Stine Hartmann:

- Heia herpes-åpenhet!

Høygravide Stine (34) sleit med å finne råd om herpessykdommen. Nå ber hun om større åpenhet.

VIL HA ÅPENHET: Stine Næss-Hartmann (34) forteller åpenhjertig om at hun sliter med herpes nedentil. Foto: Privat
VIL HA ÅPENHET: Stine Næss-Hartmann (34) forteller åpenhjertig om at hun sliter med herpes nedentil. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er bare snakk om kort tid før den tidligere «Farmen»-deltakeren og influenseren Stine Næss-Hartmann (34) blir mamma for første gang.

Sammen med ektemannen Jakob Næss-Hartmann (32), som hun giftet seg med i midten av januar, venter hun en liten gutt senere i mars. Paret har termin allerede førstkommende lørdag.

Gjennom sine plattformer i sosiale medier er 34-åringen kjent for å dele mange hverdagsglimt med følgerne sine, gjerne også den mindre glamorøse delen.

- Mange som sliter

Den siste tiden har 34-åringen vært åpen om et tema få snakker høyt om, nemlig herpes i underlivet. Næss-Hartmann har selv slitt med dette siden hun var 19 år gammel.

Overfor Se og Hør forteller den vordende moren at hun vet hvor mange som sliter med å snakke om dette, spesielt med tanke på reaksjoner de kan få hos fremtidige partnere.

RÅDVILL: Hartmann-Næss forteller at hun forsøkte å sitte i grønnsåpevann fordi hun trodde det skulle hjelpe. - Jeg var rådvill, sier hun. Foto: Privat
RÅDVILL: Hartmann-Næss forteller at hun forsøkte å sitte i grønnsåpevann fordi hun trodde det skulle hjelpe. - Jeg var rådvill, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- Selv kunne jeg ønske det var en større åpenhet rundt dette, ettersom det er så mange som har herpes, forklarer hun.

Ifølge NHI er genital herpes en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus. Nettstedet skriver at de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber.

Etter at Næss-Hartmann selv har innrømmet at dette er noe hun sliter med, har hun blitt rost opp i skyene av følgerne sine.

- Til og med fedre til døtre som har dette, og som sliter med skamfølelse, har takket meg. En far viste innlegget mitt til datteren og takket meg for min åpenhet, forteller hun.

GRAVID: Modellen Belle Lucia får hets i kommentarfeltet på Instagram etter at hun la ut et bikinibilde av seg selv, 6 måneder på vei i graviditeten. Vis mer

- Visste lite om konsekvenser

Når hun nå, om bare kort tid, skal gjennom en fødsel, er det flere hensyn som må tas. Ifølge Næss-Hartmann må hun nemlig ta keisersnitt om hun har utbrudd nedentil når fødselen starter.

- Jeg visste lite om «konsekvensene», altså dette med keisersnitt dersom utbrudd ved fødsel. Og slik det er nå, i disse corona-tider, kan ikke far være med i det hele tatt, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg har levd med det, men har forsøkt å ikke tenke så mye på det, da det har gått mange år uten utbrudd. Akkurat nå påvirker det tankene mine ettersom fødselen er så nær.

VENTER BARN: Om bare kort tid blir Næss-Hartmann og ektemannen foreldre for første gang. Hvordan fødselen blir, vet hun ikke. Foto: Privat
VENTER BARN: Om bare kort tid blir Næss-Hartmann og ektemannen foreldre for første gang. Hvordan fødselen blir, vet hun ikke. Foto: Privat Vis mer

Samtidig påpeker influenseren at herpes er noe som kan behandles. Hun håper at hennes åpenhet kan bidra til at flere med samme tilstand kan ha det bedre med seg selv og fremtidige partnere.

- Heia herpes-åpenhet, legger hun til.

Må kontakte lege eller jordmor

Spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad, sier til Se og Hør at det faktisk er, som Hartmann sier, veldig vanlig med herpes nedentil. Legen påpeker riktignok at tallene varierer noe, og at det er mange som ikke har symptomer på at de har blitt smittet.

- Er det vanlig å få flere/verre utbrudd når man er gravid?

SPESIALIST I ALLLMENNMEDISIN: Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen
SPESIALIST I ALLLMENNMEDISIN: Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen Vis mer

- Immunforsvaret i kroppen er litt annerledes hos gravide enn ikke-gravide, og man kan være mer utsatt for enkelte infeksjoner. Derfor kan også forekomsten av herpes-utbrudd øke i svangerskapet. Men det går oftest helt fint for det, forklarer hun.

Når det gjelder fødsel sier Mogstad at det særlig er de som har førstegangsutbrudd som har en større risiko for å smitte barnet sitt, enn de som har gjentatte utbrudd.

- Ved pågående utbrudd blir man som regel forløst med keisersnitt. Det er viktig at fødeavdelingen er klar over at man har dette, og man kontakter lege eller jordmor dersom man har herpesutbrudd de siste fem til seks ukene i svangerskapet.

LES OGSÅ: Røper navnet på den nyfødte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer