ÅRETS «ANNO»-DELTAKERE: Fra starten av januar kan tv-seerne følge 14 nye deltakere som reiser flere hundre år tilbake i tid i realitykonkurransen «Anno». Selda Ekiz (midten) er forsatt programleder. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ÅRETS «ANNO»-DELTAKERE: Fra starten av januar kan tv-seerne følge 14 nye deltakere som reiser flere hundre år tilbake i tid i realitykonkurransen «Anno». Selda Ekiz (midten) er forsatt programleder. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

«Anno» 2017:

Her er deltakerne som reiser 479 år tilbake i tid i «Anno»

- Vil bevise at en 19 år gammel jente fra Bærum kan gjøre det like godt som en 60 eller 40 år gammel mann. 

Publisert

Mandag 2. januar har en ny sesong av «Anno» premiere på NRK.

Mens mange benytter overgangen til et nytt år til å se framover, har deltakerne i «Anno» reist tilbake nesten 500 år i tid i den kommende sesongen av reality-konkurransen. Helt til 1537, slutten av middelalderen og starten av reformasjonen.

Tidligere har «Anno»-innspillingene foregått i henholdsvis Bergen og Fredrikstad, men i den nye sesongen er produksjonen lagt lenger nord. Nærmere bestemt til Erkebispegården ved Nidarosdomen i Trondheim.

Selda Ekiz (32) er fortsatt programleder for det populære programmet, som hadde opp mot 900.000 seere i premiereuka i fjor.

ANNO 2017: Programleder Selda Ekiz. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Programleder Selda Ekiz. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

14 deltakere har lagt det moderne livet bak seg i opptil ti uker for å lære tradisjonelt håndverk, bygge seg opp i 1500-tallssamfunnet og kjempe mot hverandre i krevende turneringer og dueller.

Blant dem er en lege og tannlege, en helikopterpilot, en sosionom, en tømrer og en smedlærling. Aldersspennet er fra 19 til 65 år.

Før innspillingen startet 17. august, tok Dagbladet en prat med deltakerne. Nedenfor kan du bli litt bedre kjent med dem, få vite hva de gruer seg til - og hvordan de skal vinne.

Simen Havig-Gjelseth (45)

Fra: Fagerstrand, Akershus
Bor: Fagerstrand, Akershus
Sivilstatus: Gift, to barn
Yrke: Driller

Havig-Gjelseth har bodd både på Svalbard, i Qatar og i Kina, og har erfaring med ekstreme naturopplevelser.

Da han og en kamerat skulle padle kajakk rundt Spitsbergen, opplevde følget at kajakkene ble ødelagt av isbjørn.

- En dag hadde vi lagt opp kajakkene på stranda, og gått opp til hytta. Så hørte vi et smell, og da hadde en isbjørn kommet seg inn og knust kajakkene og tatt maten vår. Vi satt der en ukes tid og venta på at det skulle komme et skip vi kunne kalle opp, sier han til Dagbladet.

- Hvordan skal du vinne «Anno»?

- Jeg tenker at jeg vinner på grunn av erfaring og allsidighet. Jeg er utdanna sivilingeniør, og er veldig praktisk anlagt. Gjør alt hjemme selv, bygger garasje, hus og veranda. Og er mentalt sterk.

ANNO 2017: Driller Simen Havig-Gjelseth. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Driller Simen Havig-Gjelseth. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Bjørn Angell Knudtzen (59)

Fra: Oslo
Bor: Lillehammer, Oppland
Sivilstatus: Gift, to barn
Yrke: Lege

Angell Knudtzen beskriver seg selv som stort sett rolig og tålmodig, men han gir seg ikke hvis han har satt seg et mål.

Legen, som også er utdanna tannlege, mener at flaks også er inne i bildet ved en eventuell «Anno»-seier. 59-åringen har uansett ikke planlagt en taktikk for å vinne.

- Nei, jeg foretrekker at folk er ærlige. Jeg liker ikke intriger og sånt. Ingen vinner på det. Det beste er å lage god stemning så alle får en god opplevelse. Og så vinner den som vinner, sier Angell Knudtzen.

ANNO 2017: Bjørn Angell Knudtzen er utdanna lege og tannlege. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Bjørn Angell Knudtzen er utdanna lege og tannlege. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Hanne Vikan (23)

Fra: Trondheim, Sør-Trøndelag
Bor: Bodø, Nordland
Sivilstatus: Singel
Yrke: Student

Vikan har faktisk søkt på et reality-program på NRK tidligere, «Skårungen», der deltakerne fikk prøve seg som fiskere under selveste Lofotfisket.

- Det har jeg alltid hatt lyst til og tenkte at jeg måtte melde meg på. Så gjorde jeg det, men kom ikke med. Da «Anno» kom tenkte jeg at «dette er faktisk like kult, og når jeg først har meldt meg på et program, kan jeg like gjerne gjøre det igjen», forteller Vikan.

23-åringen har ingen spesiell erfaring med håndverk, men er odelsjente på gård og liker å snekre. I tillegg trener hun mye, noe hun tror kan være en fordel.

ANNO 2017: Odelsjenta Hanne Vikan fra Sør-Trøndelag. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Odelsjenta Hanne Vikan fra Sør-Trøndelag. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Lord Ove Ravn Hansen (49)

Fra: Porsgrunn, Telemark
Bor: Porsgrunn, Telemark
Sivilstatus: Singel, en datter
Yrke: Miljøarbeider

For omtrent tre år siden fant Hansen ut at han skulle kjøpe seg en tittel i Skottland. 49-åringen understreker at det bare var for moro skyld, men han ville ta det ett skritt lenger etter at tittelen var i boks.

- Jeg tenkte for meg selv på jobb en dag, impulsivt: «Skal jeg bare ta lord-navnet foran i Folkeregisteret, for å ergre Posten?». Når det står «til Lord» på regningene blir de liksom en glede, forteller han lattermildt.

Hansen spiser iskrem hver dag hele året til vanlig, og har psyket seg opp til å klare seg uten. Boforholdene gruer han seg også litt til.

- Det er en utfordring å sove sammen med 13 andre. Jeg er et nattmenneske. Jeg kommer hjem fra jobb klokka 23, og da er ikke det å legge seg det første du gjør.

ANNO 2017: Lord Ove Ravn Hansen elsker italiensk gelato og Ben & Jerry-iskrem. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Lord Ove Ravn Hansen elsker italiensk gelato og Ben & Jerry-iskrem. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Linn Elise Rølvåg (33)

Fra: Sigerfjord, Nordland
Bor: Sigerfjord, Nordland
Sivilstatus: Singel
Yrke: Helikopterflyger

Rølvåg jobber som helikopterflyger i Forsvaret, og er vant til å være ute på krevende oppdrag og øvelser under enkle forhold.

33-åringen, som omtaler seg selv som en «fighter», sier at hun synes det er litt skummelt å være med i et program med omlag én million seere.

- Det er det jeg gruer meg mest til, som fikk meg til å tenke: «Skal jeg være med eller ikke?». For det er bestandig noen som skal syns og mene, og man blir veldig offentlig plutselig. Men jeg tenkte at «ja, hvis det skremmer meg så mye som det gjør, må jeg gjøre det, for da kommer jeg til å vokse på det», sier hun til Dagbladet.

 ANNO 2017: Linn Elise Rølvåg jobber som helikopterflyger. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
 ANNO 2017: Linn Elise Rølvåg jobber som helikopterflyger. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Christian Olowo (36)

Fra: Bergen, Hordaland
Bor: Bergen, Hordaland
Sivilstatus: Singel, har en sønn
Yrke: Prosjektutvikler

Olowo meldte seg på «Anno» selv, men husker ikke hva han skrev i søknadsbrevet. 36-åringen har meldt seg ut av Den norske kirke, men er likevel veldig fascinert av religion. Han røper at han ikke har lagt en spesiell taktikk for å vinne «Anno».

- Jeg er der for å ha det gøy og treffe nye mennesker. Er jeg for dårlig, så ryker jeg ut. Men jeg skal gjøre mitt beste. Jeg tenker at de som er flinke, de må få lov å ryke ut på en real måte, sier Olowo.

ANNO 2017: Christian Olowo håper å finne vennskap og ny kunnskap i «Anno». Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Christian Olowo håper å finne vennskap og ny kunnskap i «Anno». Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Araceli Quempumil (25)

Fra: Gran, Oppland
Bor: Ås, Akershus
Sivilstatus: I et forhold
Yrke: Student

Quempumil forteller at hun sendte inn søknad til «Anno» mest på gøy, og at hun ikke trodde hun skulle komme videre.

25-åringen, som studerer landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, tror hun kommer til å være en litt annen person enn ellers i «Anno».

- Vi skal jo plasseres i en liten boble, et lite samfunn som ingen av oss har kjennskap til fra før. Hvordan jeg er utenfor den bobla, tror jeg er veldig annerledes sammenliknet med hvordan jeg er innenfor. Men jeg håper å kunne gjøre det hyggelig for de andre som jeg treffer på, sier hun.

ANNO 2017: Araceli Quempumil er glad i krydret mat og gleder seg ikke til et enkelt 1500-tallskosthold. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Araceli Quempumil er glad i krydret mat og gleder seg ikke til et enkelt 1500-tallskosthold. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Per Midtstue Jensen (27)

Fra: Svelvik, Vestfold
Bor: Svelvik, Vestfold
Sivilstatus: I et forhold
Yrke: Lærer

Jensen forteller at han skal være lagspiller i «Anno» fra dag én, og at han skal være en blid og sosial humørspreder som hjelper til så mye han kan. Dét er også det nærmeste han kommer en vinnerstrategi.

- Jeg skal også være flink til å be om hjelp fra alle, ikke være en ego-douche som bare gjør alt selv. Prøve å være en lagspiller hele veien, og se hvor langt jeg kommer, forteller han.

27-åringen tror ikke at 1500-tallsutgaven av komfort, boforhold og kosthold kommer til å gå utover det gode humøret hans:

- Jeg blir veldig sjeldent gretten, men det hender at folk blir gretne på meg fordi jeg er så glad. Om morgenen og sånn når jeg går og plystrer og folk er morgengretne, så hogger de etter meg, hehe.

ANNO 2017: Per Midtstue Jensen er veldig sosial og blir «kjent med 200 nye mennesker på en uke» når han er på musikkfestival. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Per Midtstue Jensen er veldig sosial og blir «kjent med 200 nye mennesker på en uke» når han er på musikkfestival. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Anne-Berit Holden (65)

Fra: Hamar, Hedmark
Bor: Sandefjord, Vestfold
Sivilstatus: Gift, to barn
Yrke: Sosionom

Holden sendte inn søknaden da hun var veldig høy i hatten etter en diskusjon om programmet på jobben. Hun røper at hun angra litt i etterkant, da hun innså omfanget av deltakelsen.

- Men jeg har bestemt meg for at nå har jeg sagt A, da får jeg si B. Jeg kan ikke sette meg ned og grine nå, selv om det var veldig like før i går kveld. Jeg hadde ikke tenkt på at jeg skulle møte film, presse og bli fotografert, sier hun.

65-åringen legger til at hun ikke har noen ambisjoner om å gå til topps i «Anno», selv hun hun tror hun kan være med ganske lenge.

- Jeg tror det rett og slett er en umulighet. Jeg vet ikke spennet i alder, men si at det er fra 20-65 da. Han som vant i fjor var 60 og mann. Sånn styrke og god fysikk er noe jeg aldri vil kunne hamle opp med, sier Holden.

ANNO 2017: Anne-Berit Holden kan ikke noe spesialisert håndverk, men vokste opp i en tid «der man sydde klærne sine selv, fletta kurver og trakk om sofaen selv». Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Anne-Berit Holden kan ikke noe spesialisert håndverk, men vokste opp i en tid «der man sydde klærne sine selv, fletta kurver og trakk om sofaen selv». Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Stian Tusse Tønnessen (25)

Fra: Kristiansand, Vest-Agder
Bor: Grimstad, Aust-Agder
Sivilstatus: I et forhold
Yrke: Tømrer

Tønnessen innrømmer at han ikke har lagt en vinnerstrategi eller forberedt seg på noen spesiell måte til å leve i 2016-utgaven av 1500-tallet. Imidlertid mener 25-åringen det er en fordel at han jobber som tømrer.

- Jeg er vant til å være løsningsorientert og jobbe med forskjellige ting nesten hver dag. Så jeg tror jeg kommer til å komme nesten så langt jeg vil. Så lenge motivasjonen er der, sier han.

- Hva du kommer til å savne i «Anno»?

- En digg burger, og en kald cola etter 20 minutter på sofaen. Det kommer jo til å bli helt rått. Jeg tror det blir verst av alt.

ANNO 2017: Stian Tusse Tønnessen beskriver seg selv som både entusiastisk, impulsiv og sindig. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Stian Tusse Tønnessen beskriver seg selv som både entusiastisk, impulsiv og sindig. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Katja Kålheim (42)

Fra: Uusikaupunki, Finland
Bor: Tveit, Vest-Agder
Sivilstatus: Samboer
Yrke: Museumsformidler

Kålheim beskriver seg selv som både «fryktelig kjedelig» og eventyrlysten. Hvert år skal hun prøve ut noe hun ikke aner noe om; det være seg «Anno», sikkerhetskurs offshore eller metallkurs.

- Jeg liker det godt og trygt og er litt «gammel kjerring». Det er ikke så mye disco og spenstigheter på meg, men jeg er heller ikke redd for å kaste meg uti noe ukjent, forteller hun.

- Hva kommer du til å savne?

- Varm dusj, sånn evigvarende varmtvannsbereder. Og selvfølgelig google. Jeg har egentlig litt dårlig hukommelse, så det er veldig greit å ta opp google og finne ut ting.

ANNO 2017: Katja Kålheim er ikke redd for å prøve nye ting. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Katja Kålheim er ikke redd for å prøve nye ting. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Magnus Vartdal (22)

Fra: Hjørungavåg, Møre og Romsdal
Bor: Dovre, Oppland
Sivilstatus: I et forhold
Yrke: Smedlærling

Vartdal er smedlærling i en smie på Dovre, og han forteller at han ble headhunta til å være med i «Anno».

Selv om han vant åpen klasse under NM i smiing i 2015, og fikk tredjeplass i nordisk mesterskap i Finland, prøver Vartdal å være litt ydmyk.

- Jeg kan jo godt se at jeg er en ressurs, men jeg er jo 22 år, og jeg tror en som er 60 for eksempel, har mye mer erfaring som jeg ikke har peiling på, er mer allsidig.

- Hva gruer du deg til?

- Mangel på kaffe. Og så er det jo veldig fysisk arbeid det jeg driver med, så jeg har jo litt forbrenning å ta vare på til vanlig. Så det med mat kan bli kanskje litt spesielt, sier Vartdal.

ANNO 2017: Som smedlærlig har Magnus Vartdal jobbet på alt fra bruer, rekkverk og porter til kniver og andre småting. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Som smedlærlig har Magnus Vartdal jobbet på alt fra bruer, rekkverk og porter til kniver og andre småting. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Charlotte Fossum (19)

Fra: Rykkinn, Akershus
Bor: Slemmestad, Buskerud
Sivilstatus: Singel
Yrke: Pleiemedarbeider

Fossum beskriver seg selv som en utadvendt og omgjengelig person med sterk omsorgsfølelse. 19-åringen tror det blir uvant å ikke kunne barbere leggene eller ta på seg deodorant.

- Men det er jo som med alle andre ting, du blir vant til det. Og jeg er jo med på dette fordi jeg har lyst til det, så da har jeg vel lyst til å gå skitten i opptil ti uker også, da, sier hun.

Fossum legger til at hun håper å motbevise noen fordommer med «Anno»-deltakelsen sin:

- Å bevise at en 19 år gammel jente med lyst hår fra Bærum kanskje kan gjøre det like godt som en 60 eller 40 år gammel mann, som har masse erfaring og er sterk og sånn.

ANNO 2017: Charlotte Fossum har drevet med både styrkeløft og mange typer håndarbeid. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Charlotte Fossum har drevet med både styrkeløft og mange typer håndarbeid. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Taran Eide Bergsland (31)

Fra: Oslo
Bor: Nesoddtangen, Akershus
Sivilstatus: Singel
Yrke: Frilanser, dans og teater

Bergsland beskriver seg selv som en person med stå-på-vilje som er løsningsorientert og glad i jobbe.

Hun håper å lære seg gamle håndverksteknikker under «Anno»-oppholdet, men også å venne seg av med et par uvaner:

- Noe av motivasjonen min for å søke på «Anno» var å slutte med snus. Snus- og sjokoladeavhengighet. I går tok jeg min siste snus, og så skal jeg inn der. Jeg tipper jeg kommer til å savne den i perioder, og så blir det nok mindre og mindre. Jeg håper det. Og det samme med sjokolade, sikkert.

ANNO 2017: Taran Eide Bergsland lager litt smykker på fritiden og håper å lære mer om metallarbeid under «Anno»-oppholdet. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK
ANNO 2017: Taran Eide Bergsland lager litt smykker på fritiden og håper å lære mer om metallarbeid under «Anno»-oppholdet. Foto: Frank Foss / STRIX / NRK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer