KJENT KULISSE: Alnwick Castle har vært brukt i flere store filmer, som "Robin Hood: Tyvenes prins" og de to første Harry Potter-filmene. Foto: britainonview/ Pawel Libera
KJENT KULISSE: Alnwick Castle har vært brukt i flere store filmer, som "Robin Hood: Tyvenes prins" og de to første Harry Potter-filmene. Foto: britainonview/ Pawel LiberaVis mer

Harry Potters verden

Bli med på tur til Harry Potter og Robin Hoods rike...

SEHER.NO: Du er ikke prisgitt fantasien for å oppleve eventyrenes verden. Det er bare å legge ferien til Northumberland - nordøstlige i England.
30 minutter nord for Newcastle, omgitt av idylliske marker og åkrer, ligger Alnwick – en sjarmerende liten markedsby midt ute på den engelske landsbygda.
Landsbyen kan takke Alnwick Castle for sin relative berømmelse. Det er et av Europas største og best bevarte slott, og åsted for en lang rekke film- og TV-innspillinger.

Åpent for publikum

Det enorme slottet ble bygget så tidlig som på 1090-tallet og er i dag en yndet turistmagnet. Og har du ikke vært der rent fysisk, kjenner du kanskje slottet likevel, gjennom en eller flere filmopplevelser.
Alnwick Castle er nemlig kjent fra flere store filmer og TV-serier. Scener fra de to første Harry Potter-filmene er spilt inn her, og Kevin Costner, Morgan Freeman og Christian Slater er blant Hollywood-stjernene som var her og spilte inn "Robin Hood: Tyvenes prins".
Flere eldre TV-serier om Robin Hood er også spilt inn på Alnwick Castle. Likeledes The Black Adder, Dracula, Ivanhoe og mange andre.


Den enorme festningen er mer enn en kulisse. De siste 700 årene har den også vært hjemmet til hertugen og hertuginnen av Northumberland. I turistsesongen flytter hertugens familie ut for å åpne slottet sitt for alle som vil se. Det er åpent for publikum hver dag fra begynnelsen av april til slutten av oktober.


Et besøk byr på opplevelser for hele familien. Det arrangeres guidede turer rundt festningen, der du får en reise gjennom slottets historie og innsyn i hvordan en hertug bor og lever i 2007. For de minste arrangeres ridderskole i borggården, der barna får prøve forskjellige drakter og svinge sverdet mens de galopperer rundt på kjepphester i de eventyraktige omgivelsene. Drar dere innom suvenirbutikken før dere forlater slottet, skal du ikke se bort ifra at minstemann kommer ut med sopelime, en lodden ugle og en tryllestav – helt som Harry Potter!

Den hemmelige hagen

Men det er mer ved Alnwick enn riddere og filmhelter. Går du ut bakveien når du forlater slottet, finner du stedets andre store turistattraksjon. Alnwick Garden er et enormt, nytt hageanlegg som hertuginnen av Northumberland har fått anlagt. Det ble offisielt åpnet av prins Charles i 2002. Hagen har fontener i alle størrelser, labyrinter til å gå seg vill i og en av verdens største trehytter. Til og med en egen gifthage er å finne, hvis du leter godt mellom de høye hekkene.


Som du skjønner, handler en Newcastle-tur om mer enn byliv. Det gjør den sjarmerende kullbyen til et perfekt reisemål, nesten uansett formål. Enten du vil overraske kjæresten med en romantisk tur for to, ta med kompisene på øl og fotballtur, venninnene på shopping eller familien på opplevelser, kan du starte med å bestille en flybillett hit.