TØR Å GÅ TETT PÅ: Journalist og NRK-programleder Helene Sandvig mener at personlige erfaringer med sykdom og død i familien hennes har vært en styrke i jobben som helsejournalist. Denne uken er hun TV-aktuell med en ny dokumentarserie på NRK1.  Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
TØR Å GÅ TETT PÅ: Journalist og NRK-programleder Helene Sandvig mener at personlige erfaringer med sykdom og død i familien hennes har vært en styrke i jobben som helsejournalist. Denne uken er hun TV-aktuell med en ny dokumentarserie på NRK1. Foto: Anne Liv Ekroll, NRKVis mer

Helene Sandvig: - Mammas død gjorde meg uredd

«Puls»-profil Helene Sandvig glemmer ikke tiden da hun møtte døden for første gang - kun 24 år gammel.

SEOGHØR.NO: Siden 1999 har NRK-profilen Helene Sandvig (47) ledet helse- og livsstilsprogrammet «Puls», men i år har hun byttet ut programmet med dokumentarserien «Helene sjekker inn».

Den erfarne journalisten har alltid vært interessert i helsestoff, og hun mener at spesielt én tung opplevelse har gitt henne verdifull ballast i jobben.

I et intervju med Dagbladet forteller Sandvig om morens langvarige kreftsykdom på starten av 1990-tallet.

- Jeg møtte døden første gang da jeg var 24 år. Det var et vendepunkt. Når man mister et menneske man er glad i, så er det ikke mye som er mer fælt enn det, minnes hun overfor Dagbladet Pluss.

Saken fortsetter under bildet.

PROFILERT: I over 15 år ledet Helene Sandvig helse- og livsstilsprogrammet «Puls» på NRK.  Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
PROFILERT: I over 15 år ledet Helene Sandvig helse- og livsstilsprogrammet «Puls» på NRK. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer

Frykter ikke de vonde følelsene

I dag sier 47-åringen at erfaringene rundt morens sykdomsperiode og bortgang har formet henne både personlig og profesjonelt.

- Mammas død har formet meg i den forstand at jeg har blitt uredd. Det har brakt med seg mye godt i forbindelse med jobben min - jeg har for eksempel aldri vært redd for å møte mennesker i sorg, sier NRK-profilen til Dagbladet.

Man kan også si at Helene Sandvig var uredd i 2014, da hun tok med seg TV-kameraene inn på sykehjemmet der hennes demenssyke far var innlagt. Det svært personlige «Puls»-programmet fikk massiv respons.

- Jeg bød på meg selv og lot seere få bli kjent med mitt liv som pårørende. Jeg viste sårbarhet og det traff. Det er mange der ute som kjenner på den samme sorgen som jeg kjente. Sorgen over å miste en du holder kjær litt mer for hver dag som går, sa hun til VG i 2015.

Saken fortsetter under bildet.

TV-AKTUELL: Fra 5. april er Helene Sandvig klar med dokumentarserien «Helene flytter inn» på NRK. I første episode tar hun turen til Dikemark Asylmottak. Foto: Anders Leines/NRK
TV-AKTUELL: Fra 5. april er Helene Sandvig klar med dokumentarserien «Helene flytter inn» på NRK. I første episode tar hun turen til Dikemark Asylmottak. Foto: Anders Leines/NRK Vis mer

Personlig dramatikk

Tidligere har NRK-programlederen også fortalt om morens kreftsykdom i et intervju med Her og Nå.

- Hun hadde hatt kreft siden jeg var tenåring. Kreft har jeg respekt for, for å si det sånn. Hvordan det sakte, men sikkert spiser deg opp og tar kiloene dine, sa Sandvig åpenhjertig til bladet i 2013.

I dag er Helene Sandvig gift og mor til døtrene Vilma, Dina og Anna. Da den yngste datteren ble født, gjennomlevde trebarnsmoren en svært dramatisk fødsel.

- Jeg, som har født to barn før, tenkte: Dette klarer jeg ikke. Frykt er ordet. Kroppen er i alarmberedskap, men du er «stuck». Du kan ikke stikke av, sa Sandvig til Dagbladet God Torsdag i 2012.

«Helene sjekker inn» har premiere på NRK1 tirsdag klokken 21.30.

LES OGSÅ: Bærer hun en hemmelighet udner kjolen?