«Luksusfellen»:

- Helt ellevilt

Stebrødrene Beka og Bogdan druknet i gjeld før hjelpen kom.

SJOKK: I ukens «Luksusfellen» får Beka Yngvar Longurashvili og Bogdan Melikyan sjokk da de får høre hvor mye penger de bruker. Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Luksusfellen» har i over et tiår belyst skyggesidene av norsk privatøkonomi. Ufattelige lånesummer, ellevilt forbruk og uåpnede regninger har preget sendingene siden start, og bak hvert sjokkprogram står det ekte mennesker i store kriser.

I onsdagens episode er det stebrødrene Beka Yngvar Longurashvili (27) og Bogdan Melikyans (25) enorme gjeld som skal gås opp etter sømmene. Da to av foreldrene deres fant kjærligheten, fant de to hverandre. De lever som brødre, og har sammen kjøpt seg et hus i Grua på Hadeland.

FORTVILET: Stebrødrene har klart å opparbeide seg store lån og trenger virkelig hjelp når «Luksusfellen» kommer på besøk. Foto: Viaplay
FORTVILET: Stebrødrene har klart å opparbeide seg store lån og trenger virkelig hjelp når «Luksusfellen» kommer på besøk. Foto: Viaplay Vis mer

Hva er det å bruke penger på i Grua, spør ekspertene seg når de kjører inn til det røde huset til brødrene. Overraskende mye, skulle det vise seg.

Enorm hundegjeld

Ikke bare har brødrene kjøpt seg to hunder på kreditt, men de er også glade i å bruke penger på alt fra elektronikk til mat. Ekspertene anslår at hundene alene har kostet dem rundt 209 000 kroner i året, hvor bygging av hundehus og inngjerding av området inngår i kostnaden. Det er over halvparten av samlet netto inntekt.

Det er bare toppen av isfjellet. Smartklokker, taxiturer og forbrukslån avslører etter hvert flere og mer komplekse økonomiske problemer for brødrene.

TIL TÅRENE: Det ble sterk kost for Beka å få vite hvor mye den totale gjelden deres lå på. Foto: Viaplay
TIL TÅRENE: Det ble sterk kost for Beka å få vite hvor mye den totale gjelden deres lå på. Foto: Viaplay Vis mer

Mens Longurashvili handler duppeditter på nett, forsøker Melikyan å etablere seg som gründer - og bruker dermed sine penger på reiser og representasjon.

Eller - sine og sine penger. Det viser seg at de to samlet har lånt hele 3,4 millioner kroner, og at de det siste året alene har klart å ta opp elleville 1,2 millioner kroner i kredittkort og forbrukslån. Kreditorene har tatt pant i huset, og fremtiden er uklar.

I episodens start antar de at de skylder rundt en halv million kroner hver oppå boliglånet, et estimat som viser seg å være grovt underregnet.

- Det er som å være i et helvete, sier Longurashvili i episoden, og knekker sammen.

Tok til tårene

Til Se og Hør forteller han at det var tungt, men samtidig befriende, å få beskjeden såpass direkte.

- Det var jo et sjokk, men det var bare fordi jeg tenkte at vi nå kom til å miste huset og hundene. Vi var de første av vennene våre som kjøpte bolig, og var veldig stolte. Det ble et slags nederlag å måtte miste det igjen.

HEMMELIG TALENT: Silje Sandmæl er best kjent for sin økonomiske sans, men i ungdommen var det helt andre talenter som sto i fokus. En gang i tiden var hun nemlig tagger, noe hun viser hos «En kveld hos Kloppen». Video: TV 2 Vis mer

De to brødrene meldte seg på programmet etter å ha konferert med venner, som synes det var leit å se dem i økonomisk ubalanse. Det var ikke det de ønsket, men de «så ingen annen utvei», sier 27-åringen.

- Vi trengte desperat hjelp, og fikk det heldigvis. Jeg skjønte at det kom til å bedre seg da vi fikk programmet på besøk, men tårene presset på likevel. Jeg ville ikke miste alt vi hadde, forklarer han.

- Helt ellevilt

Forbrukerøkonom Magne Gundersen er en ringrev i «Luksusfellen»-sammenheng, og har sett det meste i løpet av sin fartstid i programmet. Han ble overrasket over brødrenes forbruk.

- HELT ELLEVILT: Ekspert Magne Gundersen legger ikke skjul på at de to deltakerne hadde ekstreme mengder lån. Foto: Viaplay
- HELT ELLEVILT: Ekspert Magne Gundersen legger ikke skjul på at de to deltakerne hadde ekstreme mengder lån. Foto: Viaplay Vis mer

- De hadde jo tatt opp masse lån i månedene før vi kom. Det kunne nesten virke som de ville kose seg én siste gang før hjelpen dukket opp. Livene deres besto av store lån, som de makset helt ut. Det var bare … Det var helt ellevilt, sier han.

I kjent «Luksusfellen»-stil får deltakerne visualisert sitt forbruk ved hjelp av en tavle inndelt i forskjellige poster. På «annet»-posten var forbruket såpass høyt at ekspertene måtte kline til med flerfoldige røde tusenlapper, som symboliserer penger deltakerne altså har lånt.

BLODRØDT: De røde tusenlappene symboliserer pengene brødrene bruker, men ikke har. Hver eneste måned. De gikk trygt sagt i minus. Foto: Viaplay
BLODRØDT: De røde tusenlappene symboliserer pengene brødrene bruker, men ikke har. Hver eneste måned. De gikk trygt sagt i minus. Foto: Viaplay Vis mer
I SJOKK: Det var ikke enkelt å få tallene lagt så bokstavelig frem foran seg. Foto: Viaplay
I SJOKK: Det var ikke enkelt å få tallene lagt så bokstavelig frem foran seg. Foto: Viaplay Vis mer

Tavla ble rett og slett blodrød ved demonstreringen, fordi de to guttene hadde tatt opp så enorme summer for å finansiere forbruket.

- Jeg vet ikke om det er den rødeste tavlen vi har hatt, men det er ikke langt fra. Disse gutta hadde så enormt mye lån. Huset deres var bare et par dager unna å bli begjært tvangssolgt da vi kom. De hadde null oversikt.

- Får ikke solgt

Gundersen priser seg heldigvis lykkelig over at de var positivt innstilte, og hadde lyst til å få orden i sysakene. Det endret likevel ikke faktum, og det måtte tunge skyts til for å få bukt med den enorme gjelden.

Ekspertene klarte å få til en avtale der brødrene skulle selge huset selv, i stedet for å få det tvangssolgt. Det har på ingen måte vært enkelt. Huset står fortsatt usolgt etter mange visningsrunder, som også betyr at de ikke har fått betalt inn den slumpen av gjeld som ekspertene hadde håpet på.

MYE FØLELSER: Når «Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen gir ham den tunge beskjeden om at lån fra vennene hans havner sist i rekka, blir det for mye for Ole Jonny. Video: TV 3 Vis mer

De har måttet bortplassere hundene, og lever i dag nøkterne liv i henhold til budsjett. Longurashvili forteller at de likevel ser positivt på frmtiden.

- Hver gang vi har visning, får jeg et lite håp i meg. Det er viktig. Vi gjør begge det vi kan for å betale gjelden nå, og håper jo at noen vil ha dette huset i Grua på sikt. Vi venter vel bare på at de riktige personene skal dukke opp, sier han.

LES OGSÅ: Deler hemmelige bilder fra bryllupet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer