv. Han virker opptatt av å bare vise fram statsmannen. I den grad han viser seg som privatperson, så er det jo en machomann på fisketur og ridetur.

- Hvordan har tidligere russiske statsledere vært på det området?

- Jeg vet nesten ingenting om det, og det tyder jo på at man har holdt det ganske i bakgrunnen.

Haga vet ingenting om hvordan Putins døtre lever, men mener man kan anta at de lever komfortable liv med økonomisk trygghet.

KRØLL: En ukrainsk reporter «forsnakker» under spørsmålsrunden under Natos pressekonferanse. Video: Nato/AP Vis mer

Over lang tid forsøkte Putin nemlig å holde de to døtrene sine utenfor offentligheten. Den oppgaven ble derimot desto vanskeligere da han ble en verdenskjent president. Med dét utviklet det seg også stor interesse for familien hans.

Døtrene endte med å bli tatt ut av skolen og måtte i stedet ha hjemmeskole. Da de begynte på universitetet var det under falske navn. Men uansett hvor hardt han prøvde å skjule dem, ble det til slutt umulig.

I seinere tid har det kommet fram at døtrene hans er Maria Vorontsova (36) og Katerina Tikhonova (34), som han har fra det tidligere ekteskapet med Ljudmila Putina (64).

Ifølge Express ble Maria født i Leningrad, som i dag heter St.Petersburg, i 1985. Året etter kom Katerina til verden i Tyskland, der familien bodde i forbindelse med Putins KGB-stilling.

PUTINS DØTRE: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov delte bilder av Putins døtre i 2020 - men bildene er trolig en god del år gamle. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov
PUTINS DØTRE: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov delte bilder av Putins døtre i 2020 - men bildene er trolig en god del år gamle. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

Presidenten og Ljudmila var gift i nærmere 30 år, men gikk hver til sitt i 2013. Selv om forholdet dem imellom ikke alltid har vært på topp, skal de likevel ha samarbeidet om barneoppdragelsen.

Ifølge Putins regjeringsnettsted har ekskona tidligere hevdet at presidenten alltid ville «skjemme bort» barna deres, mens hun tok på seg rollen som den disiplinære i familien.

Samtidig roste hun eksmannen for hvilken god far han har vært for døtrene deres. Det skriver blant annet den britiske avisa Daily Express.

- Ikke alle fedre er like kjærlige med barna sine som det han er, innrømmet hun den gang.

Etter hvert som døtrene vokste opp valgte de mer offentlige liv i voksen alder - især Katerina, men de stod sjelden ved farens side i offisielle sammenhenger da de var små.

PÅ REISE: Vladimir Putin og hans daværende kone Ljudmila foran Taj Mahal i Agra i India i år 2000. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/NTB
PÅ REISE: Vladimir Putin og hans daværende kone Ljudmila foran Taj Mahal i Agra i India i år 2000. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/NTB Vis mer

Dette gjør de i dag

Til tross for at vi har sett lite av Putins døtre, dukket yngstedatter Katerina plutselig opp på den russiske statskanalen TV channel Rossiya 1 i 2018 for å snakke om fremskritt innen teknologi rettet mot å kontrollere elektriske impulser i hjernen. Det skrev Business Insider.

Tre år senere dukket Katerina opp i internasjonale medier igjen. Da deltok hun nemlig i panelet via videolink under en russisk businesskonferanse i juni i fjor. Katerina deltok som visedirektør for Institutt for matematisk forskning av komplekse systemer ved Moscow State University, ifølge The Washington Post.

JOBBER PÅ UNIVERSITETET: Katerina Tikhonova dukket opp i medier i fjor etter å ha deltatt via videolink under en russisk businesskonferanse. Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/NTB
JOBBER PÅ UNIVERSITETET: Katerina Tikhonova dukket opp i medier i fjor etter å ha deltatt via videolink under en russisk businesskonferanse. Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/NTB Vis mer

I tillegg til å jobbe ved universitetet, har Katerina i 2017 konkurrert innen akrobatikk i Rock'n'Roll Federation, som er en dansekonkurranse, ifølge Business insider.

ELDSTEDATTEREN: Maria Vorontsova som taler ved Nasjonalt medisinsk forskningssenter for endokrinologi i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA/NTB
ELDSTEDATTEREN: Maria Vorontsova som taler ved Nasjonalt medisinsk forskningssenter for endokrinologi i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA/NTB Vis mer

Ifølge The Washington Post jobber Putins eldste datter, Maria, som genforsker.

Giftet seg med russisk milliardær

Katerina giftet seg med Kirill Shamalov, som skal være Russlands yngste milliardær, i 2013. Kjærligheten skulle likevel ikke vare evig, og paret skilte seg fem år senere, skriver Daily Mail.

Ifølge nettstedet er Shamalovs far medeier i den russiske banken Rossiya bank.

RUSSISK MILLIARDER: Katerinas eksmann, milliardæren Kirill Shamalov. Foto: Dmitry Dukhanin / AP / NTB
RUSSISK MILLIARDER: Katerinas eksmann, milliardæren Kirill Shamalov. Foto: Dmitry Dukhanin / AP / NTB Vis mer

Ifølge Express er Maria gift med nederlenderen Jorrit Faassen. De bor i Moskva.

Paret skal angivelig ha et barn, ifølge nettstedet. Under et intervju med filmskaperen Oliver Stone i 2017, fikk Putin spørsmål om han lekte mye med barnebarnet sitt.

- Veldig sjeldent, dessverre, skal han ha svart filmskaperen.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Ukjent datter?

I lang tid har det også blitt mistenkt av enkelte at de to døtrene ikke er de eneste barna til Putin.

Presidenten har derimot vært helt klar på at han ikke vil snakke om familien. For noen år siden ble han spurt om nettopp det, men da avfeide han spørsmålet.

- Jeg diskuterer aldri spørsmål tilknyttet min familie. De er ikke involvert i næringslivet eller politikk. De vil ikke dette, sa Putin i 2015.

Spekulasjonene fortsatte likevel i åra etter. Hadde Putin en ukjent datter som ingen visste om? Det har nemlig ved flere anledninger blitt hevdet at de to døtrene har minst ett søsken til.

I 2020 ble han koblet til en kvinne med navn Svetlana Krivonogikh, som bor i et snobbete strøk i St. Petersburg. Det er ifølge det russiske opposisjonsnettstedet Proekt reservert til presidentens om lag 30 nærmeste venner.

Krivonogikh har også en 17 år gammel datter, Elizaveta, som ifølge nettstedet skal være svært lik Putin og kan være hans datter.

UVANLIG: Russlands president har hegnet godt om privatlivet til familien. Derfor er bildene som ble lekket i 2020 helt unike. Her er Maria fotografert med en av Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov
UVANLIG: Russlands president har hegnet godt om privatlivet til familien. Derfor er bildene som ble lekket i 2020 helt unike. Her er Maria fotografert med en av Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

På fødselsattesten er det heller ikke oppgitt noen far, og det er kun mellomnavnet hennes som er kjent - Vladimirovna, etter hennes angivelige fars fornavn.

Etter at saken ble kjent i Proekt har den tiltrukket seg mye oppmerksomhet. Det skal imidlertid ha ført til at Elizaveta slettet alle bilder av seg selv i sosiale medier. Vanligvis legger hun stadig ut bilder på Instagram-siden sin - men aldri av ansiktet.

ARKTIS: Russland og Vladimir Putin setter inn store ressurser på å dominere havområdene nord i Arktis. Video: CNN Vis mer

Vladimir Putins talsperson Dmitry Peskov var rask med å slå tilbake mot påstandene om det hemmelige barnet, og hevdet at Putin ikke engang hadde hørt om Svetlana Krivonogikh.

- Dette er første gang jeg hører om denne kvinnen, sa Peskov, og fortsatte:

- Jeg har aldri hørt noe om dette. Jeg vet ingenting.

Lekket private barnebilder

Det stopper imidlertid ikke der. Samme året som Putin ble koblet til Krivonogikh, dukket det også opp en rekke private barndomsbilder av de to døtrene hans, til «alles» overraskelse.

Bildelekkasjen skal imidlertid ikke ha skjedd etter presidentens ønske, og det skal ikke ha falt i god jord.

Putins antatte fiende Sergej Pugatsjov, den tidligere styrtrike oligarken, var den som sto bak bildedelingen. Det skrev flere russiske medier som Meduza og OpenMedia.

BEKREFTET: Den russiske popgruppa Strelki har bekreftet at bildet er autentisk. De hevder derimot at de ikke visste at det var Putins døtre de spilte for. Foto: Sergej Pugatsjov
BEKREFTET: Den russiske popgruppa Strelki har bekreftet at bildet er autentisk. De hevder derimot at de ikke visste at det var Putins døtre de spilte for. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

Selv om Pugatsjov var fullstendig klar over at han ikke burde gjøre det, trosset han likevel rådene.

Ifølge nettstedene skal noen av bildene ha blitt tatt inne i Kreml, som er et av Moskvas velkjente festningsverk. Døtrene er også avbildet med den russiske popgruppa Strelki, som i ettertid har bekreftet overfor russiske medier at bildet er ekte.

Bildene ble trolig tatt for godt over 15 år siden, da jentene bare var tenåringer.

Ifølge uavhengige russiske medier lever begge Putins døtre et luksusliv den dag i dag.

LES OGSÅ: Nye bilder av fyrstinne Charlene sjokkerer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer