Her avslører «Fotballfruen» hele sannheten

- Jeg synes det er sårende fordi jeg vet hvordan det er å ha et problem. Nå snakker «Fotballfruen» Caroline Berg Eriksen ut om hetsen.

FANT LYKKEN: - Jeg tror at det at jeg og Lars Kristian traff hverandre hadde mye å si for at jeg ikke falt tilbake til gamle tanker igjen, sier en åpenhjertig Caroline Berg Eriksen til Seher.no. Foto: Privat
FANT LYKKEN: - Jeg tror at det at jeg og Lars Kristian traff hverandre hadde mye å si for at jeg ikke falt tilbake til gamle tanker igjen, sier en åpenhjertig Caroline Berg Eriksen til Seher.no. Foto: Privat Vis mer
SEHER.NO: I juni fikk en av landets mest fremtredende bloggere, Caroline Berg Eriksen (24), bedre kjent som «Fotballfrue», kraftig kritikk for å fremme et usunt kroppsideal. Bakgrunnen var et innlegg hun la ut på sin egen blogg (ekstern lenke, red. anm.), med tittelen «Mine bikinier 2011».

Vedlagt lå tre bilder av Berg Eriksen i en av bikiniene, der hun viste fram sin sylslanke figur for sine lesere.

Det vekket reaksjoner.

«Du må jo ha et problem, det der er ikke kroppen til en frisk person. Bare fordi du har smurt deg inn i brunkrem så ser du ikke så ille ut. Uff uff! Du trenger hjelp, Caroline!», var en av kommentarene, ifølge VG.

Deretter ble det stille fra «fotballfruen», som imidlertid valgte å svare på kritikken gjennom et nytt innlegg på sin egen blogg litt senere. Pressen ville hun derimot ikke snakke med. Til Seher.no snakker hun nå endelig ut om kritikken hun har fått, og om hvordan det var å leve med spiseforstyrrelser da hun var yngre.

Ville unngå mat 
- Dette synes jeg er helt tragisk. Hvorfor skal man hele tiden hakke på andre, og kritisere andres kroppsfasong? Så fort noen er slanke i dag, blir vedkommende stemplet som anorektisk. Det er veldig synd, ikke minst sårende, fordi jeg vet hvordan det er å ha et problem, sier Caroline til Seher.no.

Men la oss gå tilbake. Tilbake til 2006, den gang problemene startet for alvor for den nå 24 år gamle Sarpsborg-jenta.

- Jeg tenkte hele tiden at jeg ville unngå mat. Men dette klarte jeg aldri. Jeg studerte og trengte energi, så jeg gikk aldri en dag uten mat. Det var heller tankene som styrte meg, at jeg helst ville unngå måltider. Likevel spiste jeg. Men jeg kunne for eksempel finne på å kun spise frukt en dag, forteller hun.
 
- Synd og sårende 
I blogginnlegget etter kritikken hun fikk, fortalte Caroline om sin sykdom, som ifølge henne selv kun varte i en kort periode av livet hennes. Enkelte har i ettertid hevdet at problemene har vart mye lenger, men slik er det ikke, mener hun.

- Det stod på som verst i om lag seks måneder. Men det tar selvfølgelig tid å komme inn i normale tanker omkring kosthold igjen, selv om jeg aldri prøvde å unngå mat etter perioden jeg allerede har fortalt om på bloggen. Selvsagt tar det litt lenger tid før disse tankene blir helt borte.

- Hva tenkte du da folk begynte å kritisere deg for disse bikinibildene?

- Jeg synes det er veldig synd og ikke minst sårende fordi jeg vet hvordan det er å ha et problem. Og jeg vet i dag at jeg ikke har det. Det å bli beskyldt for noe slikt er veldig lite hyggelig. Det er stor forskjell på å være bevisst på trening og kosthold og det å faktisk ha et problem med det, forteller Caroline, som fyrer løs mot mentaliteten i dagens samfunn.

- Problemet er vel heller at majoriteten mener vi skal se ut på en viss måte. Hva er egentlig en normal kropp i dag, og hvorfor skal vi ha et ideal å strekke oss til? Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke kan få være som de er, hvorfor folk alltid skal ha noe å pirke på. Det er det som skaper det faktiske presset...

Kollapset etter trening 
- Tok du deg nær av kritikken, Caroline?

- Nei. Likevel synes jeg det er trist at enkelte skal fokusere på kroppsfasong. Man vet aldri hvordan dette vil påvirke en person.

Tidligere har fotballfruen, som er gift med Lillestrøm-spiller Lars Kristian Eriksen (28), fortalt at hun en gang ble lagt inn på sykehus til overvåkning etter at hun hadde kollapset etter en trening. Til Seher.no forteller 24-åringen at hun er født med en lekkasje i venstre hjerteklaff, noe som stresset henne veldig på den tiden.

- Ja, dette var noe som stresset meg, selv om jeg hadde fått beskjed om at dette nødvendigvis ikke var farlig. Da jeg besvimte, ble jeg lagt på overvåkingen for å finne ut om det kunne være noe mer enn en lekkasje i hjerteklaffen, i og med at jeg forklarte at jeg hadde hatt vondt i brystet i minuttene før jeg besvimte.

Årsaken til besvimelsen var derimot noe helt annet.

- De fant ut at jeg hadde fått i meg for lite væske, jeg var dehydrert. I tillegg hadde jeg fått i meg for lite næring gjennom dagen, og jeg hadde trent på tom mage. Brystsmertene jeg hadde kunne være et angstanfall, fordi jeg ble redd da jeg kjente at det svimlet for meg, forteller hun åpenhjertig.

- Åpenbart at de misunner meg
- Hva har du å si til de som hevder at du har hatt problemer med spiseforstyrrelser i en mye lengre periode enn du vil innrømme?

- Jeg har allerede fortalt at problemet stod på som verst i seks måneder. Spiseforstyrrelser er ikke noe som kommer og går over natta. Det tar tid å bli syk og det tar tid å bli hundre prosent kvitt problemet. Derfor denne misforståelsen.

Hun velger likevel å slå knallhardt tilbake mot dem som hevder hun regelrett lyver på sin egen blogg.

- Jeg blir trist på deres vegne. At de ikke heller kan bruke energi på å skape sin egen lykke, men heller vil forsøke å ødelegge for andre - det er veldig trist. Men jeg tar det også som et stort kompliment, for det viser bare at jeg oppnår suksess, som andre åpenbart misunner. Disse menneskenes streben etter å ødelegge for meg, gjør bare at jeg nyter suksessen ytterligere.

Kunne blitt ekstremt
Spisevegringen var altså i ferd med å bli en stor del av Caroline Berg Eriksens liv. Men det foregikk aldri på den ekstreme måten, ifølge henne selv.

- Nei, det  var aldri ekstremt og jeg gikk aldri ned i vekt. Men tankene jeg hadde på den tiden var helt feil, jeg hadde lyst til å gå ned i vekt, og jeg tenkte hele tiden på hvordan jeg kunne unngå mat - selv om jeg ikke klarte det. Men jeg er redd det kunne blitt ekstremt. Etter hvert prøvde jeg å legge alt bak meg og bare stole på meg selv. Det er ikke så mye annet å gjøre. 

- Hvordan taklet familien din problemene du hadde?

- Det er nettopp her jeg føler at noen har misforstått. Dette var aldri noe familien min måtte takle, fordi jeg aldri hadde et synlig problem. I ettertid har mamma og pappa lurt på hvorfor dette har blitt en så stor sak. Ting blir alltid tatt ut av sammenheng, og jeg føler hele tiden at pressen vrir og vender på ting.

Reddet av forelskelsen?
I 2007 traff Eriksen fotballspilleren Lars Kristian. Hun ble raskt forelsket, og til Seher.no legger Caroline ikke skjul på at nettopp Lars Kristian har betydd mye for at hun ikke har falt tilbake til «gamle synder».

- Vi var sammen hele tiden, og vi gikk ofte ut og spiste, lagde mat, var sosiale med nye, felles venner og gjorde generelt mye som innebar mat. Dette gjorde alt lettere for meg, jeg ønsket jo ikke at noen skulle «se» måten jeg tidligere kunne tenke på. Ting hadde allerede startet å bli bedre da jeg traff ham, men jeg tror det at vi traff hverandre hadde mye å si for at jeg ikke falt tilbake til gamle tanker igjen.

- Har du noen gang fryktet at det skulle skje?

- Nei, det har jeg ikke, sier Caroline Berg Eriksen, som har følgende råd å gi til unge jenter som forsøker å komme seg ut av problemene med spiseforstyrrelser:

- Vær åpen om problemet. Snakk med familie og foreldre før tankene kan utvikle seg til å bli noe større. Prøv å tenke på andre ting enn kropp og mat. Hvorfor gjør du dette, og hva vil du oppnå med dette? Ønsker du å leve slik resten av livet? Orker du det? Still deg selv spørsmål, og tenk samtidig over hvem andre enn deg selv det kan gå utover...


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Trengte smertestillende etter dette stuntet