Eminem til Norge:

Her er kranglene, dop-problemene og skilsmissene

Eminem har vært åpen om sitt trøblete liv.

SKANDALØS: Rapperen Eminem har hatt en legendarisk karriere, men veien dit har ikke alltid vært like lett. Her er han på MTV Video Music Awards i 2002 for å motta pris. Foto: NTB scanpix
SKANDALØS: Rapperen Eminem har hatt en legendarisk karriere, men veien dit har ikke alltid vært like lett. Her er han på MTV Video Music Awards i 2002 for å motta pris. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I starten av februar solgte den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers (45), bedre kjent som Eminem, ut 50 000 billetter på knappe seks minutter.

Den 45 år gamle verdensstjernen står på scenen i Oslo i dag, og kampen om å få se raplegenden live, var beinhard.

Det var først på slutten av 90-tallet artisten virkelig slo gjennom og ble et navn på alles lepper.

I oralsex-krangel

I løpet av karrieren har det derimot vært svært stille fra rap-kongen i perioder. Likevel er det vanskelig å glemme alle hans feider når han nå besøker Norge.

Stjernen er kjent for å lire av seg sine meninger på godt og vondt, og har blant annet havnet på kanten med flere store stjerner.

Det hele startet i 2000 da han omtalte Christina Aguilera (37) i hit-singelen «The Real Slim Shady». I teksten kom det fram at Aguilera skal ha utført oralsex på flere i musikkbransjen.

I EMINEM-KRANGEL: Christina Aguilera - her avbildet på scenen under MTV Video Music Awards i år 2000. Foto: AP/ NTB scanpix
I EMINEM-KRANGEL: Christina Aguilera - her avbildet på scenen under MTV Video Music Awards i år 2000. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge People avkreftet en talsperson for 37-åringen påstandene i teksten.

- Det er ekkelt, det er støtende og framfor alt er det ikke sant, sa talspersonen til New York Daily News, ifølge nettstedet.

I stedet for å la saken ligge, valgte Aguilera å helle bensin på bålet, og rippet opp i feiden med rapperen. Hun spilte nemlig inn en parodi på låta, «Will the Real Slim Shady Please Shut up?». I låta uttalte hun blant annet at Eminem skal ha rakket ned på henne, fordi hun tidligere hadde takket nei til en date med ham.

Og Aguilera er ikke den eneste som har fått gjennomgå av rapperen.

I NORGE: Eminem hadde konsert i Oslo i 2001. Nå er han tilbake. Foto: NTB Scanpix
I NORGE: Eminem hadde konsert i Oslo i 2001. Nå er han tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nakenbilder

I 2009 ble blant annet Eminems egen eks-kjæreste, Mariah Carey (47), satt på plass da han skjelte henne ut på det groveste og truet med å offentliggjøre nakenbilder av henne i låta «The Warning».

Han benyttet dessuten samme anledning til å lange ut mot Careys daværende ektemann, Nick Cannon.

Dette skal ha skjedd i forbindelse med en krangel mellom Eminem og Carey, hvor partene var sterkt uenige i om de hadde hatt en romanse gående eller ikke.

Eminem hevdet at de var i et forhold, mens Carey nektet.

Mye later til at 45-åringen med jevne mellomrom har gått etter andre artister, for i 2014 skapte han store overskrifter da han i et rapvers sa han ville slå artisten Lana Del Rey (32) i ansiktet.

Men det er ikke bare artister som har fått smake rapperens harde tale.

SHOW: Eminem holdt ikke igjen på kruttet sist han var i Oslo. Det er ventet at han lager show igjen i år. Foto: NTB Scanpix
SHOW: Eminem holdt ikke igjen på kruttet sist han var i Oslo. Det er ventet at han lager show igjen i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Krevde baller

I 2015 var det transseksuelle Caitlyn Jenner (68) som fikk noen saftige gloser slengt etter seg.

Eminem hevdet blant annet at Jenners valg om å ta steget inn i rampelyset krevde «for mange baller».

Rapperen har også gått hardt ut mot den homofile TV-profilen Anderson Cooper, feministen Gloria Steinem og NASCAR-kjører Tony Stewart, så vel som Britney Spears, Jay Z og Build-A-Bear Workshop.

Han har også hatt et turbulent forhold til moren si, Debbie Mathers, og ekskona Kimberly Scott - skittentøyvasker han mildt sagt har luftet i offentlighet.

FREKK GAVE: Elton John, Carey Mulligan, Stephen Fry og Pink er gjester hos Graham Norton. Der kommer de inn på sine personlige historier om rapstjerna Eminem. Vis mer Vis mer

Rusproblemer

Men det er ikke bare når det kommer til sine feider at Eminem har skapt overskrifter.

Stjernen har nemlig vært åpen om sin trøblete fortid, som blant annet har vært preget av problemer med rus.

- Jeg tok ikke vare på meg selv, og det var tider der jeg bare hadde lyst til å gi opp, har han tidligere uttalt til talkshow-vert Jonathan Ross på BBC.

Rusmisbruk holdt på å sette en brå stopp for livet hans, og stjernen har tidligere lettet på sløret om den vanskelige tiden.

- Jeg er ikke helt sikker på når det begynte å bli et problem. Jeg husker bare at jeg begynte å like det mer og mer. Hadde jeg ankommet sykehuset rundt to timer sinere, hadde jeg dødd. Organene mine var i ferd med å bryte sammen. Leveren min, nyrene, alt sammen. Legene trodde ikke jeg kom til å klare meg, har han tidligere uttalt, ifølge The Mirror.

Eminem forklarte at han nådde et punkt hvor piller styrte livet hans, og at han ikke hadde kontroll på verken hvor mye - eller hva - han puttet i seg.

- Jeg vet det er mange rusavhengige i verden og andre mennesker som har problemer. Det er ikke alle som klarer seg, sa Eminem til BBC i 2013.

Saken fortsetter nedenfor.

Beklaget til moren

Rapstjernens trøblete liv skal ha startet allerede som barn. Han har nemlig vært åpen om det svært anstrenge forholdet han har hatt til moren sin, Debbie Mathers.

Ifølge Eminem har moren blant annet hatt alkoholproblemer og slitt med pillemisbruk, noe som førte til at artisten måtte bo hos bestemoren og onkelen sin gjennom store deler av barndommen.

I flere sanger har han gått verbalt til angrep på moren, spesielt i låtene «My Name Is» og «Cleanin' Out My Closet».

EMINEMS MOR: Debbie Nelson-Mathers avbildet i 2001. Foto: AP/ NTB scanpix
EMINEMS MOR: Debbie Nelson-Mathers avbildet i 2001. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer
EMINEMS EKS: Kimberly Scott avbildet i 2003. Foto: AP/ NTB scanpix
EMINEMS EKS: Kimberly Scott avbildet i 2003. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

I sistnevnte låt hevder han blant annet at moren og stefaren var voldelige mot ham. Anklagene har imidlertid aldri blitt bevist.

Og i 2014 gjorde han derimot helomvending i låta «Headlights». Da ba han nemlig om unnskyldning til moren, etter alle de vanskelige årene.

Eminem har selv vært ordknapp når det gjelder sangen, men da han gjestet BBC1s Zane Lowe i etterkant, sa han følgende:

- Det er et kapittel i livet mitt som har plaget meg, så det var viktig for meg å få det ut av systemet.

EMINEM: Dagbladet møtte Iggy Azelea på den røde løperen før MTV Awards i Amsterdam. Hun avslørte at hun er en stor Eminem-fan. Video: Endre Vellene/Reporter: Hege Varsi Vis mer Vis mer Vis mer

Av-og-på

Det er altså ikke til å legge skjul på at 45-åringen ikke alltid har hatt det så lett. Likevel tydet mye på at han ville ha hell i kjærligheten.

Men heller ikke der gikk tingene uproblematisk for seg.

Eminem og hans av-og-på-kjæreste, Kimberly Scott (43), som også er mor til hans datter Hailie (22), begynte å date allerede i 1989, og fikk datteren sammen i 1995.

A post shared by Hailie Scott (@hailiescott1) on

Paret giftet seg fire år etter, men etter bare to år som ektefeller skilte de seg.

I et intervju med Rolling Stones i 2002, fortalte artisten om det vanskelige bruddet.

- Skilsmisse er det vanskeligste jeg har jobbet meg gjennom - ikke at jeg er bitter eller noe. Jeg er en bedre person fordi jeg gikk gjennom det, men det var vanskelig. Jeg har kjent denne dama hele livet mitt, hun var min første kjærlighet. Vi vokste opp sammen, og plutselig forlot hun meg, sa han den gang.

Han uttalte også at han aldri ønsket å gifte seg igjen.

- Jeg ville heller ha født et barn ut av penisen min enn å gifte meg igjen. Jeg taklet ikke hva jeg gikk gjennom med skilsmissen. Jeg vil aldri oppleve det igjen, slo han fast.

I 2006 valgte imidlertid paret å fornye ekteskapet i en privat seremoni, men heller ikke denne gangen skulle det gå lang tid før de gikk hver til sitt. Knappe to måneder etter bryllupet tok de nemlig ut nok en skilsmisse, ifølge E!Online.

Under deres andre skilsmisseprosess, ble paret enige om å dele omsorgen for datteren sin.

Ifølge nettstedet er det fremdeles ukjent hvorfor paret valgte å skille lag, men det antas at stjernens rusmisbruk skal ha spilt en stor rolle.

Tilbake i Norge

Til tross for at det er mange år siden den berømte stjernen sist holdt konsert i Norge, er interessen rundt ham minst like stor.

Da billettene ble lagt ut om morgenen i starten av februar, tok det bare minutter før samtlige var revet bort.

- Helt vanvittig. Vi har aldri opplevd maken, sa konsertarrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Soul den gang.

TORDNER: Under BET Hip Hop Awards ble det sendt en fire minutter lang Eminem-video. I videoen raser stjerna mot presidenten. - Treffende, sier kommentator. Video: BET / CNN Vis mer

Den norgesaktuelle rapperen har vunnet både Grammy- og Oscarpriser for musikken sin, samt at han har hatt roller i filmene «8 Mile» og «The Interview». I 2014 satte han verdensrekord på antall ord i én låt med sangen «Rap God».

Sangen inneholder 1560 ord, og fikk Eminem inn i Guinness Book of Records.

LES OGSÅ: Det grusomme kjendis­drapet ryster verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer