«Mesternes mester» 2020:

Hemmelig sykdoms­drama: - Trodde jeg skulle dø

Tv-oppholdet fikk en noe krøkkete start for enkelte «Mesternes mester»-deltakere.

KLARE: Første nyttårsdag går startskuddet for «Mesternes mester». Årets sesong er preget av rekordmange medaljevinnere, og det vil bli satt en rekke nye rekorder i den beintøffe konkurransen. Foto: Tor Lindseth
KLARE: Første nyttårsdag går startskuddet for «Mesternes mester». Årets sesong er preget av rekordmange medaljevinnere, og det vil bli satt en rekke nye rekorder i den beintøffe konkurransen. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ZADAR (Se og Hør): Første nyttårsdag går startskuddet for «Mesternes mester 2020» på NRK. Programmet, som nå går i gang med sin ellevte sesong, har i en årrekke vært et av statskanalens mest populære, med opp mot hele 1,3 million seere i snitt på de ulike flatene.

Årets program ble spilt inn i Zadar-regionen i Kroatia i september. Én ting som har preget årets sesong, er at det aldri før har vært utøvere med flere OL-, VM- eller EM-gull i så mange ulike idretter. Det skyhøye nivået har også medført at flere rekorder er blitt slått i noen av de aller tøffeste konkurransene programmet kan by på.

Men til tross for skyhøye resultater, gikk ikke alt på skinner fra start for flere av deltakerne.

MANGE SKADER: Mesternes mester deltaker og tidligere basehopper Karina Hollekim forteller om skadene hun pådro seg i 2006, da fallskjermen ikke ble utløst skikkelig i et fallskjermhopp, og hun traff bakken i over 100 kilometer i timen. Vis mer

«Hva er det som skjer nå?»

Den tidligere kombinertutøveren Magnus Moan (36) var blant dem som slett ikke fikk den starten på oppholdet som han hadde håpet.

Avreisen fra Gardermoen var problemfri. Det samme var ankomsten til Adriaterhavslandet og det første møtet med produksjonen. Det var ikke før de ti idrettsprofilene ble tatt med ut på en lengre båttur at Moan tenkte: «Hva er det som skjer nå»?

- På vei ned, på flyet, sov så mye som mulig - for jeg hadde hørt at det kunne være en konkurranse den dagen vi ankom. Men da vi kom på båten, kjente jeg raskt at noe ikke var som det skulle, forteller han til Se og Hør.

BLE SYK: Magnus Moen var blant deltakerne som ikke fikk den startet på oppholdet som han hadde håpet, som følge av sykdom. Foto: Tor Lindseth
BLE SYK: Magnus Moen var blant deltakerne som ikke fikk den startet på oppholdet som han hadde håpet, som følge av sykdom. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Før Moan forlot hjembyen Trondheim, hadde hans yngste sønn fått omgangssyke. Familien hadde tatt alle forholdsregler, og selv var han overbevist om at han hadde sluppet unna. Den gang ei.

- Jeg tenkte bare at: «Dette skjer faen ikke». Jeg var så dårlig, men kameraene gikk. Jeg hadde hilst på alle om morgenen og klemt dem, så jeg frykta jo at jeg hadde smitta hele gjengen.

På sykerom

På båtturen, som føles uendelig lang for den mangemeritterte kombinertløperen, får han etter hvert gitt beskjed om at han er «steindårlig». I og med at båtturen er såpass lang, tenker han i sitt stille sinn at det «i alle fall ikke vil bli noen konkurranse i dag».

MÅTTE ISOLERES: Magnus Moan måtte isoleres gjennom de første dagene av oppholdet. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE ISOLERES: Magnus Moan måtte isoleres gjennom de første dagene av oppholdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nok en gang har ikke 36-åringen hellet med seg. Idet båten runder en bukt, får deltakerne se et stort konkurranseoppsett.

- Jeg sier fra at jeg har fått noe dritt, finner en restaurant hvor jeg kan få legge meg ned på en sofa, og sovner der. Heldigvis kaster jeg ikke opp, men jeg blir vekket med beskjed om at det er ti minutter til vi skal på.

Det var altså ingen kjære mor, og Moan må kjempe seg gjennom den første konkurransen.

- Jeg trodde seriøst at jeg skulle dø.

Det tar flere dager før trønderen blir frisk igjen. I disse dagene holder han seg også unna de andre deltakerne, for å unngå å smitte dem.

- Jeg skulle dele rom med Emil Hegle Svendsen, men det ble naturligvis ikke noe av den første tida. I stedet lå jeg på et sykerom og prøvde å bli frisk. Heldigvis smittet jeg ingen, men jeg fikk ikke den starten i huset som jeg håpet på.

- Bite tennene sammen

Den tidligere kombinertløperen var likevel ikke alene om å slite med helsa den første tida. Også tidligere fotballspiller Vidar Riseth (47) tok med seg sykdom fra moderlandet.

Mens Moan kjempet mot omgangssyke, hadde Riseth fått skikkelig feber og trøbbel med både hals og bihuler.

- Det var bare å bite tennene sammen og konkurrere. Det er man jo vant til som idrettsutøver. Selv om du har feber, så man jo bare konkurrere - uansett sport. Så lenge det er forsvarlig altså, og det var det. Vi har et legeteam med oss.

SMITTET ROMKAMERATENE: Vidar Riseth ble syk allerede på ankomstdagen. Det gjorde at alle romkameratene fikk stri med det samme. Foto: Tor Lindseth
SMITTET ROMKAMERATENE: Vidar Riseth ble syk allerede på ankomstdagen. Det gjorde at alle romkameratene fikk stri med det samme. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Riseth ble selv bedre etter noen dager, men da hadde bakteriene allerede spredd seg.

- Jeg delte jo dobbeltseng med Odd-Bjørn Hjelmeseth (48), så få dager etter var han også syk. Det samme skjedde med Eirik Verås Larsen (43), som også delte rom med oss, forklarer Riseth.

Til tross for at oppholdet tidvis var preget av mye sykdom, er en ting gjennomgående hos alle årets deltakere. De forklarer til Se og Hør at konkurransen har vært en fantastisk opplevelse, og de ti deltakerne har blitt en sammensveiset gjeng i løpet av Kroatia-oppholdet.

KLARE: Den tidligere fotballproffen Vidar Riseth, danseren Madeleine Enersen Hellerød og skiløperen Odd-Bjørn Hjelmeseth er ale blant årets «Mesternes mester»-deltakere. Foto: Tor Lindseth
KLARE: Den tidligere fotballproffen Vidar Riseth, danseren Madeleine Enersen Hellerød og skiløperen Odd-Bjørn Hjelmeseth er ale blant årets «Mesternes mester»-deltakere. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Jeg var i tvil om jeg kunne være borte fra familien så lenge, men det var den enste grunnen til at jeg var i tvil om deltakelsen på forhånd, forklarer mellomdistansedronninga Ingvill Måkestad Bovim og fortsetter:

- Det har virkelig vært kjempegøy. Jeg har vært så utenfor komfortsonen min, og ville aldri utsatt meg for noe sånt utenom denne konkurransen. Men det har vært helt fantastisk å være med, ikke minst å møte alle disse fine menneskene som deltar sammen med meg.

- En del av barndommen

Og det er altså ikke bare deltakerne som skryter av «Mesternes mester». Programmet, som er basert på det belgiske TV-programmet «Eeuwige roem», har, som nevnt, vært en seersuksess for NRK siden det ble sendt første gang i 2009.

SAMMENSVEISET: Årets deltakere samlet under innspillingen i Kroatia. Foto: Tor Lindseth
SAMMENSVEISET: Årets deltakere samlet under innspillingen i Kroatia. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Akkurat hvorfor «Mesternes mester» har vært en så stor suksess hos seerne, tør ikke den tidligere proffsyklisten Dag Erik Pedersen, som har ledet programmet siden start, å si med sikkerhet. Han har likevel en formening om at det skyldes at hele familien kan samles rundt tv-programmet.

- Det er trygt for barna å se, og det er også gøy for 94-åringen. Det har de gode verdiene. De kjenner seg igjen og gleder seg over å se gleden, samholdet og støtten i deltakergjengen, hvor grunnverdiene er å kjempe, gråte og le sammen. Mange har jo nå vokst opp med programmet, og det er derfor blitt en del av unges barndom, forklarer Pedersen, og legger til at seerne kan se fram til litt av en sesong.

Første episode av «Mesternes mester» sendes første nyttårsdag på NRK, deretter hver fredag i ukene framover.

LES OGSÅ: Slik er den hemmelige «Mesternes mester»-kontrakten

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer