Helt gresk

Hele Norges kostholdskonge, Fedon Alexander Lindberg, er født og oppvokst i Athen. Og vi kunne selvsagt ikke takke nei da Fedon inviterte til byvandring i den greske hovedstaden.

Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn ser på Athen som en ren «transitt-by». Vi haster inn - svetter oss opp på Akropolis midt på dagen i 40 grader - og de mest ivrige tar kanskje turen innom gamlebyen Plaka. Deretter kan vi ikke komme oss fort nok av gårde ut på øyene igjen. Dette synes Fedon er både synd og urettferdig. Vi får jo ikke med oss noe av hva byen har å by på.


- Alle gjør de samme feilene. Som en moderne metropol, har byen minst like mye å by på, og har alle forutsetninger for å bli en like populær destinasjon, som for eksempel Barcelona. Vår dyktige, kvinnelige ordfører har de siste ti årene gitt byen en skikkelig ansiktsløftning. Splitter ny flyplass, nye hovedveier, metro og trikk langs hele byens riviera har gjort underverker for den tidligere så kaotiske trafikken og sørget for å minske forurensningen drastisk.


Fedon gløder av entusiasme mens han legger ut om sin kjære fødeby, der han bodde helt til han som 24-åring gjorde «nordmann» av seg.


Lukter og smaker
I de senere årene - og spesielt i tiden etter OL i fjor - har turistene for alvor oppdaget hva Athen har å by på. Byen kan skilte med en oppgang i antall tilreisende på hele 50 prosent, og trenden er at turistene blir værende lenger og lenger. Alle får jo med seg Akropolis og Parthenon - der den majestetisk troner over sin by. En tur hit er selvfølgelig obligatorisk for førstegangsreisende. Men Fedon ivrer vel så mye for å vise frem sine egne personlige perler.


– Som matelsker synes jeg noe av det mest spennende er å rusle en tur på det sentrale markedet Kentriki Agora. Her foregår en livlig handel, og spesielt fiskemarkedet er en personlig favoritt. Men du må være her tidlig - helst i åttetiden. Da vil du oppleve ekte gresk markedsånd, med torghandlere som prøver å overdøve hverandre med sine egne, fantastiske tilbud.


Athens Grünerløkka
Ikke langt unna markedet finner du bohembydelen Psiri. Dette er den mest innovative og trendy om dagen. Du må regne med å lete litt, men når du først finner den, vil du oppdage et avslappende og «laidback» lite samfunn.


– Dette er virkelig et område i rivende utvikling, på samme måte som Grünerløkka for ti år siden. Her finner du koselige små tavernaer og hypertrendy barer side om side. Og spennende shopping du ellers må til byer som London og New York for å oppleve. Dette er helt klart et sted Fedon har følelser for.
Men det er først på kvelden Psiri virkelig våkner til liv. Dette er blitt partysted nummer én for byens ungdom. Men vent til godt over midnatt - det er først da det tar av.


By i byen
Men den greske hovedstaden har også mye å by på litt utenfor bykjernen. Som den koselige havnen i Mikrolimano. Denne sjarmerende lille bukten kan minne om en blanding av Monte Carlo og en liten gresk fiskerlandsby. Her finner du garantert roen.


– Dette er et perfekt sted for en lang og avslappende lunsj. Enten på en av de mange gode restaurantene nede i selve havnen - eller oppe på takterrassen til Hotel Mistral, med utsikt over hele byen, sier Fedon og poserer for fotografen.


Ved t-banens endestasjon på Kifisia finner du en annen perle av en bydel. Idet du stiger ut av vognen, presser lukten av lavendel og fikentrær seg inn i neseborene - og tanken på at du faktisk befinner deg i en av Europas største byer virker fremmed.


Innbyggerne i denne grønne oasen tilhører Athens mest velbemidlede - noe som kan merkes på shoppingtilbudet. Her finner du både Gucci, Prada og de fleste andre store designerne. Så sjansen for at ditt kredittkort kan få hikke er overhengende, dersom du ikke holder godt i det. Men både vindusshopping og slaraffenliv i parken er gratis, og det er akkurat det du bør bruke tiden på her i Kifisia.


Athens riviera
Vår byvandring nærmer seg slutten. Men før Fedon slipper taket MÅ han bare vise oss den delen av byen som gjør Athen så spesiell. Det er nemlig ikke alle storbyer som kan skilte med sin egen riviera. Kyststripen er blitt mye mer tilgjengelig etter at det åpnet en egen trikkelinje langs hele strandpromenaden.


- Dette er blitt en trendy og moderne del av byen, der det er aktiviteter nær sagt hele døgnet. Folket har tatt rivieraen tilbake - og nede ved vannet sitter «gamlekara» og spiller brettspill mens røyken siver ut av pipa...


Fedon ivrer...
– Her kan du bade på en av de fine offentlige strendene, spise god mat i fantastiske omgivelser eller svinge deg inn i natten på Akrotiri eller Bebek - som er noen av byens hotteste klubber. Dette er absolutt blant det beste Athen har å by på, sier Fedon.

Se flere bilder i bildeserien til høyre på siden.
Mange nordmenn ser på Athen som en ren «transitt-by». Vi Mange nordmenn ser på Athen som en ren «transitt-by». Vi

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer