FANTASTISKE STRENDER: Thailands strender er i verdensklasse, og Khanom er intet unntak. Foto: All Over
FANTASTISKE STRENDER: Thailands strender er i verdensklasse, og Khanom er intet unntak. Foto: All OverVis mer

Hemmelig thaiperle

Khanom er et av disse deilige stedene på kartet der Thailand fortsatt bare er Thailand. Med lange, hvite strender – og nesten ingen turister.

SEOGHØR.NO: Du har sannsynligvis hørt om ferieparadiset Koh Samui i Den thailandske gulf. Men visste du at det på fastlandet, bare en kort båttur vest for den populære ferieøya, ligger en urørt perle?

Helt himmelsk

Khanom byr på en virkelighet som tatt fra drømmenes verden, selv i Thailand, med natur og strender som nesten tar pusten fra deg, hyggelige mennesker – og selvfølgelig thaimat som smaker himmelsk.

Det er som en autentisk fiskerlandsby omgitt av lange, vakre strender og idylliske bukter. Her er jungelkledde topper og kalksteinsklipper. Men ikke noe turistsentrum.

KNAPT TIL Å TRO: Ni kilometer med strand som dette er grunn god nok til å besøke Khanom. Foto: Aava Resort & Spa
KNAPT TIL Å TRO: Ni kilometer med strand som dette er grunn god nok til å besøke Khanom. Foto: Aava Resort & Spa Vis mer

Hovedattraksjonen er den ni kilometer lange, finkornede og innbydende Nadan Beach. Her er bare noen få hoteller og resorter.

Eventyr på to hjul

På hotellet blir vi rådet til ikke bare å ligge på stranden. Her er det nemlig mye å ta seg til. Lei scooter og dra på oppdagelsesreise, er det beste tipset. Snart er vi på vei inn i Khanoms eventyrverden, langs grønne jungelveier og milelange strender.

Om ettermiddagen reiser vi til matmarkedet og tilbringer noen minnerike timer med alle sansedører på vidt gap. Synet av forskjellig fingermat, glødende griller med sjømat og grønnsaker, gir oss vann i munnen. Det er her hotellet vårt kjøper fisken de serverer på sin eksklusive restaurant.

Og det mest oppsiktsvekkende: Vi er de eneste vestlige turistene der.

Rosa delfiner

Khanom er kjent for sine rosa delfiner, og mange tilbyr turer ut på havet for å oppleve disse unike dyrene.

Siden dette er en forhåndsorganisert tur, venter vi oss et kommersielt opplegg, men ved piren blir vi igjen slått av det genuine ved dette stedet. Her står en værbitt fisker med sin longtailbåt og venter. Foran i båten sitter en tannløs, smilende dame med hatt som skal speide etter delfinene.

HEI PÅ DERE: Khanoms fargerike og bugnende matmarked må oppleves. Foto: Aava Resort & Spa
HEI PÅ DERE: Khanoms fargerike og bugnende matmarked må oppleves. Foto: Aava Resort & Spa Vis mer

Vi tenker raskt at det ikke er så farlig for oss om vi ser de rosa sjødyrene eller ikke. Landskapet er vakkert, med grønnkledde høye fjellformasjoner og små øyer som dukker opp her og der, og vi går i land på en av dem.

Vi ser ingen delfiner denne dagen, men det gjør ingenting. Båtturen er spennende i seg selv – og vi synes det er helt greit at delfinene ikke dukker opp på bestilling.

Magiske grotter

Neste gang vi river oss løs fra stranden, venter Khanoms kjøligere dryppsteinsgrotter.

Vi kommer først til en vaktpost der smilende menn i uniform tilbyr oss blader å tygge på for å gjøre oss sterke. Litt skeptiske til bladenes virkning tråkker vi opp de hundre trappetrinnene som fører til en liten inngang i fjellet. Deretter kryper vi inn, og det åpenbarer seg et alter i en dryppsteinsgrotte.

ÅPENBARING I FJELLET: Besøker du Khanom bør du besøke denne grotten. Foto: Knut Røthe
ÅPENBARING I FJELLET: Besøker du Khanom bør du besøke denne grotten. Foto: Knut Røthe Vis mer

Alle har med små lykter, og grotten virker endeløs. Det er et helt univers der inne i fjellet. Her er formasjoner som ligner drager og krokodiller, og en magisk stemning – helt uten tilsatt lys eller musikk.

– Dette er som en levende organisme, nesten som korallrev. Dersom man tar på det, dør det, forteller guiden.

Vi skriver i vaktpostens gjestebok før vi drar, og ber dem aldri installere lys eller musikk i grotten, slik tilsvarende grotter vi har vært i er jålet til for turistene.
For dette er essensen av Khanom: Helt naturlig. Helt herlig.

Gå ikke glipp av

Den lange finkornede stranden Nadan Beach. Lite utbygd, og svært få turister.

Markedene i de små landsbyene. Utrolige kalksteinsgrotter og fine fossefall.

Rosa delfiner-safari. Om man ser dem, eller ikke, er ikke så viktig. Safarien er fin uansett.

Khanom

Slik kommer du hit: Vi gjennomførte turen med OrkidéEkspressen som tilbyr skreddersydde turer. Priseksempel i vinter: 10 dager inkl. transport og overnatting på Aava Resort & Spa fra kr 12 550 per person. På egen hånd flyr du til Bangkok med Thai Airways eller Norwegian fra Gardermoen. Priser fra kr 4000 t/r. Flytid 11–12 timer.

Innenriksfly videre til Nakhon Si Thammarat eller Surat Thani, som ligger en times tid fra Khanom. Sjekk Thai Airways, Air Asia eller Bangkok Airwaves. Bestill flyplasstransfer gjennom hotellet. Fergekaien Don Sak, med forbindelse til Koh Samui, ligger ca. 20 minutter utenfor Khanom.

VELKOMMEN: Aava Resort & Spa er et hotell der du ønskes hjertelig velkommen. Foto: Aava Resort & Spa
VELKOMMEN: Aava Resort & Spa er et hotell der du ønskes hjertelig velkommen. Foto: Aava Resort & Spa Vis mer

Her bor du: Vi bodde på Aava Resort & Spa. Hotellet har utsøkt finsk arkitektur, 32 elegante rom, et utendørsbasseng og fire spisesteder.

Her tilbys moped- og sykkelutleie – en perfekt måte å utforske de nærliggende, vakre omgivelsene på. Priser fra ca. kr 550 per dobbeltrom per natt. Et annet populært hotell på stranden er Racha Kiri Resort & Spa. Priser fra ca. kr 650 per dobbeltrom per natt.

Her leser du mer: Amazing Thailand

LES OGSÅ: Verdens ti beste øyer