Heia, Harald Eia!

Underholdene og opplysende om kjønnsforskjeller - og sjokkerende om norske forskere.

MANDAG VAR DET PREMIERE på humorist og sosiolog Harald Eias nye programserie "Hjernevask" på NRK1, et populærvitenskapelig stranddykk i det evige temaet: Hva er arv og hva er miljø?

Serien har allerede for lengst blitt heftig debattert. Forskere varslet tidlig at de ville trekke seg fra programmet på grunn av Eias revolveraktige intervju-teknikk, og angivelig forutinntatte holdninger.

PREMIERESENDINGEN var viet kjønnsforskjeller. Ikke de fysiske, men de emosjonelle, interessene - selve hjernen. Hvorfor blir kvinner i frie samfunn sykepleiere, mens menn velger å bli ingeniører. Hva avgjør disse valgene? Arv eller miljø?

Visst, den begavede humoristen heller mot arv som forklaringsmodell i større grad enn de norske forskerne. Men det skal ikke mye til. Heimstad-forskerne Eia snakker med i første program avviser blankt at det finnes genetiske forskjeller overhode. Fascinerende.

EIAS JOVIALE, vennlige og vitebegjærlige stil - 44-åringen er nysgjerring som en fireåring - skaper underholdene og opplysende tv i skjæringspunktet mellom Åpen post og Schrödingers katt, med kraftig helning mot det siste.

JEG TIPPER
at om de to norske kjønnsforskerne som deltok i mandagens premiere-episode var blant dem som vurderte å trekke seg, så angrer de i dag bitter på at de likevel sa ja. For de ble avkledd - som sneversynte, sannhetsunnvikende, politiske dinosaurer - i beste BBC- eller CBS-stil. Vi snakker rene karakterdrap. Jeg vil i hvert fall aldri kunne ta kjendis-mannsforsker Jørgen Lorentzen alvorlig igjen.

EIA ER EGENTLIG ikke journalist. Det har blitt brukt mot ham. Det burde vært brukt mot journalistene.

For dette er en programleder som tør å ta standpunkt. Og så lenge han lar begge sider komme til orde, er det lov. Enda bedre: det blir fantastisk populærtvitenskapelig tv av det.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

"Hjernevask" sendes på NRK 1 mandager klokka 22.30. Se Seher.nos TV-guide her.

LES OGSÅ: Hvordan er det mulig?
LES OGSÅ: De blir avslørt én etter én