STREIK: Skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew spiller hovedrollene i NRK-serien «Heimebane». Nå rammes produksjonen av streik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STREIK: Skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew spiller hovedrollene i NRK-serien «Heimebane». Nå rammes produksjonen av streik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

«Heimebane 2» rammes av streik

Tolv av Norsk filmforbunds medlemmer innen TV-drama er i streik fra lørdag ettermiddag etter at meklingen mellom Virke og Norsk filmforbund ikke førte fram.

Publisert

Norsk Filmforbund (NFF) og Virke meklet natt til søndag overenskomst for TV-drama. Vel 13 timer på overtid ble det klart partene ikke klarte å bli enige.

Mekler Torkjel Nesheim konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Handler om hovedoppgjør

- Det er veldig synd at NFF velger å kaste tv-dramabransjen ut i streik, både for publikum, tv-arbeidere og produsenter. Virkes utgangspunkt har hele tiden vært å sikre en lønnsvekst på linje med hva andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør. Vi må ha en bærekraftig lønnsutvikling og forutsigbare tariffavtaler for å sikre framtida for den voksende tv-industrien vi har i Norge, sier Trond Teisberg, forhandlingsleder i Virke.

Partene meklet om to ulike overenskomster, tv-drama og tv-underholdning, og ble enige på tv-underholdningsområdet som ikke blir rammet av streiken.

- Vi fikk landet tv-underholdning, men klarte dessverre ikke å komme til enighet om tv-drama. Det handler om et hovedoppgjør. Det viktigste for oss var å få til et lønnssystem, så var det selvfølgelig masse andre ting som var deler av forhandlingen, sier forbundsleder i NFF, Sverre Pedersen til Dagbladet.

- Skuffet og lei seg

Pedersen forteller at de meklet 12 timer på torsdag, 25 timer sammenhengende nå fram til 13.45.

- Den første som går ut i helgen er «Heimebane», men det blir flere produksjoner utover uka.

GÅR UT I HELGEN: Ane og John Carew fant tonen under innspillingen av «Heimebane». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør.
GÅR UT I HELGEN: Ane og John Carew fant tonen under innspillingen av «Heimebane». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør. Vis mer

Forbundslederen vet ikke når partene møtes igjen.

- Men det er slik virkeligheten er. Vi må tilbake til forhandlingsbordet og komme fram til en løsning. Jeg håper vi kan etablere en god dialog og se hva vi kan gjøre for å få løst utfordringen.

- Hva synes du om at Virke legger skylden på NFF?

- Det er vel kanskje ikke så rart at når man har sittet over to døgn, og 35 timer ved forhandlingsbordet, så blir man sliten. Begge er skuffet og lei seg, ettersom vi trodde vi skulle komme fram til en løsning. Våre medlemmer opplever at avstanden er for stor, sier Pedersen.

Heimebane og Twin

Kommunikasjonssjef i Virke, Martha Haukaas, forteller til Dagbladet at det er programmene «Heimebane 2» og «Twin» som er rammet.

- Det er der ansatte er tatt ut i streik, sier Haukaas.

Hun vet ikke om produksjonen kan stoppe eller hvor lenge streiken kan vare.

Det er uvisst om det er produksjonsarbeidere eller skuespillere som blir tatt ut i streik.

Tidligere har det vært snakk om at programmer som «Farmen», «Stjernekamp» og «Skal vi danse» kunne blitt rammet, men dette unngås siden partene ble enige om TV-underholdningsområdet.

I serien «Twin» spiller Kristofer Hivju, kjent fra «Game of Thrones».

Serien har premiere på NRK i 2019. Her spiller Hivju rollene som tvillingene Erik og Adam. Den ene tvillingen dreper den andre, og tar over identiteten hans for å skjule forbrytelsen.

I NRK-suksessen «Heimebane» spiller Ane Dahl Torp og John Carew hovedrollene. Serien begynte innspillingen av sesong to i mars i år.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer