LISBOA: Banjo-Kari anbefaler billig bysightseeing med trikken. Foto: Vidar Engum/Se og Hør
LISBOA: Banjo-Kari anbefaler billig bysightseeing med trikken. Foto: Vidar Engum/Se og HørVis mer

Her er kjendisenes storbyfavoritter

Nå er det høysesong for europeiske storbyferier. Dette er kjendisenes favoritter.

SEHER.NO:

Kari Svendsen (57) – Lidenskap i Lisboa Fordi: Det er ikke så ”styla” her, ikke så ”pussa opp”. Du finner fortsatt en genuin og spennende hovedstad med mye sjarm. Folk er rause og romslige, og byen er svært internasjonal. De gamle bydelene Alfama og Barrio Alto er mest sjarmerende, men du finner også en moderne by med rikelig shopping. En halvtimes togtur unna er du på vakre sandstrender i Estoril og Cascais.
Personlig tips: Høydepunktet for meg er å gå på fadorestauranten A Baiuca (adresse: San Miguel 20, Alfama). Fado betyr skjebne og er Lisboas egen blues. Det er mye tårevåt hjerte og smerte, men virkelig en opplevelse. God mat og vin er det også.
Slik kommer du hit: SAS (www.sas.no) og TAP AirPortugal (www.flytap.com) flyr direkte fra Oslo.
Mer info: www.visitlisboa.com

Gerd-Liv Valla (60) – Badefest i Budapest
Fordi: Budapest bærer tilnavnet ”Donaus perle” med rette. Atmosfæren, de historiske severdighetene, herlige varme bad både ute og inne, spabehandlinger, god shopping og gode restauranter. Prisene er dessuten behagelige. En ypperlig by både for venner på tur, par og barnefamilier.
Personlig tips: Jeg glemmer aldri den herlige dagen i Gellert-badet. Budapests mest berømte bad ble bygget i 1918. Det ligger midt i byen på jugendhotellet med samme navn. Å svømme i det lekre innendørsbadet, er som å bade i en katedral. Her er også tre deilige utendørsbassenger, og du kan få massasje og spabehandlinger. Budapest er for øvrig full av andre herlige bad, ikke minst Szechenyibadet som har glohete utendørsbassenger året rundt.
Slik kommer du hit: Norwegian (www.norwegian.no) flyr direkte fra Oslo.
Mer info: www.budapestinfo.hu, www.ungarnturisme.com

Fedon Lindberg (46) – Helt gresk i Athen
Fordi: Jeg ble født i Athen og har bodd halve livet her. For mange nordmenn er det bare en ”transittby” på vei ut til øyene, og det er synd. Athen har nemlig mer å vise fram enn Akropolis. Byen har de siste årene fått en solid ansiktsløftning, og det er bygget metro og trikk langs hele byens ”riviera”. Det har gjort underverker for den tidligere så kaotiske trafikken og sørget for mindre forurensing.
Personlig tips: Unngå Athen midt i den varmeste sommertid, juli og august. Været er fantastisk fra april til juni og fra september til januar. Som matelsker synes jeg det er spennende å rusle en tur på markedet ”Kentriki Agora”. Her kan du oppleve ekte gresk markedsliv.
Slik kommer du hit: Norwegian flyr direkte fra Rygge.
Mer info: www.gnto.gr, www.athensguide.com.

Lise Fjeldstad (68) – Livets teater i Roma
Fordi: Hvor du enn befinner deg i Roma, har du en følelse av å spasere rundt med selve historien som kulisser. Atmosfæren, fargene, lydene, luktene, arkitekturen, de vakre menneskene og mykheten i denne byen – det er det viktigste. Kjenn deg fri, som Ibsen. Han ble så frigjort at han forandret håndskrift da han kom til Roma. Og Roma bakvendt blir jo Amor. Trenger jeg si mer?
Personlig tips: Finn en piazza med en fontene og en hyggelig, skyggefull kafé. Her slår du deg ned med et godt glass hvitvin eller campari, og nyter Romas helt spesielle atmosfære. Fra bordet har du utsikt til gatelivet, som i Roma blir ”livets teater”. Reis vår eller høst, da er klimaet best.
Slik kommer du hit: SAS, Sterling (www.sterling.no) og Norwegian flyr direkte fra Oslo.
Mer info: www.romaturismo.com.

Sølve Grotmol (68) – Palma er gull for Sølve
Fordi: Byen blir kalt ”lille Barcelona”. Bykjernen er kompakt med gåavstand til alt. Etter at jeg pensjonerte meg fra TV-sporten i NRK, har jeg bosatt meg i Esporles, 20 minutter med bil fra Palma. Palma har et yrende folkeliv, spennende butikker, rikelig med severdigheter og kultur og oaser av vannhull og restauranter.
Personlig tips: Et godt utgangspunkt for byvandring er Palmas landemerke og stolthet, katedralen La Seu. Legg bort guideboken og våg å gå deg litt vill i gamlebyens trange gater med kunstgallerier, museer, et utall barer og restauranter. Ta gjerne en lang lunch på en liten tapasbar.
Slik kommer du hit: SAS, Norwegian, Sterling og Spanair (www.spanair.com) flyr hit i sommerhalvåret.
Mer info: www.illesbalears.es, www.mallorca.com, www.spainbyclick.com/palma.

Siri Wiberg (34) – Romantiske Venezia
Fordi: Dette er stedet å reise sammen med en du er glad i. Romantisk, vakker og sjarmerende by med elegante og vennlige innbyggere. Byen er bygd på 120 små øyer, og er helt unik med sine 174 kanaler og mer enn 400 broer. Mange gode restauranter, men nokså dyrt både å spise og å bo.
Personlig tips: Ta vanntaxi fra flyplassen og inn til hotellet. En vakrere måte å ankomme Venezia på finnes ikke! Selvsagt må du ta en tur med gondol på de mange kanalene. Det er en opplevelse som er helt spesiell for Venezia. Gå deg litt vill i de smale smugene der klesvasken henger ute. Det er en fin by å gifte seg i eller legge bryllupsreisen til.
Slik kommer du hit: Norwegian og SAS flyr direkte i sommerhalvåret.
Mer info: www.venetia.it.

Tekst: Vidar Engum