Axel Bøyum:

«Heimebane»-stjernen ble hetset etter videoene

Axel Bøyum fikk lange, vonde kommentarer på nett.

TØFT: Axel Bøyum har ikke alltid hatt det like enkelt. Som tenåring var han en aktiv videoblogger, noe ikke alle satt like stor pris på. Foto: NTB scanpix
TØFT: Axel Bøyum har ikke alltid hatt det like enkelt. Som tenåring var han en aktiv videoblogger, noe ikke alle satt like stor pris på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Søndag har den andre sesongen av NRK-suksessen «Heimebane» premiere, til manges store glede. Serien, som handler om fotballaget Varg og alt som skjer rundt, ble en umiddelbar suksess, med Ane Dahl Torp (43) og John Carew (39) i noen av hovedrollene.

Axel Bøyum (24) spiller også serien. Han foreviger karakteren Adrian i serien, og har lovet fansen at vi får bli bedre kjent med ham i den kommende sesongen. Bøyum har, tross sin unge alder, allerede hatt en rekke andre store roller. Det later derfor til at han har en stor karriere foran seg både på skjermen og scenen.

Karakterene han spiller er derimot ikke Norges aller første møtet med 24-åringen. I tenårene var han ofte å se på YouTube, i videoer alene og sammen med ekskjæresten - blogger og «Farmen»-deltaker Andrea Badendyck (24).

Nettet kan være et fælt sted, der mobbere og kritikere gjemmer seg bak anonyme brukere. Det fikk Bøyum erfare, og han har nå valgt å åpne seg om den vanskelige perioden.

Mange gleder seg til NRK starter opp den nye sesongen av suksess-serien Heimebane. Og utifra de første bildene å regne, blir det både dramatikk og romantikk i Varg IL. Video fra NRK. Vis mer

«Jeg er vel homo, da»

Det er i et større intervju med Aftenposten at skuespillerne nå tar bladet fra munnen om mobbingen. Avisen skriver at han egentlig ikke liker å snakke om den delen av livet sitt, men nå gjør han et unntak.

Flere av videoene ligger fortsatt ute på YouTube. Der ligger også de hatske kommentarene han fikk som ungdom.

ÅPEN: Axel Bøyum er aktuell med den andre sesongen av «Heimebane». Nå forteller han om fortiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPEN: Axel Bøyum er aktuell med den andre sesongen av «Heimebane». Nå forteller han om fortiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg lagde YouTube-videoer som 15-åring, og første kommentar var alltid: «Gå og heng deg, homse». Eller de kalte meg pedo fordi jeg filmet sammen med broren min, sier han til avisen.

Homo-kommentarene gikk spesielt igjen under videoene og i innboksen. Det gikk åpenbart inn på ham.

- Ja, masse. Når du får sånne kommentarer tenker du: «Ja ja, jeg er vel homo da.» Men så merket jeg at det var yngre folk som har skrevet det, og at de bare har spyttet det ut. Nå skjønner jeg ikke hvorfor det var så sårende, avslører 24-åringen.

- SPYTTET DET UT: Bøyum mottok mye hets på nettet da han drev med videoblogging. Her fotografert i 2014, mens han var i førstegangstjenesten. Foto: Andreas Fadum
- SPYTTET DET UT: Bøyum mottok mye hets på nettet da han drev med videoblogging. Her fotografert i 2014, mens han var i førstegangstjenesten. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det var ikke de små bemerkningene som gjorde størst inntrykk på skuespilleren. Det var kommentarene som var lange og personlige, som nettrollene hadde tatt seg god tid til å skrive, som virkelig traff. Han forteller at det ikke bare gikk utover ham direkte, men også familie og venner.

Heldigvis har han hevet seg over hetsen, og sier at det går fint med ham nå. Nå nyter han tilværelsen som skuespiller, og blir gjenkjent hvor enn han går.

Privat liker han å tilbringe tid med kjæresten Anna, som han har vært sammen med i seks år. Om han ikke er å finne på settet, er han nok hjemme - sammen med broren og kompisene. De bor han nemlig med.

- Privatlivet mitt er akkurat det samme. Jeg bor fortsatt sammen med broren min og kameratene mine, jeg har den samme familien og den samme kjæresten, sier han til Aftenposten.

SESONGKLAR: Ane Dahl Torp har mange reisedøgn i året, og det er mannen som må stille opp og få tiden til å strekke til. Vis mer

Vant pris

Som 17-åring spilte han den homofile unggutten Philip i NRKs storsatsing «Øyevitne». Det var manges første møtet med den unge skuespilleren, som altså senere skulle bli castet til rollen som Adrian i «Heimebane» på samme kanal.

GJENNOMBRUDD: I «Øyevitne» spilte Bøyum karakteren Philip. Foto: NRK
GJENNOMBRUDD: I «Øyevitne» spilte Bøyum karakteren Philip. Foto: NRK Vis mer

Axel har tidligere uttalt at han oppsøkte psykolog før innspillingen begynte. Ikke fordi han selv hadde psykiske problemer, men fordi han ønsket å sette seg godt inn i karakteren.

- Jeg var så gira på å gjøre det ordentlig. Jeg fikk derfor anbefalt en psykolog av skuespiller Cecilie Mosli for å lære meg mer om angst, hvordan angstanfall kan utarte og for å sette meg inn hvordan det faktisk føles, har han uttalt til Dagbladet.

VANT PRIS: Bøyum stakk i mai av med Gullruten for beste mannlige skuespiller. Foto: Espen Solli
VANT PRIS: Bøyum stakk i mai av med Gullruten for beste mannlige skuespiller. Foto: Espen Solli Vis mer

Timene hos en profesjonell psykolog viste seg å være verdt det. I mai stakk 24-åringen av med Gullruten i Bergen, for beste mannlige skuespiller.

- Jeg var helt sikker på at Tobias Santelmann kom til å vinne. Så jeg glemte å takke mange opp på scenen. Jeg mistet det litt, sa han til TV 2 etter seieren.

LES OGSÅ: Røper overraskende advarsel etter bilulykken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer