«Fantastic Beast: The Crimes of Grindelwald»

«Harry Potter»-forfatteren holdt på hemmeligheten i 20 år

Ikke alle liker det som er kommet fram om en av karakterene i den nyeste av «Fabeldyr»-filmene.

NAGINI: Fabeldyr og hvor de er å finne» har premiere i midten av november. Her møter vi karakteren Nagini mange år før hun blir Voldemorts trofaste slange. Video: Warner Bros. Pictures Vis mer
Publisert

Forfatteren bak «Harry Potter»-bøkene gir stadig ut nye detaljer om det magiske universet hun har skapt.

Men denne gangen avslører J.K. Rowling at hun har holdt på en hemmelighet som omhandler en av de velkjente karakterene i 20 år.

Hemmelighold i to tiår

Avsløringen dreier seg om en av karakterene i filmen «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser», nemlig slangen Nagini.

De aller fleste som har sett «Harry Potter»-filmene kjenner til slangen Nagini, som trofast følger den onde trollmannen Voldemort. Men inntil nylig er det ingen som har kjent til Naginis bakgrunn, bortsett fra forfatteren selv.

Spoileradvarsel: I denne artikkelen omtales deler av handlingen fra «Harry Potter»- og «Fabeldyr»-filmene.

I traileren til den aller nyeste filmen fra «Harry Potter»-universet får vi endelig se hvor Nagini kommer fra. Se den ferske traileren øverst i saken!

- Hvor lenge har du holdt Nagini-hemmeligheten?, spør en fan på Twitter.

- Bare i rundt 20 år, svarer Rowling.

Nagini dukker opp for første gang i filmen «Harry Potter og ildbegeret». I senere filmer blir hun en nøkkelkarakter. Hun angriper Harry Potter, og dreper Severus Slur. Det kommer også etter hvert fram at Voldemort har gjemt en del av sin egen sjel i Nagini, noe som gjør at slangen må dø før han selv kan dø.

Nagini er et menneske

I «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» får vi se Nagini som en såkalt Maledictus – en fullt menneskelig kvinne som har en blodforbannelse som forvandler henne til et dyr.

Filmen går tilbake i tid, og tar for seg hendelser som utspilte seg lenge før den onde Voldemort prøver å ta over trollmannsverden for første gang.

Her møter vi Nagini – ikke som en slange – men som en sirkusartist i 1920-årene, spilt av den sørkoreanske skuespilleren Claudia Kim. I traileren får vi se at Nagini forvandler seg til en slange.

Men nettopp det at skuespilleren er fra Sør-Korea, er det ikke alle som er like positive til. I boka er Nagini Voldemorts eiendom, og slangen må underkaste seg eieren sin. Voldemort «melker» også Nagini, og drikker av det for å få styrke.

KJEMPESUKSESS: Både bøkene og filmene om Harry Potter-universet er blitt en braksuksess verden over. Her er Daniel Radcliffe, forfatter JK Rowling, Emma Watson og Rupert Grint avbildet på verdenspremieren til den siste Harry Potter-filmen i London i 2011. Foto: AP/ NTB scanpix
KJEMPESUKSESS: Både bøkene og filmene om Harry Potter-universet er blitt en braksuksess verden over. Her er Daniel Radcliffe, forfatter JK Rowling, Emma Watson og Rupert Grint avbildet på verdenspremieren til den siste Harry Potter-filmen i London i 2011. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Søppel

- At du plutselig gjør Nagini til en koreansk kvinne er søppel, skriver en følger på Twitter, og forklarer sin mening på denne måten:

- Fordi Nagini er et dyr. Hun er ikke menneskeliggjort, hun spiser mennesker og Voldemort melker henne. Å plutselig si at hun var et ekte menneske hele tiden er virkelig ekkelt. I tillegg er hun en av få fargede mennesker i Harry Potter-serien. Det er avskyelig.

Nagini er den andre asiatiske karakteren i «Harry Potter»-universet. Den andre er Cho Chang. I tillegg er de to søstrene Parvati antakeligvis fra India.

Andre kritikere mener at Naginis rolle er et eksempel på stereotypiske framstillinger av asiatiske kvinner i Hollywood-filmer, som en ond, eksotisk dragekvinne – og som et underdanig, stemmeløst sexobjekt.

SPILLER CHO CHANG: Skuespiller Katie Leung (t.h.) spilte rollen som Cho Chang i Harry Potter-filmene. Her med to av hovedrolleinnehaverne, Emma Watson og Daniel Radcliffe, i 2005. Foto: Reuters/ NTB scanpix
SPILLER CHO CHANG: Skuespiller Katie Leung (t.h.) spilte rollen som Cho Chang i Harry Potter-filmene. Her med to av hovedrolleinnehaverne, Emma Watson og Daniel Radcliffe, i 2005. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Rowling forsvarer imidlertid både seg selv og karakterene sine.

- Naga er en slangeaktig mytologisk skapning fra indonesisk mytologi, derav navnet «Nagini». Noen ganger er de avbildet med vinger, andre ganger som halvt mennesker, halvt slanger. Indonesia består av noen hundre etniske grupper, som javanesere, kinesere og betawi, svarer Rowling.

Rowling har tidligere bekreftet at det blir fem filmer i «Fabeldyr»-serien. «Grindelwalds forbrytelser» er den andre i rekka, og har norgespremiere 14. november.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «Harry Potter»-stjernen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer