PÅ NRK: Silvia og ektemannen Jan er med i NRK-suksessen «Sofa». Foto: NRK
PÅ NRK: Silvia og ektemannen Jan er med i NRK-suksessen «Sofa». Foto: NRKVis mer

Silvia Leine fra «Sofa»:

- Hendene sviktet, jeg klarte nesten ikke å kle på meg

«Sofa»-Silvia har i mange år slitt med smertefull leddsykdom.

(Seoghør.no): Silva Leine (63) ble et kjent ansikt for det norske folk da hun dukket opp i «Sofa» på NRK i 2014 sammen med ektemannen Jan Ridd (80). Siden den gang har ekteparet vært å se i den populære TV-serien.

Men Silvia har i mange år også slitt med helsen.

Hun sier til Her og Nå at hun sliter med leddsykdommen artrose (slitasjegikt). Den ble oppdaget da hun var i slutten av 40-årene.

- Hendene sviktet, jeg klarte nesten ikke å kle på meg. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg hadde så vondt.

- Jeg hadde aldri hørt om det. Da jeg leste meg opp, så jeg for meg en mulig tilværelse i rullestol. Derfor er jeg så aktiv nå, for å unngå det. Jeg frykter det ikke lenger, men vet det er en mulighet, sier Silva til ukebladet.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPENHJERTIG: «Sofa»-Silvia sykdoms-mareritt har forfulgt henne gjennom de siste årene. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør.
ÅPENHJERTIG: «Sofa»-Silvia sykdoms-mareritt har forfulgt henne gjennom de siste årene. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør. Vis mer

Men det stopper ikke der. Silvia er så hardt rammet av leddsykdommen at den klassifiseres som polyatrose, noe som har ført til flere operasjoner, og hele fem proteser i kroppen.

Dagene er ikke smertefrie, men Silvia tar det hele med et smil.

- Jeg har arvet min fars positive innstilling, og det har hjulpet veldig, sier hun til ukebladet.

Silvia hadde også tarmkreft med full spredning i 2012. Da gikk hun også gjennom en større operasjon som var vellykket.

Brøt ut i gråt etter den tunge avgjørelsen: - Jeg må trekke meg

Men Silvia er ikke den eneste profilierte personen som sliter med artrose.

Svein Østvik (55), best kjent som Charter-Svein, avslørte nemlig at han også har fått leddsykdommen rett før innspillingen av årets kjendisversjon av «71° nord».

Beskjeden fikk han etter at han hadde takket ja til deltakelsen i realityprogrammet. Det skulle vise seg å bli en smertefull affære å delta i programmet.

SMERTEFULLT: Det ble en følelsesmessig avgjørelse for Svein Østvik, da han besluttet å trekke seg fra etappen. Grunnet smerter i knærne, var det ikke mulig for ham å gjennomføre turen til fots. Video: TV Norge Vis mer

På tross av å ha kjempet seg gjennom en rekke hindre med sterke plager i knærne, ble den ene oppgaven i programmet rett og slett for krevende.

- Hjertet mitt vil være med dere helt opp. Det mener jeg, men det gjør litt vondt altså, sier Østvik, før han ikke lenger klarer å holde følelsene inne og bryter ut i gråt.

Som følge av leddsykdommen, valgte tv-profilen å trekke seg litt ut i etappen. Avgjørelsen satt imidlertid langt inne, og 55-åringen ble tydelig emosjonell av situasjonen.

- Man har så lyst å si at en har vært med på alt, forklarer han videre.

Utrygg

Svein Østvik fortalte til Seoghør.no at han trakk seg med tanke på sikkerheten - og ikke på grunn av smertene.

- Jeg har gjort mye rart på tv, og sikkert dratt det litt for langt noen ganger, men akkurat dette hadde vært veldig på kanten, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGT: Svein Østvik fikk trøst av de andre deltakerne, da han fortalte om de fysiske plagene. 55-åringen sliter nemlig med slitasjegikt. Foto: TVNorge
TUNGT: Svein Østvik fikk trøst av de andre deltakerne, da han fortalte om de fysiske plagene. 55-åringen sliter nemlig med slitasjegikt. Foto: TVNorge Vis mer

Beina til Svein begynte i svikte idet han var på vei opp en fjellvegg der det tidligere hadde vært dødsfall. Det var da TV-teamet oppfordret Svein til å ikke fortsette.

- De hadde lagt merke til at knærne mine ikke tålte særlig belastning, og at jeg kunne falle utenfor. I tillegg skulle vi gå usikret, så da skjønte de at det var farlig, sa han til Seoghør.no.

- Hvor vondt hadde du på dette stadiet?

- Det er som at du stikker deg på nåler hver gang du tråkker. Smerten er én ting, men det var det at jeg hadde ikke kontroll. Jeg kunne plutselig falle utenfor fjellkanten dersom beinet ikke kunne stå imot presset. Jeg følte meg utrygg, sa han.

Avslørte hvordan hun møtte ektemannen

I februar ble det arrangert «Sofa»-spesial i TV Norge-programmet «4-stjerners middag», hvor Merethe Lendl, Pål Prøis, Tore Petterson og Silvia Leine, alle fra «Sofa» skulle varte opp med hvert sitt middagsselskap.

Da avslørte hun hvordan hun møtte ektemannen for første gang.

- Vi møtte hverandre for litt over 30 år siden, og skal feire 30 års bryllupsdag om ikke så altfor lenge. Vi møtte hverandre på en veldig banal måte, på stranden. På paradisbukta, sier hun.

MØTTES PÅ STRANDA: I tirsdagens utgave av «4-stjerners middag» er «Sofa»-profilene samlet hos Silvia Leina på Vika i Oslo. Der røper den folkekjære NRK-profilen hvordan hun og ektemannen Jan E. Ridd møttes. Video: TV Norge Vis mer

Ble sjekket opp

Hun fortalte til sine tre middagsgjester at hun var på stranda med datteren på ett år, og var trist fordi hun skulle skille seg fra sin daværende ektemann.

- Senere har jeg hørt at Jan lå på stranden med sin eksvenninne. Og siden har jeg hørt at denne venninnen sa til Jan: «Se på den skjønne babyen», og så på Christell, min datter da. Og på meg. Også gikk jeg ganske raskt, fordi jeg var veldig utilpass.

Da hun kom tilbake dagen etter, kom Jan joggende bort til henne.

- Ti år etterpå fikk jeg vite at han sa til sine barn «nå skal dere se hvordan pappa sjekker damer», sier hun.

«SOFA»-KJENDISER: Jan og Silvia har blitt kjent gjennom NRKs program «Sofa» hvor vi får bli med inn i TV-titternes stuer. Vi møtte paret i deres hjem i Oslo. Video: Bjørn Langsem / DBTV Vis mer

Oppdaget ukjente søsken

Silvia Leine og Jan Ridd er kjente for å kommentere programmer de ser på tv mens de spiser rekesmørbrød.

De vant Gullruten-pris i 2015 i kategorien «beste nye programserie» sammen med resten av gjengen fra «Sofa».

Paret var også sammen nominert i kategorien «årets deltaker» samme året.

Men det å bli TV-kjendiser i voksen alder er ikke det eneste spennende som har skjedd ekteparet de siste årene.

I 2004 oppdaget Jan ved en tilfeldighet at han var adoptert, og har åtte søsken.

- Det å gå fra å være enebarn hele livet til å få fire søstre og fire brødre, det har vært helt fantastisk. Nå har vi et veldig godt forhold til alle sammen, og er ofte på turer sammen med dem. Det har vært et eventyr. Vi har fått et nytt liv, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

REKEFEST: Silvia og Jan fra tv-serien «Sofa» tester dipp til reke-tradisjonen. Kan vi gi dem et nytt favoritt-tilbehør? Foto og redigering: Gaute Berg Næss Vis mer

Da han møtte sine søsken, fikk han for første gang se bilde av sin biologiske mor.

- Det har gitt en ny dimensjon til livet vårt. Og at vi går så godt overens har vært helt utrolig. Hans biologiske mor ble gravid utenfor ekteskapet, og adopterte bort Jan da han var seks måneder gammel. Adoptivforeldrene kunne ikke få barn, sa Silvia.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot overgrepsanklagene