Prins Julian:

Her døpes prinsen

Lille Julian Herbert Folke ble døpt i et 115 år gammelt dåpsantrekk.

RØRENDE ØYEBLIKK: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip var tydelig stolte da sønnen prins Julian ble døpt lørdag formiddag- Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
RØRENDE ØYEBLIKK: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip var tydelig stolte da sønnen prins Julian ble døpt lørdag formiddag- Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars i år ble prins Carl Philip (41) og prinsesse Sofia (36) foreldre for tredje gang, også denne gang til en liten gutt. Like etter ble det avslørt at han skal hete Julian Herbert Folke, og det tok ikke lang tid før de viste ham stolt fram på Kungahusets Instagram-profil.

FYLLER ÅR: Prins Alexander av Sverige, sønn av prins Carl Phillip og prinsesse Sofia, fyller fem år 19. april 2021. Video: Small Media Vis mer

Dåpsantrekket 115 år gammelt

Lørdag formiddag var det klart for prinsesåp i Sverige. Da ble prins Julian døpt i kildevann fra Öland. Dette er, ifølge svenske Aftonbladet, en tradisjon kong Carl Gustaf startet når hans egne barn ble døpt. Før dette ble nemlig kongelige barn døpt i vann fra Jordan.

Dåpsantrekket den lille prinsen hadde på seg var 115 år gammelt, og ble første gang brukt av kong Carl Gustafs far, prins Gustaf Adolf, i 1906.

Til stede i dåpen var blant andre kong Carl Gustaf og dronning Silvia, kronprinsesse Vicoria og prins Daniel, prinsesse Estelle, prins Oscar, prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill - og selvsagt også foreldrene og en lang rekke andre celebriteter.

Ingen norske var til stede i dåpen.

Ifølge den svenske avisa har kongeparet etter dåpen invitert til samling på Drottningholms slott, der de inviterte gjestene kan få se dagens hovedperson på nært hold under minglingen.

Inviterer leger og jordmødre

Prins Julian er det første barnet i rekka som er født uten automatisk å bli en del av kongehuset. Høsten 2019 tok nemlig kongen beslutningen om å utelate alle barnebarn på prins Carl Philips og prinsesse Madeleines side.

Hensikten var å tydeliggjøre hvem og hvor mange som skal representere Sverige og kongefamilien, samt hvem som tar del i apanasjen.

FIKK NY SØNN: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia kunne i mars ønske prins Julian velkommen til verden. Foto: Dana Press / NTB
FIKK NY SØNN: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia kunne i mars ønske prins Julian velkommen til verden. Foto: Dana Press / NTB Vis mer

Aftonbladets hoffekspert Jenny Alexandersson forteller at de leger og jordmødre som er til stede ved kongelige fødsler alltid er invitert i den etterfølgende dåpen.

Det samme er kongens livlege.

- Glade og takknemlige

Én ting skilte seg imidlertid ut i år: Antallet representanter fra riksdagen og regjeringen var få.

- Den logiske forklaringen til det er at Julian ikke er en del av kongehuset og ta toner man det ned litt. Totalt sett gjenspeiler gjestelisten at de ønsker å tone ned den offisielle delen av dåpen, sier Jenny Alexandersson til sin egen avis.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

Den lille prinsen veide 3220 gram og var 49 centimeter lang ved fødselen.

- Vi er så glade og takknemlige over å få ønske vår tredje sønn velkommen i familien. Denne dagen har både vi og storebrødrene hans lengtet etter. Nå ser vi fram til å få lære og kjenne vårt nye familiemedlem, sa den nybakte trebarnsfaren etter å ha fått sin tredje sønn med kona.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia har fra tidligere av sønnene Alexander og Gabriel, som kom til verden i henholdsvis 2016 og 2017.

LES OGSÅ: Deler ferske bilder av prinsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer