KRITISKE: "X Factor"-deltagerne er langt fra fornøyde med VGs sak om "sex-factor" fredag morgen. Foto: Anders Myhren/Seher.no
KRITISKE: "X Factor"-deltagerne er langt fra fornøyde med VGs sak om "sex-factor" fredag morgen. Foto: Anders Myhren/Seher.noVis mer

- Helt blåst at vi er for sexy

Deltagerne rister oppgitt på hodet av sex-påstandene.

Se videointervju med flere "X factor"-deltagere nederst i saken!

SEHER.NO: Fredag røk "No Name - No Fame" ut av TV 2-programmet "X Factor". Men fra morgenen av var det helt andre ting som stjal oppmerksomheten fra de ti finalistene, da forsker Runi Børresen gikk ut og kritiserte TV 2 fordi hun mener de spiller mer på "sex-factor" enn "X Factor".

- Media har en viktig rollemodellerende funksjon - både når det gjelder klær, utseende og atferd. I "X Factor" spiller TV 2 svært bevisst på spekulativ bruk av klær, kameraføring og klipping, sa Samnøen til VG.

Det er "X Factor"-deltagerne helt uenige i.

- Helt ærlig så synes jeg saken var litt teit, den var feil vinklet. Det ble veldig feil når de skyldte på vår stylist, som de ikke hadde snakket med, og som er så imot puppekløft - og som sier at "man trenger ikke å vise pupper for å være sexy". Og så får hun det greiene der? For å være helt ærlig, jeg synes det var helt blåst, sier Mari Lorentzen til Seher.no.

Mari får støtte av sine konkurrenter i "The Johnsen Sisters, Lisa (21) og Julie Tverrå Johnsen (25).

- Det som er diskusjonen, det er at de mener at kostymene våre har vært litt for utfordrende - at vi spiller på sex. Det er jo sånt vi har tullet med bak på scenen, for alle jentene går jo helst i litt kortere skjørt enn til vanlig. Men vi har det jo bare artig. Det er et kostyme, og hvis man har følt seg ukomfortabel - da trenger man ikke gå i det, mener de.

Runi Børresen mener at man ved "å style jentene som lettkledde Barbiedukker", bidrar til å gjøre "X Factor" til en perfeksjonistisk tynnhetskultur, og en ustoppelig kroppsmisnøye hos både deltagere og den unge seergruppen.

- Når man står på en scene tar man på seg en liten rolle, man går litt ut av seg selv. Og da gir det deg noe å stå i et kostyme, man litt liksom litt ekstra av. Skulle vi stått i de vanlige klærne våre, ville det blitt en kjedelig performance, medgir Lisa.

Lise Mæland, som imponerte stort med låta "Eg ser" av Bjørn Eidsvåg, lar seg også provosere og irritere over dobbeltsiden VG fredag viet dette temaet.

- Den saken synes jeg egentlig er litt teit. Jeg har det sunneste forholdet til kroppen min som det går an, og når de snur det til en måte som at jeg - eller vi - ikke har det, da blir det bare feil. Det blir for dumt, rett og slett. Folk har stått i korte skjørt og nesten toppløse på scenen i århundrer, og sånn kommer det fortsatt til å være, sier hun.

Dommer Peter Peters er helt enig med sin "elev" i "Under 25"-kategorien.

- Dette er absolutt ikke sex-factor. Det at Lise er sexy, det er bare bra for henne, bra for konkurransen og i det hele tatt bra for Musikk-Norge. Men det er ikke derfor hun står på en scene her, hun står her fordi hun er et supertalent. Når hun da blir stylet av en av norges fremste stylister til å kle den låta hun skal ut å gjøre - da er det helt riktig.

Og:

- Hun kler det kjempebra, det blir sexy - og det blir sexy nok til at VG kliner det opp på en dobbeltside. Innertier, sier nå jeg, smiler han.

- Har du noen gang følt deg ukomfortabel i det du har sunget i, Lise?

- Aldri. Jeg hadde ikke gått ut på scenen hvis ikke jeg hadde følt meg komfortabel, sier hun kontant.

Likevel: Det var ikke vanskelig å legge merke til at kjolene og skjørtene under fredagens sending var noe lengre enn hva man har sett så langt i konkurransen. Dette hadde ingenting med VG-saken å gjøre, ifølge Peters.

- Vi planlegger det som skal skje neste fredag i løpet av helgen etter forrige runde. Og poenget med konkurransen er også å gjøre variasjon. Så det er derfor skjørtelengder vil gå opp og ned. Men det har ingenting med VGs oppslag å gjøre, korte skjørt will be back!

Informasjonsansvarlig i TV 2, Bjarne Laastad, vil heller ikke være med på at programmet spiller for mye på sex. Sånn bør det være, mener han.

- Det er ikke sex-factor. Poenget med "X factor" er at vi skal få fram artister, og da må man på en måte bruke artistiske uttrykk på lik linje med andre artister i underholdningsbransjen. " X Factor" skiller seg ikke ut fra annen underholdning, sier han til Seher.no.

- Men deltagerne hadde lengre skjørt i dag, Bjarne?

- Det er veldig tilfeldig, det er nok fordi at det er mange ballader i dag, og at det er unaturlig å synge "Eg ser" med Bjørn Eidsvåg i miniskjørt, - da passer det bedre med lang kjole. Hva som skjer neste uke, det avhenger av hvilke låter dommerne og deltagerne blir enige om å synge, forteller Bjarne Laastad til seher.no.

"X Factor" ser du på TV 2 fredager klokka 20.00.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767.

LES OGSÅ: - Jeg har det tyngre enn deg, Jan Fredrik! 

Se videointervju med flere "X Factor"-deltagere her:

[obj:media:8125]