Vladimir Putin:

Hemmelige bilder vekker oppsikt

Oligarken Sergej Pugatsjov skal angivelig ha havnet i unåde hos den russiske presidenten.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer
Publisert

I land som Norge og USA er vi vant til at familiene til statsoverhoder også er offentlige personer. De stiller opp på fotograferinger, lar seg intervjue og blir ofte en snakkis. Døtrene til Obama-paret har blant annet fascinert mange, mens ektemennene til både Erna Solberg og Mette Frederiksen ofte frekventerer i spaltene.

Det er ikke tilfellet for Vladimir Putins familie. Det er kjent at han har to barn, og det mistenkes av enkelte at han kan ha flere. Maria og Jekaterina har begge valgt nokså offentlige liv i voksen alder, men sto sjelden ved farens side i offisielle sammenhenger da de var små. Det skal nevnes at Putin først ble president i 1999, men han holdt mange offentlige verv før den tid.

- Jeg diskuterer aldri spørsmål tilknyttet min familie. De er ikke involvert i næringslivet eller politikk. De vil ikke dette, sa Putin i 2015.

Privat informasjon

Av den grunn vekker det nå oppsikt at en av Putins antatte fiender har bestemt seg for å dele barnebilder av de to mystiske døtrene. Den tidligere styrtrike oligarken Sergej Pugatsjov havnet angivelig i unåde hos presidenten for flere år siden, og lever angivelig i frykt for represalier etter å ha vært lederens «bankmann» i flere år. Mer om det senere.

NYE BILDER: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov har delt nye bilder av Putins døtre. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov
NYE BILDER: Den russiske oligarken Sergej Pugatsjov har delt nye bilder av Putins døtre. Her er de fotografert med Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

Nå har Pugatsjov altså besluttet å dele bilder av den russiske presidentens døtre på sin hjemmeside. Bildene skal være tatt inne i Kreml, det velkjente festningsverket i Moskva, og ble trolig tatt for godt over 15 år siden. Bildet viser jentene som tenåringer. Flere medier, deriblant russiske Meduza og OpenMedia, har omtalt bildene.

UVANLIG: Russlands president har hegnet godt om privatlivet til familien. Derfor er de nye bildene unike. Her er Maria fotografert med en av Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov
UVANLIG: Russlands president har hegnet godt om privatlivet til familien. Derfor er de nye bildene unike. Her er Maria fotografert med en av Pugatsjovs sønner. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

Nettstedene skriver at Pugatsjov trolig er fullt klar over at han ikke burde dele disse bildene, men at han altså likevel har gjort det.

Et av bildene viser de to Putin-døtrene sammen med den russiske popgruppen Strelki, som skal ha vært Russlands svar på Spice Girls i sin tid. Gruppen bekrefter overfor russiske medier at det er de som er fotografert.

BEKREFTET: Den russiske popgruppa Strelki har bekreftet at bildet er autentisk. De hevder derimot at de ikke visste at det var Putins døtre de spilte for. Foto: Sergej Pugatsjov
BEKREFTET: Den russiske popgruppa Strelki har bekreftet at bildet er autentisk. De hevder derimot at de ikke visste at det var Putins døtre de spilte for. Foto: Sergej Pugatsjov Vis mer

Verken den russiske presidenten eller hans apparat har kommentert saken foreløpig.

Begge døtrene kommer fra presidentens ekteskap med den tidligere flyvertinnen Ljudmila Sjkrebneva. De var gift i nærmere 30 år, men gikk hver til sitt i 2013. Selv om forholdet dem imellom ikke er helt på topp, har de samarbeidet om oppdragelsen av barna.

Den eldste, som i dag kaller seg Maria Vorontsova, har blitt 35 år. Hun jobber med medisinsk forskning, og er angivelig gift med en nederlandsk forretningsmann. De skal angivelig ha barn sammen, noe som dermed betyr at Vladimir Putin er bestefar. Det ryktes at hun er farens rådgiver i saker som omhandler genteknologi.

STORESØSTER: Maria Putina med faren Vladimir Putin i Moskva i 2007. Hun er gift med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Faassen. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB Scanpix
STORESØSTER: Maria Putina med faren Vladimir Putin i Moskva i 2007. Hun er gift med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Faassen. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB Scanpix Vis mer

33 år gamle Jekaterina, som i dag går under etternavnet Tikhonova, har valgt en helt annen vei i livet. Hun har gjort karriere som akrobatisk danser, og havnet sammen med partneren Ivan Kilmov på en femteplass i VM i 2013.

Hun har tidligere vært gift med Russlands yngste milliardær, Kirill Sjamalov, men de gikk hver til sitt i 2018. Nå jobber hun angivelig som leder av et russisk initiativ omhandlende kunstig intelligens.

SKILT: Ifølge flere medier er Jekaterina Vladimirovna Tikhonova og Kirill Sjamalov skilt. Her er hun avbildet med en dansepartner. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo
SKILT: Ifølge flere medier er Jekaterina Vladimirovna Tikhonova og Kirill Sjamalov skilt. Her er hun avbildet med en dansepartner. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo Vis mer

Bitre fiender

Som nevnt tidligere, er ikke forholdet mellom Putin og Pugatsjov like bra som det en gang var. De dro på ferier sammen, og hadde både et profesjonelt og privat forhold til hverandre. I en periode ble han omtalt som «Putins bankmann» - fordi han lånte staten penger. Pugatsjov var en av Russlands rikeste menn, og hadde en antatt formue på 15 milliarder dollar for omtrent ti år siden, eller 105 milliarder norske - i datidens kurs.

Putin er ikke en mann du vil havne i unåde hos, men det skjedde på sikt. Presidenten skal ikke ha vært spesielt begeistret for Pugatsjovs forhold til den britiske aristokraten Alexandra Tolstoj, og mente at Pugatsjov heller burde finne seg en russisk kvinne.

STYRTRIK: Sergej Pugatsjov ble omtalt som Putins bankmann, et tilnavn han hadde helt til han havnet i unåde hos presidenten. Foto: NTB scanpix
STYRTRIK: Sergej Pugatsjov ble omtalt som Putins bankmann, et tilnavn han hadde helt til han havnet i unåde hos presidenten. Foto: NTB scanpix Vis mer

I tillegg er det ikke til å stikke under stol at det politiske klimaet i Russland endret seg, og at oligarker til stadighet fikk strammere spillerom. Ifølge BBC fikk banken den styrtrike russeren eide i 2008 problemer, og som følge av det var det Pugatsjovs tur til å låne fra den russiske stat.

Han lånte rundt en milliard dollar, men selv ikke det skulle hjelpe. Banken gikk dunken to år senere. I et intervju med BBC hevdet han i dag at russerne gjerne ville ha pengene sine tilbake, og de gikk langt i sin sak.

- De inviterte meg til en restaurant. De sa at jeg måtte betale tilbake 350 millioner dollar, ellers ville de drepe familien min. «Hvis du vil, kan vi kutte av fingeren til sønnen din og sende den til deg», sa de, hevder han.

DIA, byrået som sørger for slike lån i Russland, nekter for at dette skjedde, ifølge den britiske kanalen. Pengene ble i hvert fall ikke betalt, og den russiske milliardæren bestemte seg for å flykte til et slott han eide i Frankrike, ifølge The Guardian.

Det hører med til historien at flere utpekte motstandere av den russiske stat begynte å dø på dette tidspunktet, og frykten for familiens liv ble derfor forsterket.

I tillegg ble alle Pugatsjovs midler frosset, og passene hans ble inndratt. Huset til ni millioner pund i London ble tvangssolgt. Tolstoj rømte på sikt.

Den russiske oligarken bor i Frankrike, og har ikke betalt tilbake pengene til staten. Han anslår at han bare har rundt 700 millioner kroner igjen av den enorme formuen. Han har ikke møtt barna han fikk med Tolstoj siden våren 2016, og mener hun har stjålet dem fra ham.

LES OGSÅ: Slikker sol på yacht-ferie i Italia

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer