UTEN: Dette bildet er tatt på Åslaug Hagas første dag som Olje- og energiminister, under et besøk på Troll A-plattformen. Men Haga stilte på plattformen uten vernebriller, noe man skal ha på seg hele tiden utendørs. Bildet som er hentet fra Statoi
UTEN: Dette bildet er tatt på Åslaug Hagas første dag som Olje- og energiminister, under et besøk på Troll A-plattformen. Men Haga stilte på plattformen uten vernebriller, noe man skal ha på seg hele tiden utendørs. Bildet som er hentet fra StatoiVis mer

Her bryter Haga reglene

Dette bildet avslører at Åslaug Haga brøt sikkerhetsreglene første dag på jobb som oljeminister.

SEHER.NO: Dette bildet ble tatt da Åslaug Haga (48) besøkte gassplattformen Troll A på sin første dag som Olje- og energiminister, og ble seinere lagt ut på Statoils intranett.


Med seg under besøket hadde hun blant annet den svenske næringsministerens pressesekretær Frank Nilson.


De to ble tatt bilde av på plattformen, men på bildet var Haga ikke iført vernebriller - stikk i strid med reglelverket på plattformen.


Bildet som Seher.no har fått tilgang til, ble raskt fjernet fra intranettet etter at de webansvarlige ble kjent med bildetabben. 


I løpet av 2006 registrerte Petroleumstilsynet 561 arbeidsuhell og 60 fritidskader på plattformer på norsk sokkel. Hadde Haga vært ansatt på plattformen, ville dette tilsi gult kort på fotballbanen:

- Arbeiderne får en advarsel, og skjer det igjen, så blir de sendt på land, sier en erfaren plattformarbeider Seher.no har snakket med.


- Dette var min første dag i ny jobb, og det er tydelig at det er noe informasjon jeg ikke fikk med meg denne dagen. Det skal selvfølgelig aldri skje igjen at jeg ikke er forskriftsmessig utstyrt og påkledd når jeg er ute på plattform, er Hagas kommentar til Seher.no.


Statoils informasjonssjef Eli Rye velger derimot å la Statoil ta på seg all skyld:


- Statoil har ansvar for at sikkerheten offshore ivaretas og dette inkluderer bruk av verneutstyr. Åslaug Haga hadde briller integrert i hjelmen som kunne trekkes ned. Når dette ikke skjer utendørs er det vårt ansvar, sier Rye til Seher.no.  


Statoils sikkerhetsdirektør Mads Grinrød bekrefter at vernebriller er reglementert utstyr.


- Så lenge man er utendørs skal man ha på seg briller. Da slipper en å tenke på en eventuell situasjon som kan oppstå, sier han til Seher.no. 


Grinrød hadde ingen kjennskap til hvorfor Haga ikke gikk med briller.


- Det er vel noen som ikke har passet godt nok på med å gi riktig verneutstyr, sier han.


Åslaug Haga har vært på plattformbesøk kun en gang før, som UD-aspirant i 1986.