Brudd for Petter og Gunhild Stordalen:

Hemmelig pakt sikrer millionene

Gunhild Stordalen blir trolig rikelig kompensert etter bruddet.

BRUDD: I helga ble det klart at det profilerte paret går hvert til sitt. Her er de fotografert i mars, da The Hub åpnet med pomp og prakt i Oslo. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
BRUDD: I helga ble det klart at det profilerte paret går hvert til sitt. Her er de fotografert i mars, da The Hub åpnet med pomp og prakt i Oslo. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 14 år som par, bestemte Petter (56) og Gunhild Stordalen (40) seg søndag kveld for å offentliggjøre at de flytter fra hverandre. De ville offentliggjøre det selv, for å forhindre rykter og spekulasjoner.

Planen er at de om kort tid flytter hver til sitt, men de er klare på at de skal være både venner og støttespillere i tiden som kommer. Hun er fortsatt Petters store kjærlighet, og han vil fortsette å brenne for hennes kampsaker.

Det er ingen tvil om at paret er blant landets mest formuende, og bruddet mellom dem kunne også ha hatt store økonomiske konsekvenser.

Hemmelig innhold

I fjor sto Petter oppført med en formue på 578 millioner kroner, mens Gunhild sto oppført med en formue på 444 000 kroner. Petter Stordalen har overført store deler av formuen sin, aksjene, til barna - og har derfor ikke milliardene registrert på seg.

En halv milliard i formue er likevel ikke noe å kimse av. Dagbladet har tidligere omtalt den spesielle avtalen de to har, om hvordan verdier skal fordeles ved et eventuelt brudd.

Opplysningene stammer fra en VG-sak fra 2010. Den gang het det at Gunhild vil få ett beløp på over 100 millioner kroner om ekteskapet tar slutt - noe det altså nå trolig har gjort.

Disse pengene ville hun ha mottatt uansett, uavhengig av hvem det var som ville ut av ekteskapet. En ektepakt er en avtale om fordeling av verdier etter et brudd. Særlig i forhold med høye verdier kan det være viktig å ha en slik avtale.

For par som ikke har tinglyst ektepakt i Brønnøysundregistrene, kan det være at de ikke har inngått ektepakt, eller så har de valgt å ikke tinglyse den - slik at den holdes hemmelig fra offentligheten.

Det er en slik løsning Stordalen-paret har valgt. Det omtales som en såkalt «lex ektepakt». Det er juridisk bindende, men altså ikke tinglyst. Innholdet i avtalen konkret er ikke offentlig kjent, men Stordalen har tidligere bekreftet overfor avisen at en slik avtale eksisterer.

STORDALEN-BRYLLUP: Petter Stordalen og Gunhild Melhus ble mann og kone utenfor Marrakech i Marokko i 2010.

Foto: Terry Munson / NTB Scanpix
STORDALEN-BRYLLUP: Petter Stordalen og Gunhild Melhus ble mann og kone utenfor Marrakech i Marokko i 2010. Foto: Terry Munson / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, jeg kan bekrefte at vi har inngått noe som kan kalles «delvis felleseie», som er juridisk bindende selv om den ikke er tinglyst, har han uttalt til VG.

Ifølge Dagens Næringsliv har ikke Gunhild eierandeler i Strawberry Group, Petters investeringsselskap. Det selskapet eier han sammen med barna, som han har fra sitt tidligere ekteskap.

Vis mer

Mangedoblet hos barna

Det var i fjor ble det kjent at Petter hadde overført formuen og aksjene i Strawberry Holding til sine tre barn, Emilie (27), Henrik (25) og Jakob (22).

Selv beholdt Stordalen 0,01 prosent av aksjene, men det er fremdeles han som sitter i førersetet i familiebedriften. Siden den gang har det vært spekulert på hva de tre barna faktisk har i formue, men nå er altså tallenes tale klar.

Dagens Næringsliv skrev i midten av oktober at de tre barna står oppført med hele 581 millioner kroner hver i formue, som betyr at de samlet har en formue på 1,7 milliarder norske kroner. Det er tall basert på fjoråret som viser den enorme formuen.

Går man et år tilbake i tid og ser på tallene fra 2017, har barnas formuer økt eksepsjonelt mye. Den gang hadde søsknene en samlet formue på 252 000 kroner. På ett år har det altså skjedd ekstremt mye på kontoene til hotellarvingene.

Dette er årsaken til fallet i farens formue. I 2016 sto han oppført med en formue på to milliarder kroner, mens det året etter falt til 758 millioner.

I fjor betalte han 5,3 millioner kroner i skatt, mens barna samlet betalte hele 19,3 millioner kroner. DN skrev at de tre hotellarvingene alle står oppført med en inntekt på rundt fem millioner kroner i fjor.

LES OGSÅ: Milliardærarving selger luksusvilla

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer