Bill Cosby:

Hele «USAs favorittpappa» er anklaget for flere titalls overgrep. I dag må han kjempe i retten

Saken mot Bill Cosby vekker internasjonal interesse. 

STARTER NÅ: Mandag 5. juni starter rettssaken mot Bill Cosby, en kjent skikkelse innenfor den amerikanske underholdningsbransjen. Han er anklaget for flere titalls overgrep, men er kun siktet for ett. Om han dømmes i retten, kan han risikere en fengselsstraff på ti år. Foto: NTB scanpix
STARTER NÅ: Mandag 5. juni starter rettssaken mot Bill Cosby, en kjent skikkelse innenfor den amerikanske underholdningsbransjen. Han er anklaget for flere titalls overgrep, men er kun siktet for ett. Om han dømmes i retten, kan han risikere en fengselsstraff på ti år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

79 år gamle Bill Cosby huskes av mange som en folkekjær tv-profil, men de siste årene har pipa fått en annen lyd.

Sommeren 2015 sto 35 kvinner fram og hevdet at de alle var blitt utsatt for overgrep av tv-stjernen. Disse anklagene føyde seg inn i rekken av andre overgrepsanklager, som har kommet 79-åringens vei siden starten av 2000-tallet.

Mandag 5. juni starter rettssaken mot Cosby, som på midten av 1980-tallet bare kunne se seg slått av «Kvitt eller dobbelt» i Norge når det kom til antall seere. På tross av flere titalls anklager gjennom årenes løp, er det bare ett tilfelle han står siktet for når han går inn i retten.

Om han dømmes, kan han risikere hele ti år bak lås og slå. Med en stadig mer nedadgående helse, kan det bety at han dør i fengsel.

Den første

Før anklager, drittkasting og juridisk trøbbel preget hverdagen hans, var Cosby en av de største stjernene amerikansk fjernsyn hadde å by på. 79-åringen ble verdensstjerne med programmet «Cosby med familie», originaltittel «The Cosby Show», som handlet om den afroamerikanske familien Huxtable.

I USA gikk serien på tv fra 1984 til 1992. På 1970-tallet hadde han også stor suksess med et annet selvtitulert program. Dette sørget for at han ble den første afroamerikaneren noensinne som ble nominert til en Emmy-pris. Han vant totalt fire av dem gjennom karrieren. Han har dessuten vunnet flere Grammy-priser for sine humoristiske album.

Han giftet seg med Camille Hanks i 1964. Sammen har de fått totalt fem barn, og flere av dem har fulgt i farens fotspor inn i underholdningsbransjen. Parets eneste sønn, Ennis, ble drept i 1997 - trolig mens han byttet et dekk på bilen sin.

Saken fortsetter under bildet.

EN AV DE STØRSTE: Bill Cosby figurerte på amerikansk tv i flere tiår. Nå har imidlertid omdømmet hans fått seg en knekk, etter flerfoldige overgrepsanklager mot ham. Her er han sammen med kona Camillie i 1965. Foto: AP, NTB scanpix
EN AV DE STØRSTE: Bill Cosby figurerte på amerikansk tv i flere tiår. Nå har imidlertid omdømmet hans fått seg en knekk, etter flerfoldige overgrepsanklager mot ham. Her er han sammen med kona Camillie i 1965. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Den tidligere tv-stjernen har ifølge hans advokater blitt blind med årene. De mener tilstanden kan påvirke forsvaret hans i saken, som altså starter mandag 5. juni. Det skriver CNN.

- Ble dopet ned

Det ene tilfellet Cosby nå må i retten for skal ha funnet sted i 2004. Andrea Constand jobbet da på Temple University med basketlaget der, og hevder ifølge The Huffington Post at hun ble dopet ned av tv-stjernen.

Han skal ha tilbudt henne en pille som skulle «roe henne ned». Deretter skal tv-stjernen ha antastet den unge kvinnen. Han har imidlertid hardnakket hevdet hele veien at dette ikke er sant. Han sier han ga henne allergipillen Benadryl, og at møtet deres var med samtykke fra begge parter.

Saken fortsetter under bildet.

MØTES I RETTEN: Det er anklagene til Andrea Constand som nå har ført til at Bill Cosby-saken blir berammet i retten. Hun er bare én av mange som har anklaget stjerna for overgrep, men er den eneste som har fått saken sin såpass langt opp i systemet. Foto: NTB scanpix
MØTES I RETTEN: Det er anklagene til Andrea Constand som nå har ført til at Bill Cosby-saken blir berammet i retten. Hun er bare én av mange som har anklaget stjerna for overgrep, men er den eneste som har fått saken sin såpass langt opp i systemet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han er siktet for tre forhold som skal ha funnet sted den kvelden i 2004.

Cosby har også hele veien hevdet at alle de andre påstandene om overgrep er usanne, på tross av at historiene til mange av kvinnene er like. De forteller om neddoping, overgrep og uønsket, fysisk kontakt.

- Hør her, han var USAs favorittpappa. Å våkne halvt påkledd og voldtatt av mannen som sa han skulle elske meg som en far? Det er ganske sykt, fortalte en som hevder hun ble voldtatt som 17-åring til New York Times sommeren 2015.

Hun gikk ut med sine anklager i 2004. Tidligere supermodell Janice Dickinson er også blant dem som tidlig sto fram som en av kvinnene Cosby skal ha forgrepet seg på.

- Neste morgen våknet jeg opp og hadde ikke på meg pysjamas, og jeg husket at før det svartnet, så hadde jeg blitt seksuelt antastet av denne mannen, har Dickinson tidligere uttalt om kvelden i 1982.

Saken fortsetter under bildet.

LANG STRAFF: Den 79 år gamle komikeren kan potensielt dømmes til ti år i fengsel og en massiv mot. Foto: AP Photo/Matt Rourke, NTB scanpix
LANG STRAFF: Den 79 år gamle komikeren kan potensielt dømmes til ti år i fengsel og en massiv mot. Foto: AP Photo/Matt Rourke, NTB scanpix Vis mer

Cosby har imidlertid innrømmet at et av forholdene han er blitt anklaget for, stemmer. I et avhør sa han at han har gitt minst én kvinne det forbudte medikamentet Quaaludes, eller Metakvalon. Da han ble spurt om det var hans intensjon å gi dopet til «unge kvinner han ønsket å ha sex med», bekreftet han dette.

«Familien» samler seg

Når saken nå skal opp i retten, har begge sider bygget opp forskjellige forsvar. På Cosbys side finner vi flere som enkelte nordmenn kanskje kjenner godt igjen, nemlig tv-familien hans fra «Cosby med familien».

Keshia Knight Pulliam (38) skal ifølge People møte i retten for å forsvare mannen som på 1980-tallet spilte faren hennes på tv. Phylicia Rashad (68), som spilte Cosbys kone, skal også vitne i retten. Det bekrefter Cosbys talsperson overfor nettstedet.

De to kvinnene har begge gått i bresjen for den overgrepssiktede tv-stjernen tidligere, og har blant annet forklart at de bare «kan snakke om mannen de kjenner, elsker og respekterer».

Det er ifølge BBC ventet at en annen kvinne, annet enn den fornærmede, skal vitne mot Cosby i rettssaken. Kanalen skriver at den siktede selv ikke skal vitne i saken, i frykt for at ordene hans skal vris og vendes på av forsvarsadvokatene.

Saken er ventet å vare i nærmere to uker.

SAMLES: Flere av de tidligere skuespillerne i «Cosby med familie» er ventet å vitne i saken. De støtter Cosby, ifølge hans egen talsperson. Fra venstre her ser vi Sabrina Le Beauf, Tempest Bledsoe, Cosby, Keshia Knight Pulliam, Phylicia Rashad, Raven Symone og Malcolm-Jamal Warner. Bildet ble tatt i 2002. Foto: AP/ NTB scanpix
SAMLES: Flere av de tidligere skuespillerne i «Cosby med familie» er ventet å vitne i saken. De støtter Cosby, ifølge hans egen talsperson. Fra venstre her ser vi Sabrina Le Beauf, Tempest Bledsoe, Cosby, Keshia Knight Pulliam, Phylicia Rashad, Raven Symone og Malcolm-Jamal Warner. Bildet ble tatt i 2002. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sendte Celina på do for å sjekke opp Melania

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer