«Farmen»-paret grovt hetset:

- Hat, sjikane og mobbing

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud avslørte nylig at de venter barn sammen. Nå tar de et kraftig oppgjør med haterne.

VENTER BARN: Tidligere i uka ble det kjent at Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleoerud får sitt første barn sammen. Sleperud er nemlig cirka 18 uker på vei. Foto: Ihne Pedersen / @ihnebilder
VENTER BARN: Tidligere i uka ble det kjent at Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleoerud får sitt første barn sammen. Sleperud er nemlig cirka 18 uker på vei. Foto: Ihne Pedersen / @ihnebilder Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka delte Lene Sleperud (31) og Tonje Frøystad Garvik (31), kjent fra «Farmen» i 2018, nyheten om at de venter sitt første barn sammen, et barn som Sleperud skal bære frem.

- Da vi fikk en positiv test måtte vi løpe på butikken å kjøpe én til, for å være helt sikker. Det er veldig, veldig koselig. Det har vært en lang og tung prosess med opp- og nedturer, sa Garvik til Se og Hør da.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018, nå viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

Opp- og nedturen fortsetter imidlertid selv etter at den positive graviditetstesten er et faktum, og fredag delte Sleperud en skjermdump av støtende kommentarer paret har kommet over etter at det ble kjent at de skal ha barn sammen.

«Forkastelig»

«Stakkars barn. Den viktigste faktoren for et barns suksess er en tilstedeværende far og mor, at dere frarøver barnet dette fordi «men jeg vil», er forkastelig».

Dette er bare én av mange hatefulle ytringer paret har kommet over de siste dagene.

- Vi har fått høre at vi ikke fortjener å få barn, at det er imot biologien og sånt. Alt er så ufiltrert på Facebook, det virker som at mediene ikke kontroll på det som formidles, sier Sleperud til Se og Hør.

Det var TV 2s God kveld Norge som omtalte saken først.

- Mobbing

Ifølge paret er 99,9 prosent av tilbakemeldingene de mottar direkte av den positive og hyggelige sorten. Men i kommentarfelt i forbindelse med medienes omtale av gravidnyheten, der stiller det seg imidlertid annerledes.

- Jeg og Lene har fått så mye dritt nå at vi nesten er immune. Den største utfordringen, mener jeg, er de som kjenner disse menneskene og trenger en form for aksept fra dem. Hva med barna deres om de er homofile? Det er jo dem de skader, ikke meg og Lene. Det er dem de selv har rundt seg de tydeligvis ikke tenker på. Og vi kommer til å elske barnet vårt uansett hva, bedyrer kjæresten Garvik.

FRIDDE PÅ TV: Tonje Frøystad Garvik (t.v) fridde til Lene Sleperud under Gullruten - og fikk ja. Begge var deltakere i TV 2-programmet «Farmen» i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FRIDDE PÅ TV: Tonje Frøystad Garvik (t.v) fridde til Lene Sleperud under Gullruten - og fikk ja. Begge var deltakere i TV 2-programmet «Farmen» i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

En alvorlig og viktig problematikk, mener de.

- De få som ikke er hyggelige, bidrar til at andre blir skremt fra å stå frem. Minoriteter gjemmer seg, de er redde for disse stygge kommentarene. Det er rett og slett bare trist.

Gravide Sleperud fortsetter:

- Vi er nødt til å finne en bedre måte å kontrollere dette på. For det er ikke lenger en diskusjon, men hatefulle bemerkninger. Da trenger ikke et kommentarfelt å være der lenger, for det bli rett og slett mobbing.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer

- Redde og uvitende

- Hva tenkte dere umiddelbart da dere kom over det som ble skrevet?

- Jeg tenkte at de som har behov for å skrive sånt ikke kan ha det godt med seg selv. Og at det er deres subjektive virkelighet og ikke vår, sier Garvik, før kjæresten fortsetter:

- Disse menneskene er redde, uvitende og forstår det bare ikke. Deres måte å takle dette på er å gjøre det de lærte da de var yngre, nemlig å sende ut en slem kommentar. Fordi det er det eneste de vet om.

Ifølge de to, har folk misforstått fullstendig når de drar frem ord som «ytringsfrihet», for deretter å slenge ut det de gjør.

- Det går en grense, og når det utvikler seg til å bli hat, sjikane og mobbing, da har man tråkket langt over grensa for ytringsfrihet. Mange trenger opplæring i hvor grensa går, samstemmer de.

Fyrer løs

Farmen-profilene håper at det de selv opplever, og at de er åpne om det, kan bidra til at samfunnet tar tak i problemet.

- For det må en holdningsendring til.

VANT: Tonje Frøystad Garvik vant «Farmen» i 2018, og fikk selvsagt et seierskyss. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VANT: Tonje Frøystad Garvik vant «Farmen» i 2018, og fikk selvsagt et seierskyss. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nå har de to klare meldinger til «haterne».

- Dere burde utdanne dere videre. Tenk på hvordan dere påvirker mennesker rundt dere som dere er glade i. For dere har ingen garanti for at mennesker dere er glade i ikke lever i skapet, sier Garvik.

FRIERI: Farmen-paret tok steget videre da Tonje Frøystad Garvik plutselig fridde til kjæresten Lene Sleperud på direkten. Vis mer

- Og oppdater informasjonen dere sitter med til noe som fungerer i 2021. Er ikke det viktigste at man gir barnet kjærlighet, trygghet og omsorg? Spiller det noen rolle om det er snakk om to mødre, to fedre eller en mor og en far? Det viktigste er kjærligheten, og det tror jeg de som kommenterer har glemt oppi alt, legger Sleperud til.

De vordende mødrene startet prosessen med prøverør allerede vinteren 2019. I fjor sommer var de klare for første forsøk, men det skulle bli to til før de lykkes.

LES OGSÅ: Røper høydramatisk fødsel: - Blek og livløs

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer