«Farmen»-Terje:

- Helt hinsides

Terje Leer lå 17 dager i respirator. Måneder etterpå fikk han takket flere av de over hundre personene som reddet livet hans.

TÅREVÅTT: Følelsene satt løst da Terje Leer igjen besøkte sykehuset der han lå 17 dager i respirator. Her sammen med (fra venstre) Wenche Adelsteen Ruud, Camilla Ledsaak Lundal og Cecilie Fyllingslid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TÅREVÅTT: Følelsene satt løst da Terje Leer igjen besøkte sykehuset der han lå 17 dager i respirator. Her sammen med (fra venstre) Wenche Adelsteen Ruud, Camilla Ledsaak Lundal og Cecilie Fyllingslid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Hele meg er redusert fortsatt. Man klarer ikke bygge en helt ny skrott uten videre. Det handler ikke bare om pusten, for alt jeg gjør nå er mye tyngre enn det var før. Det er mange som misforstår, og tar som en selvfølge at dette går bra. Men det tar faktisk lang tid.

Det var i midten av mai at Terje Leer (56), som deltok i «Farmen» i 2019, til Se og Hør snakket ut om sin største krise så langt i livet. I januar ble han nemlig smittet av coronaviruset.

Terje ble smittet først, og ikke lenge etterpå var også kona Åse Line (52) og parets døtre, Malene (27) og Andrine (22), syke.

Drømte om egen begravelse

Samtlige i familien taklet viruset bra. Bortsett fra Terje, som ble dårligere og dårligere. Plutselig hadde han over 40 i feber, og det begynte dermed å bli kritisk. Etter besøk hos lege og sykehus ble det til slutt bestemt at 56-åringen måtte legges i respirator.

Der lå han i 17 dager, 16 av dem i kunstig koma. I mai fortalte Leer til Se og Hør at han opplevde noen vanvittige drømmer, deriblant sin egen begravelse. Det var langt fra skrevet i stein at han noensinne skulle våkne igjen.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

Men alt endte heldigvis bra, og eks-«Farmen»-deltakeren overlevde. Etterpå er drømmene snudd på hodet. Nå drømmer han heller om å få møte - og takke - legene og sykepleierne som reddet livet hans.

Den drømmen gikk nylig i oppfyllelse.

- Ekstremt emosjonelt

Se og Hør tar nemlig med seg Leer tilbake til Ringerike sykehus i Hønefoss. Dette er første gang han er tilbake på stedet han skjelven, medtatt og redd forlot i taxi i starten av februar.

Taxituren beskriver han selv som den verste i hans liv - en naturlig reaksjon etter å ha vært bevisstløs i over en halv måned.

- Det oppleves ekstremt emosjonelt å stå her og prate med dere, bedyrer Leer.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

Avdelingsoverlege Lars Fjeldstad, som var en del av teamet som daglig undersøkte og behandlet Leer mens han lå i koma, tar med seg Terje inn på rommet der han - som han selv kaller det - «lå og slappet av» i 17 lange dager.

Sammen med de to følger sykepleier Cecilie Halrynjo Fyllingslid og avdelingssykepleier Tone Amlien - og en rekke andre sykepleiere.

Og det er tydelig at besøket vekker sterke følelser.

Evig takknemlig

- Hvordan er det å være tilbake her?

- Jeg husker ikke noe av selve sykdomsperioden. Det eneste jeg husker er drømmene mine, og dere som har hjulpet meg. Det er det som er så merkelig, for da jeg våknet opp kjente jeg igjen flere ansikter fra drømmene mine. Dette rommet kjenner jeg også igjen. Og det jeg synes er fælt, det er helt normalt for dere.

BLE ALVORLIG SYK: Terje Leer, her avbildet etter at han våknet opp etter 17 dager i respirator og kunstig koma. Foto: Privat
BLE ALVORLIG SYK: Terje Leer, her avbildet etter at han våknet opp etter 17 dager i respirator og kunstig koma. Foto: Privat Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme tilbake hit, og er veldig, veldig takknemlig. Tusen takk for at dere hjalp meg. Og det er så fint å se at dere er glad for at det gikk bra også.

Over 100 i sving

Ifølge avdelingslege Fjeldstad er det til enhver tid én eller to intensivsykepleiere ved pasientene, og inntil fem personer som skal være involvert i spesielle situasjoner, for eksempel om pasienter må vendes til og fra mageleie.

- Hvor ofte lege er inne kommer an på hva som må gjøres. I begynnelsen oftere enn senere i behandlingsforløpet. Legen går ikke inn bare for å gå inn, men bør ha gjort en ordentlig visitt i løpet av hver enkelt vakt, ofte tre ganger i døgnet - i hvert fall til å begynne med. Det må gjøres vurderinger mange ganger i løpet av et døgn, også inne hos pasientene. Dette er selvsagt svært ressurskrevende, forteller Fjeldstad.

GLEDELIG GJENSYN: Terje Leer ble arvelig syk av corona og lå i respirator ved Ringerike sykehus. Her er han tilbake på rommet hvor han lå, og møter noen av dem som hjalp han igjennom sykdommen. På bildet (fra venstre): Camilla Ledsaak Lundal, Tone Amlien, Lars Fjelstad, Terje Leer, Anne Paulsen, Wenche Adelsteen Ruud og Cecilie Fyllingslid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GLEDELIG GJENSYN: Terje Leer ble arvelig syk av corona og lå i respirator ved Ringerike sykehus. Her er han tilbake på rommet hvor han lå, og møter noen av dem som hjalp han igjennom sykdommen. På bildet (fra venstre): Camilla Ledsaak Lundal, Tone Amlien, Lars Fjelstad, Terje Leer, Anne Paulsen, Wenche Adelsteen Ruud og Cecilie Fyllingslid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

For å sette coronapandemien og presset på sykehusene i perspektiv: Avdelingssykepleier Tone Amlien anslår at opp imot vanvittige 100 personer med ulik kompetanse har tatt vare på Leer under oppholdet på sykehuset.

- Få opp øynene

- Det er nok et ganske korrekt anslag. Men her snakker vi om alt fra blodprøvetaking, røntgenbilder, fysioterapi, sykepleiere, leger og renholdere. Vi snakker vel åtte-ni anestesileger og indremedisinere som går på skift. Og på fellesvisitter er alt fra hjerte- og nyreleger til stede, sier hun.

- Det høres helt hinsides ut, utbryter en overrasket Leer.

TØRKET TÅRER: Terje Leer klarte ikke holde tårene tilbake da han igjen besøkte Ringerike sykehus. Her sammen med (fra venstre) Cecilie Fyllingslid, Wenche Adelsteen Ruud og Camilla Ledsaak Lundal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØRKET TÅRER: Terje Leer klarte ikke holde tårene tilbake da han igjen besøkte Ringerike sykehus. Her sammen med (fra venstre) Cecilie Fyllingslid, Wenche Adelsteen Ruud og Camilla Ledsaak Lundal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det sier mye om hvor godt helsevesen vi har i Norge. Det overrasket meg at én person hele tida satt ved siden av sengen min, og det tror jeg ikke så mange er klar over. Folk bør få opp øynene, dette er ikke noe å kimse av, fortsetter han.

Mens 56-åringen lå i kunstig koma drømte han at han skyldte en sjeik penger. Sjeiken eide sykehuset, og i drømmene hans holdt sykepleierne ham nede og fastspent.

- I drømmene tenkte jeg at jeg skulle spille veldig dårlig. Plutselig skulle jeg ta i og komme meg vekk fra dere. Men så holdt dere meg nede igjen.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Må passes på

Ifølge legen og intensivsykepleierne er drømmer som dette ikke uvanlige i en slik situasjon.

- Det er veldig spennende å høre hva du tenkte og følte underveis. For vi kan merke at pasienter er urolige selv om de ikke er bevisste. Vi ser at de vil et eller annet, men så får de det ikke til, forteller avdelingssykepleier Tone Amlien.

- Idet du gjør disse brå bevegelsene vil vi være der raskt, og legge hendene på deg. Det har å gjøre med at vi er redde for at du skal rive av deg utstyret og at du ikke får den hjelpen du trenger. Så når du drømmer det du drømmer, oppleves det jo sikkert ikke noe bedre når vi hiver oss på deg, legger Cecilie Halrynjo Fyllingslid til.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus (25) en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

- De fleste pasienter som ligger så lenge vil oppleve en eller annen form for det. Men i hvor stor grad vil variere.

Fyllingslid understreker at det er pasientenes situasjon og måten de må beskyttes på i oppvåkningsfasen, samt det faktum at de er medisinerte, som kan oppleves som at man er fastbundet.

Leer var ikke fastbundet på noe tidspunkt.

Ville beklage

De brutale drømmene gjorde at Leer ville ta en prat med én av sykepleierne etter å ha våknet. Drømmene satt så sterkt i kroppen at han ba om unnskyldning hvis tilfellet var at han hadde oppført seg dårlig.

- Det må du ikke tenke på. Det er noe vi er vant til og ikke tar personlig. Det er en helt vanlig reaksjon, forklarer Fyllingslid.

TANKEFULL: Den tidligere Farmen»-deltakeren kjenner igjen rommet der han lå i 17 lange dager. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TANKEFULL: Den tidligere Farmen»-deltakeren kjenner igjen rommet der han lå i 17 lange dager. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Så hva var det som gjorde at dere bestemte dere for å vekke ham fra koma?

- Terje var veldig dårlig, og i slike tilfeller lar vi personen ligge fram til vi ser en bedring - og tør å vekke ham eller henne. Det hender at vi må prøve flere ganger, og om vedkommende ikke er klar må personen ligge lenger. Det er veldig individuelt, sier intensivsykepleieren.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Livstruende situasjon

Leer har tidligere forklart til Se og Hør at han ble forsøkt vekket én gang underveis, men at han raskt ble lagt i koma igjen.

Til Se og Hør legger ikke Fjeldstad skjul på at intensivbehandling av dette kaliberet innebærer en god dose risiko.

- Per definisjon snakker vi svikt i ett eller flere organer. I utgangspunktet er det en livstruende situasjon. Det er uansett helt klart en dramatisk situasjon. De aller fleste som smittes av coronaviruset blir mildt syke. Men av dem som blir så syke at de må behandles på intensivavdelinger, er dødeligheten relativt høy.

VAR SYK: Tidligere «Paradise Hotel»-deltakere, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Så når var det aller mest kritisk for Terje sin del?

- Det har jeg ikke lyst til å gå inn på, i og med at det er taushetsbelagt. Men på generell basis er de første dagene mest avgjørende. Og det er klart, havner man i respirator er man i en kritisk situasjon. Fordi man ikke klarer å puste selv. Og så behandler vi jo ikke selve sykdommen, men symptomene.

- Jævlig å se

Leer forteller at han aldri i sitt liv har vært så syk som han ble av coronaviruset. Derfor gjør det ham forbanna at enkelte ikke tar situasjonen alvorlig og at noen har gått så langt som å brenne munnbind i protest.

- Det er jævlig å se at enkelte kun tenker på seg selv, mener han.

Det er både legen og sykepleierne enige i.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- Det er alltid noen som går mot strømmen. Mange skjønner ikke hva dette handler om, bedyrer Lars Fjelstad.

- Det er det som er bra med at Terje står frem og forteller om hvor syk han har vært og hvor viktig det er å ta dette på alvor. Det er viktig at folk fortsatt bruker munnbind og følger reglene - det gjør vi også, selv om vi er vaksinerte, legger Tone Amlien til.

Sterkt gjensyn

Den tidligere «Farmen»-deltakeren gjentar sin takknemlighet overfor de som reddet livet hans.

- Jeg svevde mellom liv og død, og da er det ikke bare morsomt å se dere igjen, men også å høre at dere er så fornøyd. Det ser ut som at det er en tilfredsstillelse også for dere, sier han, tydelig rørt.

- Det er alltid morsomt å se en pasient som har vært behandlet og som kommer gående inn igjen i avdelinga. Det er aldri en selvfølge at det skal gå så bra. Men at pasienter blir friske igjen, det er det som motiverer oss, samstemmer lege Fjeldstad, avdelingssykepleier Amlien og intensivsykepleier Fyllingslid.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

LES OGSÅ: - Mageknip var baby

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer