Her bryter hun seks bunadsregler

Forretningskvinnen Celina Midelfart styler beltestakken på personlig vis.

UTRADISJONELL STYLING: Det er opp til hver enkelt hvorvidt man vil følge de tradisjonelle bunadsreglene. Celina Midelfart var langt fra «korrekt» antrukket da hun brukte sin Telemarksbunad under 17. mai-feiringen i 2009, men så likevel flott ut .  Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
UTRADISJONELL STYLING: Det er opp til hver enkelt hvorvidt man vil følge de tradisjonelle bunadsreglene. Celina Midelfart var langt fra «korrekt» antrukket da hun brukte sin Telemarksbunad under 17. mai-feiringen i 2009, men så likevel flott ut . Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Det er strenge regler for hvordan bunaden skal brukes. Alt fra plassering av søljer til strømpefargen er bestemt ut fra gamle tradisjoner.

Men det er langt fra alle som følger bunadsreglene slavisk – heller ikke i Kjendis-Norge.

Celina Midelfart (42) er en av dem som styler nasjonaldrakten på personlig vis istedenfor å følge «Bunadspolitiets» påbud.

FINN SEKS FEIL: Celina Midelfart styler sin beltestakk på personlig vis fra topp til tå. Ifølge bunadsreglene burde hun droppet solbrillene, skjerfet, 17. mai-sløyfa og håndveska. Og hun mangler hodeplagg og riktige strømper.   Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FINN SEKS FEIL: Celina Midelfart styler sin beltestakk på personlig vis fra topp til tå. Ifølge bunadsreglene burde hun droppet solbrillene, skjerfet, 17. mai-sløyfa og håndveska. Og hun mangler hodeplagg og riktige strømper. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Forretningskvinnen har en vakker beltestakk fra Telemark, som hun ofte bærer på 17. mai. Bildet under viser at hun brøt hele seks bunadsregler under feiringen av nasjonaldagen i 2009.

Disse reglene brøt Celina

UTEN HODEPLAGG: Ifølge Bunadsrådet er hodeplagg er en obligatorisk del av alle bunader, både for kvinner og menn. Celina har en såkalt «vippe», et bånd til å knytte rundt hodet, som hun brukte tre år tidligere. Men dette året gikk hun barhodet.

FORBUDT MED SOLBRILLER: Det er delte meninger om solbriller til bunad. Noen eksperter mener det er greit så lenge de er diskret. Midelfart gikk likevel med store designbriller.

PERSONLIG TILBEHØR: Bunaden er et festplagg med fast tilbehør. Å style den med et silkeskjerf i halsen bryter med reglene. Øredobber er heller ikke del av det tradisjonelle sølvet.

17. MAI-SLØYFE: Bunadslivet skal kun pyntes med de tilhørende søljene. 17. mai-sløyfe i tillegg blir for mye, mener ekspertene.

DROPP VESKA: Å bære håndveske til bunaden er «forbudt», ifølge Husfliden. De fleste bunader har tilhørende vesker eller lommer i stakken.

MANGLENDE STRØMPER: Bunadsrådet anbefaler strømper i ull eller bomull, i fargen som er angitt til din bunad. Bare bein og hudfargede nylonstrømper er ikke lov.

Ikke alene

Celina er langt fra den eneste som har fått kritikk for feilaktig bunadsbruk. Tidligere kulturminister Åse Kleveland (66) er en av dem som dropper bunadskoene til fordel for sorte pumps – noe som enkelte synes er langt over streken.

BYTTET SKO: Artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland følger ikke bunadsreglene slavisk. – Jeg bruker sorte
pumps istedenfor bunadsko. Det er fint å ha noe pent på føttene siden de synes under den korte stakken, sier hun til Se og Hør. Foto: Se og Hør
BYTTET SKO: Artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland følger ikke bunadsreglene slavisk. – Jeg bruker sorte pumps istedenfor bunadsko. Det er fint å ha noe pent på føttene siden de synes under den korte stakken, sier hun til Se og Hør. Foto: Se og Hør Vis merOg både dronning Sonja (77) og kronprinsesse Mette-Marit (41) har fått kritikk for solbrillebruk. Likevel stilte de begge med solbriller på Slottsbalkongen i fjor.

SOLSKJERMING: Kronprinsesse Mette-Marit og svigermor Sonja brukte begge solbriller for å skjerme mot det sterke sollyset under fjorårets 17. mai-feiring.  Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
SOLSKJERMING: Kronprinsesse Mette-Marit og svigermor Sonja brukte begge solbriller for å skjerme mot det sterke sollyset under fjorårets 17. mai-feiring. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis merSkuespiller Mari Maurstad (58) er langt over middels interessert i bunader og har hele 11 stykker i samlingen. Men heller ikke hun er noen tilhenger av rigide regler.

– Jeg synes ikke man må ha slektstilknytning til et sted for å kjøpe bunad derfra. Og jeg har heller ikke komplett sølv til alt. Jeg synes man skal bruke de søljene man har, har Mari tidligere sagt til Se og Hør.

Les mer om bunadene til kjendiser og kongelige i ukens Se og Hør!

LES MER: Donald Trump sjarmert av bunadskledde Elise

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer