Hellas' herlige hage

Frodig, rent og uberørt. Peloponnes er kanskje det flotteste chartermålet i Hellas.

PEN LITEN BY: Stoupa er ikke stor, men svært koselig med egen sandstrand midt i byen. Foto: Lilleput reiser/Trygve Førde
PEN LITEN BY: Stoupa er ikke stor, men svært koselig med egen sandstrand midt i byen. Foto: Lilleput reiser/Trygve Førde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg et landskap med høye, snødekte fjelltopper, skogkledde åssider, sildrende bekker med klart vann, skarp luft og blomster i alle regnbuens farger. Nei, det er ikke den norske fjellheimen, men greske Peloponnes - halvøya som ligger vest for hovedstaden Athen.


Frode Schiøtz i Lilleput Reiser kaller Peloponnes "essensen av Hellas". Her får du alt, mener han. Gresk gjestfrihet, vakker natur, turkis hav og god mat. Blant annet. Det mest oppsiktsvekkende for førstegangsreisende er nok likevel at alt virker så uberørt og opprinnelig.


Peloponnes er en stor halvøy med fire nedadpekende "fingre". Den ene av disse, der regionen Mani i fylket Messinia ligger, er målet til det lille selskapet. Lilleput spesialiserer seg nemlig på det "hemmelige" Hellas. Her ligger tre svært forskjellige små landsbyer på rekke og rad der reiseglade nordmenn kan dra på annerledes charterferie – Kardamili, Stoupa og Agios Nikolaos.


- Så bra at Se og Hør endelig kommer hit for å lage reportasje, stråler Jorunn Engen Iversen fra Drammen. Hun er i Mani for sjette gang. – Det blir nok en tur nummer syv til høsten, smiler hun.


Kjente oldtidsbyer
Slik er Mani og Peloponnes, et sted man får lyst til å reise tilbake til. Vi besøker området helt i slutten av april, når det ennå er litt kaldt i luften, særlig om kvelden. Men sola varmer som gresk sol skal gjøre, det er ekstremt frodig med lukten fra sitronblomster og roser, nåletrær og salt hav, og lyden av fuglesang og gresshopper er overalt rundt oss. Biene summer rundt gule og røde og lilla blomster, og den friske og rene luften er deilig å trekke langt ned i lungene.


Det er dessuten oliventrær overalt. Den nærliggende storbyen Kalamata har nemlig Hellas’ mest kjente oliven, og når vi kommer hjem og kikker litt i forskjellige spesialforretninger, ser vi både oliven og olivenolje fra Kalamata. Byen, som ble rammet av et ødeleggende jordskjelv i 1986, er i dag et flott sted med fine butikker og gode restauranter. Her er også nærmeste flyplass, en times tid fra Kardamili.


Vi befinner oss for øvrig på historisk grunn. Ikke langt fra Kardamili, Stoupa og Agios Nikolaos ligger kjente oldtidsbyer som Olympia og Sparta. Som ellers i Hellas er det forbudt å dykke på egen hånd, fordi det stadig ligger en rekke uoppdagede skatter på havbunnen.


Bare ett diskotek
Om man leier bil eller er med på arrangerte turer, er det nok å ta seg til her om været skulle svikte. Det gjør det imidlertid sjelden. Her er det fine bademuligheter og et stort antall hyggelige tavernaer. I tillegg må nevnes at området er perfekt for fotturer. Mange drar ned hit ene og alene av den grunn.


Det finnes bare ett diskotek i området, og det ligger ute på landeveien, en kilometer eller to ut fra Stoupa i retning Kardamili. Her nede er det nemlig ro og fred som gjelder, og det er derfor minimalt med fyll og bråk her.


Men det som kanskje er aller best med Mani er de strenge byggerestriksjonene. Alle nybygg må oppføres i gammel stil, og det er klare begrensninger på hvor høyt man kan bygge. Derfor er ikke dette noen turistmaskin, men et sted som får lov til å forbli relativt ubesudlet. Kapasiteten er nemlig såpass begrenset at dette stadig kan kalles et uoppdaget paradis. Ennå…

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer