ZADAR (Se og Hør): Første nyttårsdag går startskuddet for «Mesternes mester 2020» på NRK. Programmet, som nå går i gang med sin ellevte sesong, har i en årrekke vært et av statskanalens mest populære, med opp mot hele 1,3 million seere i snitt på de ulike flatene.

Disse skal konkurrere om å bli den neste «Mesternes mester»
Årets program ble spilt inn i Zadar-regionen i Kroatia i september. Én ting som har preget årets sesong, er at det aldri før har vært utøvere med flere OL-, VM- eller EM-gull i så mange ulike idretter. Det skyhøye nivået har også medført at flere rekorder er blitt slått i noen av de aller tøffeste konkurransene programmet kan by på.
Men til tross for skyhøye resultater, gikk ikke alt på skinner fra start for flere av deltakerne.
«Hva er det som skjer nå?»
Den tidligere kombinertutøveren Magnus Moan (36) var blant dem som slett ikke fikk den starten på oppholdet som han hadde håpet.

Om flekken i ansiktet: - Handler om identitet
Avreisen fra Gardermoen var problemfri. Det samme var ankomsten til Adriaterhavslandet og det første møtet med produksjonen. Det var ikke før de ti idrettsprofilene ble tatt med ut på en lengre båttur at Moan tenkte: «Hva er det som skjer nå»?
- På vei ned, på flyet, sov så mye som mulig - for jeg hadde hørt at det kunne være en konkurranse den dagen vi ankom. Men da vi kom på båten, kjente jeg raskt at noe ikke var som det skulle, forteller han til Se og Hør.

Før Moan forlot hjembyen Trondheim, hadde hans yngste sønn fått omgangssyke. Familien hadde tatt alle forholdsregler, og selv var han overbevist om at han hadde sluppet unna. Den gang ei.
- Jeg tenkte bare at: «Dette skjer faen ikke». Jeg var så dårlig, men kameraene gikk. Jeg hadde hilst på alle om morgenen og klemt dem, så jeg frykta jo at jeg hadde smitta hele gjengen.
På sykerom
På båtturen, som føles uendelig lang for den mangemeritterte kombinertløperen, får han etter hvert gitt beskjed om at han er «steindårlig». I og med at båtturen er såpass lang, tenker han i sitt stille sinn at det «i alle fall ikke vil bli noen konkurranse i dag».

Nok en gang har ikke 36-åringen hellet med seg. Idet båten runder en bukt, får deltakerne se et stort konkurranseoppsett.
- Jeg sier fra at jeg har fått noe dritt, finner en restaurant hvor jeg kan få legge meg ned på en sofa, og sovner der. Heldigvis kaster jeg ikke opp, men jeg blir vekket med beskjed om at det er ti minutter til vi skal på.

«Mesternes mester»-profilene røper romanse
Det var altså ingen kjære mor, og Moan må kjempe seg gjennom den første konkurransen.
- Jeg trodde seriøst at jeg skulle dø.
Det tar flere dager før trønderen blir frisk igjen. I disse dagene holder han seg også unna de andre deltakerne, for å unngå å smitte dem.
- Jeg skulle dele rom med Emil Hegle Svendsen, men det ble naturligvis ikke noe av den første tida. I stedet lå jeg på et sykerom og prøvde å bli frisk. Heldigvis smittet jeg ingen, men jeg fikk ikke den starten i huset som jeg håpet på.

Rasende: Dette skjedde bak kamera
- Bite tennene sammen
Den tidligere kombinertløperen var likevel ikke alene om å slite med helsa den første tida. Også tidligere fotballspiller Vidar Riseth (47) tok med seg sykdom fra moderlandet.
Mens Moan kjempet mot omgangssyke, hadde Riseth fått skikkelig feber og trøbbel med både hals og bihuler.
- Det var bare å bite tennene sammen og konkurrere. Det er man jo vant til som idrettsutøver. Selv om du har feber, så man jo bare konkurrere - uansett sport. Så lenge det er forsvarlig altså, og det var det. Vi har et legeteam med oss.

Riseth ble selv bedre etter noen dager, men da hadde bakteriene allerede spredd seg.

Skrev lapper i tilfelle han ikke skulle komme hjem igjen
- Jeg delte jo dobbeltseng med Odd-Bjørn Hjelmeseth (48), så få dager etter var han også syk. Det samme skjedde med Eirik Verås Larsen (43), som også delte rom med oss, forklarer Riseth.
Til tross for at oppholdet tidvis var preget av mye sykdom, er en ting gjennomgående hos alle årets deltakere. De forklarer til Se og Hør at konkurransen har vært en fantastisk opplevelse, og de ti deltakerne har blitt en sammensveiset gjeng i løpet av Kroatia-oppholdet.

- Jeg var i tvil om jeg kunne være borte fra familien så lenge, men det var den enste grunnen til at jeg var i tvil om deltakelsen på forhånd, forklarer mellomdistansedronninga Ingvill Måkestad Bovim og fortsetter:

- Da mamma våknet fra koma hadde hun mistet all hukommelse
- Det har virkelig vært kjempegøy. Jeg har vært så utenfor komfortsonen min, og ville aldri utsatt meg for noe sånt utenom denne konkurransen. Men det har vært helt fantastisk å være med, ikke minst å møte alle disse fine menneskene som deltar sammen med meg.
- En del av barndommen
Og det er altså ikke bare deltakerne som skryter av «Mesternes mester». Programmet, som er basert på det belgiske TV-programmet «Eeuwige roem», har, som nevnt, vært en seersuksess for NRK siden det ble sendt første gang i 2009.

Akkurat hvorfor «Mesternes mester» har vært en så stor suksess hos seerne, tør ikke den tidligere proffsyklisten Dag Erik Pedersen, som har ledet programmet siden start, å si med sikkerhet. Han har likevel en formening om at det skyldes at hele familien kan samles rundt tv-programmet.

- Det ble litt for tøft for kona
- Det er trygt for barna å se, og det er også gøy for 94-åringen. Det har de gode verdiene. De kjenner seg igjen og gleder seg over å se gleden, samholdet og støtten i deltakergjengen, hvor grunnverdiene er å kjempe, gråte og le sammen. Mange har jo nå vokst opp med programmet, og det er derfor blitt en del av unges barndom, forklarer Pedersen, og legger til at seerne kan se fram til litt av en sesong.
Første episode av «Mesternes mester» sendes første nyttårsdag på NRK, deretter hver fredag i ukene framover.
LES OGSÅ: Slik er den hemmelige «Mesternes mester»-kontrakten
