Trine Rein:

- Helt krise

Dette sier Trine Rein om de nye tiltakene.

PÅVIRKES: Trine Rein og kulturbransjen påvirkes nok en gang av coronatiltakene. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
PÅVIRKES: Trine Rein og kulturbransjen påvirkes nok en gang av coronatiltakene. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg nevnte det forrige uke, at kommer det nye restriksjoner, så er det dødsstøtet for mange, sier Trine Rein (51) til Se og Hør.

Hun er blant artistene i kulturnorge som naturligvis preges av de nye restriksjonene som regjeringen la frem tirsdag kveld om den pågående pandemien.

- Og det er sånn det føles nå, at dette er dødsstøtet. De aller fleste produksjonene som er på veien nå, og som har vært det i høst, har merket en voldsom nedgang i normalt billettsalg, og mange har vært nødt til å avlyse, påpeker hun.

SNAKKET UT: Lars Monsen åpnet seg om alkoholforbruket i Lindmo. Video: NRK Vis mer

- Helt krise

Videre forklarer Rein at de som fremdeles er på turné, inkludert henne selv, kommer til å gå på en kjempesmell.

- Vi har solgt greit i enkelte kirker, men helt katastrofalt i andre. Det er de sistnevnte kirkene som kan gå sin gang nå med de nye restriksjonene. For her har vi salkartet fra i fjor og i sommer da vi måtte forholde oss til meteren. Da hadde kirkene redusert kapasitet, og det har vi liggende, forklarer hun.

I enkelte kirker vil altså konsertene gå som planlagt, mens i andre må de nå vurdere å refundere billetter.

- Det er helt krise når jeg vet at jeg allerede gjennomfører en turné som går med et dundrende underskudd. Da er det ikke spesielt morsomt å refundere de få billettene vi har klart å selge.

KJÆRESTER: Artisten Sigrid viste seg for første gang sammen med den nye kjæresten sin Nikolai Schirmer på den røde løperen under P3 Gull. Video: Jonas Hammer. Reporter Jenny Emilie Aas Vis mer

Ifølge Rein har hun, i likhet med mange andre i samme bransje, brukt enorme summer på markedsføring i år for å få nordmenn tilbake i konsertmodus.

- De pengene går jo rett ut av vinduet - vi får de aldri igjen. Vi som fremdeles er på veien har hatt et visst håp om at vi i hvert fall skal klare å gå i null.

- Vanskelig å finne motivasjon

Hun mener det er enkelte vinnere i bransjen, men at de aller fleste er tapere.

- Det har vært altfor mange produksjoner på veien også som er flyttet fra fjoråret. Det har ikke vært nok publikum til å få alt til å gå rundt, påpeker hun.

Malin Nesvoll, best kjent som «Makeupmalin» fikk corona i 2020, og én ting sliten hun fortsatt med. Video: Celina Morken, reporter: Thea Hope Vis mer

Nå etterlyser sangeren mer informasjon fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

- Det er kritikkverdig når en næring har ligget nede for telling mye lenger enn noen annen næring. Når jeg sier «dødsstøtet» så er det med fullt alvor altså, legger hun til.

På spørsmål om hun som lever som artist ikke begynner å bli lei av at ting stritter imot, svarer hun:

- Jeg kjenner at det begynner å bli vanskelig å finne motivasjonen. Jeg tar det ikke personlig når det er glisne saler, alle har måttet avlyse planlagte arrangementer gjennom pandemien. Jeg bør egentlig prise meg lykkelig for at jeg kan gjennomføre den turnéen jeg er i gang med nå. Og det som driver meg nå er de som faktisk har kjøpt billetter, som gleder seg til å komme, og de korene som har øvd siden sensommeren og gledet seg.

SMITTET: Andreas Østerøy, kjent fra Ex on the Beach, fikk coronavirus da han var på helgetur til Polen. Video: Rød Løper / Privat Vis mer

- Mange av dem har avlyst egne konserter og har gledet seg ekstra til å få være med meg. Og så er det den viten om at jeg klarer å gi en brøkdel av kulturnæringen lønn.

Rein forklarer nemlig at de som er booket inn i hennes produksjon vil få lønn som avtalt.

- Jeg kommer ikke til å sitte igjen med noe, heller ikke bookingansvarlig, men de som er innleid som tredjepart får lønn. Det kommer fra kompensasjonen fra fjorårets turné som ble avlyst.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Det er ganske ille, men det er sånn det er.

Det er ingen som er tjent med å være i en pandemi, sier Rein, men mener at regjeringen gjør det helt riktig nå med å innføre tiltak.

- De må gjøre det, men vi har ikke noe sikkerhetsnett så kulturdepartementet burde kommet på banen for lengst, før omikron kom. Vi sto i en krise allerede da.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

Nå etterlyser Rein informasjon om hvordan det uforutsigbare for kulturlivet kan bli mer forutsigbart.

- Vi må snart få noen føringer fra myndighetene hvis vi skal ha kulturliv i Norge.

LES OGSÅ: Overrasket ektemannen på fjellet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer