Vinnere Gullruten 2018:

Her er årets Gullruten-vinnere

«Heimebane» var forhåndsfavoritt, og tok storeslem i Bergen lørdag kveld.

TRE PRISER: «Heimebane» gjorde storeslem under årets Gullruten-utdeling i Bergen. «Beste mannlige skuespiller» gikk til Axel Bøyum, mens Ane Dahl Torp stakk av med prisen for »Beste kvinnelige skuespiller». I tillegg ble serien kåret til «Beste drama». Reporter: Ingrid Cogorno / Video: Linn-Christin Marthinussen / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRIEGHALLEN (Se og Hør): I kveld skal det ypperste fra siste års tv-programmer hedres under den årlige Gullruten-utdelingen i Bergen.

 • Se den fullstendige listen over kveldens vinnere (uthevet) nederst i saken.

Det var kjendistungt under den røde løperen tidligere i kveld, og det ble raskt tydelig at det var knyttet stor spenning til hvordan kvelden ville gå for forhåndsfavoritter og andre nominerte.

De første som kunne slippe jubelen løs og motta sin utmerkelse under selve showet, var komikerne Morten Ramm (39) og Einar Tørnquist (35).

Duoen vant prisen for beste reality, mot blant annet «Luksusfellen» og «Teenage Boss», for sitt «Ramm og Tørnquist redder Norge» - der de har reist landet rundt for å redde utrydningstruede bedrifter og virksomheter.

- Ga mersmak

- Jeg hadde egentlig ikke forventet det, men jeg tror jeg hadde blitt rimelig sur om jeg tapte over «Teenage Boss» og «Luksusfellen». Så det var absolutt en seier som ga mersmak, sier Morten Ramm til Se og Hør.

VANT KVELDENS FØRSTE PRIS: Einar Tørnquist (35) og Morten Ramm (39). Foto: Andreas Fadum
VANT KVELDENS FØRSTE PRIS: Einar Tørnquist (35) og Morten Ramm (39). Foto: Andreas Fadum Vis mer

Einar Tørnqvist er ikke i tvil om at kveldens feiring blir av den store sorten. Ramm er selv vant til å «vinne festen», og sier at han er uthvilt og klar for en aften de trolig ikke glemmer med det første.

- Nå blir det «makka» og MDMA, vitser Tørnqvist.

I kategorien «beste mannlige skuespiller» var det «Heimebane»-stjerne Axel Bøyum (23) som trakk det lengste strået. Det unge stjerneskuddet danket dermed ut skuespiller-veteraner som Anders Baasmo Kristiansen og Tobias Santelmann, og takket ydmykt fra scenen.

HYLLET: Skuespiller Axel Bøyum mottok Gullruten-pris for sin rolle i NRK-suksessen «Heimebane». Foto: TV 2
HYLLET: Skuespiller Axel Bøyum mottok Gullruten-pris for sin rolle i NRK-suksessen «Heimebane». Foto: TV 2 Vis mer

Dette er Bøyums første «Gullruten»-pris. Og det var en overveldet og svært takknemlig Bøyum som møtte Dagbladet etter å ha fått overrakt prisen.

Stjernestatus over natta

- Jeg vet ikke helt hvordan dette føles … Det er selvfølgelig veldig moro. Jeg ble veldig overrasket, og hadde ikke sett for meg dette i det hele tatt, sier han.

At Bøyum har fått stjernestatus nærmest over natta som følge av medvirkningen i «Heimebane», er ingen underdrivelse.

Selv tar han dette tilsynelatende med knusende ro.

- Vi er i gang med innspillingen av sesong to, og jeg jobber og trener dermed mye om dagen. Så jeg har ikke lagt merke til så mye av alt det rundt. Jeg har likevel lagt merke til at mange følger serien, og det er veldig hyggelig at den har slått an. Det er stas.

Saken fortsetter nedenfor.

- EN SPØK: Da Ane Dahl Torp sikret seg tittelen som årets beste kvinnelige skuespiller, feiret hun med å kysse avtroppende «Senkveld»-programleder Harald Rønneberg. Foto: Espen Solli / Reporter: Ingrid Cogorno / Video: Linn-Christin Marthinussen / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

«Heimebane» var også utgangspunktet for vinneren i neste kategori, der skuespiller Ane Dahl Torp (42) sikret prisen for «beste kvinnelige skuespiller».

- Dette er kjempestas, og akkurat det jeg håpet på, sier hun til Se og Hør.

DOBBEL «HEIMEBANE»-JUBEL: Skuespillerne Ane Dahl Torp og Axel Bøyum er årets beste kvinnelige og mannlige skuespiller. Foto: Andreas Fadum
DOBBEL «HEIMEBANE»-JUBEL: Skuespillerne Ane Dahl Torp og Axel Bøyum er årets beste kvinnelige og mannlige skuespiller. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Rørende dokumentarserie

I kategorien «beste dokumentarserie» var det TV 2s «Søsken» som stakk av med pris.

I serien ble tv-seerne kjent med 12 år gamle Linnea Ottem-Holmsten, som har en sjelden muskelsykdom, og hennes familie.

Gjengen bak NRKs «Da vi styrte landet», dokumentarserien om våre seks siste nålevende statsministre, kunne juble over prisen «årets nyskapning».

Videre hentet den sterke tv-dokumentaren om St. Halvard-hjemmet i Oslo, som kommunen valgte å legge ned mot store protester, hjem prisen for nettopp beste tv-dokumentar.

VANT PRIS: TV 2-serien «Søsken» vant prisen i kategorien «beste dokumentarserie». Foto: Espen Solli/ TV 2
VANT PRIS: TV 2-serien «Søsken» vant prisen i kategorien «beste dokumentarserie». Foto: Espen Solli/ TV 2 Vis mer

Juble kunne også «Heimebane» - igjen - da de sikret storeslem med kveldens tredje pris. Denne gang for «beste dramaserie».

Se video for «Heimebane»-gjengens reaksjoner øverst i saken!

- Faen meg på tide

TVNorges «Tangerudbakken» har vunnet to «Gullruten»-priser tidligere, og fikk sin tredje, for årets tv-øyeblikk, under årets utdeling. Programmet har gått på tv gjennom seks sesonger, og satte endelig tv-strek i år.

Årets tv-øyeblikk handler om Tangerudbakken-beboer Cecilie Nilsen, og hennes hjertevarme entusiasme over å ha fått en gratis Kong Haakon-eske på nærbutikken.

- Det var faen meg på tide. Unnskyld språket, men det var faen meg på tide, jubler Nilsen overfor Se og Hør.

TANGERUDBAKKEN-VORS: Dagbladet ble med gjengen fra Tangerud borettslag på Gullruten-vors, for å høre om hva de gjør hvis de vinner - og hvilke kjendiser de helst vil møte. Video: Ingrid Cogorno / Reporter: Miriam Bakkejord Vis mer

Svette-stunt på scenen

Da prisen i kategorien «beste konkurransedrevne reality» skulle deles ut, var det komiker og TV 2-profil John Brungot som entret scenen.

Han gjorde imidlertid sitt beste for å holde de nominerte på pinebenken, og harselerte med realitykonkurranse-konseptet ved å tvære ut tiden før han ropte opp vinneren.

Brungot hadde også på seg noe utstyr som sørget for at han tilsynelatende ble gjennomtrukket av svette mens «alle» - inkludert ham - ventet på at vinneren ble ropt opp:

Det var TVNorge-programmet «Alt for Norge» som, til slutt, kunne juble over å sikre seg prisen i kategorien.

HUMOR: John Brungot ble tilsynelatende gjennomsvett mens han tværet ut tiden før han leste opp vinneren i kategorien «beste konkurransedrevne reality». Foto: Espen Solli/ TV 2
HUMOR: John Brungot ble tilsynelatende gjennomsvett mens han tværet ut tiden før han leste opp vinneren i kategorien «beste konkurransedrevne reality». Foto: Espen Solli/ TV 2 Vis mer

I kategorien «beste underholdningsprogram» fikk den nyetablerte tv-duoen Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm igjen for innsatsen i det kulinariske TV 2-programmet «Truls à la Hellstrøm».

NATTMAT: Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm fikk prisen «Beste underholdningsprogram» for serien «Truls à la Hellstrøm». Slik tenker de å feire prisen. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno /Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Musikkutdelingen P3 Gull, med programlederne Leo Ajkic og Live Nelvik, fikk prisen for «årets beste event eller sportssending».

- Det er veldig deilig å vinne. Live kunne ikke være her i kveld, hun er gravid. Så jeg fikk sagt litt ekstra mye på scenen, sier Ajkic til Se og Hør og ler.

Blir i Bergen

I fjor reiste han hjem til Oslo med et tidlig fly etter seieren, da han ble kåret til beste mannlige programleder for «Flukt». Han er sikker på at det derimot ikke blir noen tidlig avreise i år.

- Jeg hadde noen forpliktelser i fjor, men nå skal jeg bare være hjemme i Bergen og slappe av med venner. Men det blir nok en liten fest i kveld ja, sier Leo Ajkic.

P3-PRIS: Leo Ajkic tok imot prisen for årets event. Her sammen med NRK-kollega Bjørn Johann Rief. Foto: Andreas Fadum
P3-PRIS: Leo Ajkic tok imot prisen for årets event. Her sammen med NRK-kollega Bjørn Johann Rief. Foto: Andreas Fadum Vis mer- Slitt i to år

Videre i humorsjangeren, og kategorien «beste humorprogram», ble Ylvis-brødrene tildelt pris for musikalprogrammet «Stories from Norway».

- Dette er helt fantastisk. Denne prisen betyr veldig mye. Vi har én fra før, men denne gang var det ekstra gøy å vinne, sier Bård Ylvisåker til Se og Hør, før hans bror skyter inn:

- Den forrige Gullruten vi fikk, var for «The Fox». Kort og greit. Dette har vi slitt med i to år.

FORNØYDE: Vegard og Bård Ylvisåker poserte med Gullruten-prisen sin lørdag kveld. Foto: Andreas Fadum
FORNØYDE: Vegard og Bård Ylvisåker poserte med Gullruten-prisen sin lørdag kveld. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Så denne henger høyere?

- Ja, definitivt, konstaterer de to, før Bård Ylvisåker utdyper:

- Det har vært et vanskelig prosjekt å finne ut av og å lage. Vi ante jo ikke hva vi skulle gjøre da vi begynte, vi ville bare gjøre noe annet enn det vi gjorde. Vi synes selv at det har vært veldig gøy, og det har jo gått ganske greit, sier han ydmykt.

Sesong to?

Og det er som han sier. «Stories from Norway» har så avgjor truffet blink - i alle fall om man baserer seg på anmeldelser og seertall.

- Og det store spørsmålet som gjenstår nå er jo om det blir en sesong to?

- Det har vi ikke noe svar på. Verken ja eller nei. Det dreier seg ikke om hemmelighold, men vi er akkurat ferdige. Nå skal vi bare være to flate dekk som gradvis får gassen inn i seg igjen.

Årets hederspris gikk til «Senkveld»-veteranene Thomas Numme og Harald Rønneberg, som legger sitt populære talkshow på hylla, etter femten år i tv-ruta, neste uke.

HEDERSPRISEN: Thomas Numme og Harald Rønneberg fikk årets hederspris under Gullruten-utdelinga. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Vinnerne av Gullruten 2018:

Beste reality

 • Ramm og Tørnquist redder Norge
 • Teenage Boss
 • Luksusfellen
 • Familieekspedisjonen

Beste mannlige skuespiller

 • Odd Magnus Williamsson (Aber Bergen)
 • Tobias Santelmann (Grenseland)
 • Axel Bøyum (Heimebane)
 • Anders Baasmo Christiansen (En natt)

Beste kvinnelige skuespiller

 • Ellen Dorrit Petersen (Aber Bergen)
 • Ane Dahl Torp (Heimbane)
 • Gørild Mauseth (Monster)
 • Myanna Buring (En natt)

Beste dokumentarserie

 • Datoen
 • Da vi styrte landet
 • Takin Ova
 • Søsken

Beste tv-dokumentar

 • Mellom oss
 • 69 minutter av 86 dager
 • Den norske islamisten
 • St. Halvard-hjemmet

Årets deltaker

 • Viktor Johannes Sandal (Datoen)
 • Jon Henrik Larsen (Salangen nyheter)
 • Markus Hennum Steen (Søsken)
 • Familien Azeem (Familieekspedisjonen)

Beste dokusåpe

 • Veterinærene
 • I kongens klær
 • Danskebåten
 • Tangerudbakken borettslag

Beste barne- eller ungdomsprogram

 • MGP Jr.
 • Sangfoni
 • Temadager om overgrep
 • ZombieLars

Årets nyskapning

 • Stories from Norway
 • Da vi styrte landet
 • Line fikser kroppen
 • Truls ala Hellstrøm

Beste dramaserie

 • Aber Bergen
 • Heimebane
 • Skam
 • En natt

Beste tv-øyeblikk

 • Ulsteinvik løper fra verden. Karsten Warholm tar VM-Gull! - produsert av NRK for NRK
 • Therese Johaug: Sjokket! - produsert av Globus Media for TV 2
 • Tangerudbakken, gratis Kong Håkon!- produsert av Zacapa Film for Discovery Networks Norway
 • Eventyrlig oppussing, eventyrlig bryllup!- produsert av TMM for TV3

Beste livsstilsprogram

 • Helsekontrollen
 • FBI
 • Hagetid
 • Eventyrlig oppussing

Beste nyhets- eller aktualitetsprogram

 • Insider FEM
 • Dagsrevyen
 • Valg 2017 detektor
 • Faten tar valget

Beste event eller sportssending

 • Marcus og Martinus i Spektrum
 • MGP
 • P3 Gull
 • Sykkel-VM i Bergen

Beste konkurransedrevne reality:

 • Paradise Hotel
 • Alt for Norge
 • Mesternes Mester
 • Farmen

Beste mannlige programleder

 • Harald Eia (Brille)
 • Øyvind Mund (Samme tid neste år)
 • Bård Tufte Johansen (Nytt på nytt)
 • Kristian Ødegård (Huskestue)

Beste underholdningsprogram:

 • En kveld hos Kloppen
 • Stjernekamp
 • Truls à la Hellstrøm
 • Huskestue

Beste kvinnelige programleder

 • Janne Amble (Insider FEM)
 • Helene Sandvig (Helene sjekker inn)
 • Emma Clare Gabrielsen (Innafor)
 • Line Elvsåshagen (Line fikser kroppen)

Beste humorprogram

 • Stories from Norway
 • Hvite gutter
 • Hit for hit
 • Vikingane

Publikumsprisen

 • Nicolay Ramm
 • Line Andersen
 • Helene Olafsen
 • Petter Nyquist
 • Iman Meskini
 • Triana Iglesias
 • Solveig Kloppen
 • Marna Haugen
 • Christian Paasche og Johan Kaggestad
 • Bård Tufte Johansen
 • Helene Sandvig
 • Ylvis-brødrene

LES OGSÅ: - Jeg vil helst havne på nachspiel med Triana Iglesias

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer