Aurora Aksnes:

Hardt ut mot nazipåstander

Auroras trommeslager Sigmund Vestrheim ble anklaget for å være nazist. Nå slår både han og Aurora kraftig tilbake.

RYSTET: Aurora og resten av bandet er rystet over anklagene mot trommeslager Sigmund Vestrheim. Foto: Stephane De Sakutin/AFP/NTB
RYSTET: Aurora og resten av bandet er rystet over anklagene mot trommeslager Sigmund Vestrheim. Foto: Stephane De Sakutin/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En video av bergensartisten Aurora Aksnes (26), bedre kjent som bare Aurora, som takker for konserten med bandet sitt under gigantfestivalen Lollapalooza i Brasil, har fått folk på internett til å reagere kraftig.

Grunnen er Aksnes' trommeslager, Sigmund Vestrheim. Han har nå fått anklager mot seg han beskriver som bisarre.

På Twitter hevdet brukere at Vestrheim viste det de tolket som et nazistisk tegn. Flere stusset også over at Vestrheim hadde tallet 777 i brukernavnet sitt på Instagram.

777 ble brukt som et symbol på den rasistiske bevegelsen Afrikaner Weerstandsbeveging (AWB) i Sør-Afrika. Bevegelsen benyttet blant annet tre sjutall til å forme et hakekorsliknende symbol i flagget sitt.

På Instagram skal Vestrheim også i 2017 ha publisert bilder av en tegning hvor et hakekors var synlig.

Nå har både Aksnes og Vestrheim uttalt seg om situasjonen. Sistnevnte mener anklagene er basert på misforståelser.

Tar han i forsvar

«Jeg er dypt lei meg over de siste spekulasjonene om trommeslageren vår Sigmund. Jeg hadde aldri trodd at det noen gang skulle være nødvendig å sende ut en uttalelse som denne, ettersom det er så åpenbart at jeg ikke støtter noen ekstreme høyreorienterte ideologier. Det er ingen annen måte å leve livet på enn i kjærlighetens og rettferdighetens navn. Jeg støtter IKKE noen ideologi som bærer noen form for hat», starter Aksnes med å skrive i en uttalelse på Twitter.

Videre tar hun Vestrheim i forsvar og beskriver han som en av de «snilleste og hyggeligste menneskene hun har møtt». Hun kritiserer også folk på internett for å spre informasjon hensynsløst uten å faktasjekke den.

KONTROVERS: Det var dette tegnet til Vestrheim som satte fyr på internett. Foto: Skjermdump fra video
KONTROVERS: Det var dette tegnet til Vestrheim som satte fyr på internett. Foto: Skjermdump fra video Vis mer

«Rasismen må dø. Nazismen må dø. Hat må ta slutt. Og kjærligheten må seire. Men vi må avsløre hatet ved dets sanne kilde, og derfor er det trist å se så mye energi brukt på feil anklager».

Skal ha vært misforståelser

Vestrheim skriver på Instagram at det hele dreier seg om misforståelser og at det er «merkelig og bisart og legge ut en tekst som dette».

Han sier videre at han har fått store mengder hat og anklager om at han er nazist. «Det er både trist og forstyrrende. Jeg vet ikke om folk forstår hvor ille og sprø disse anklagene er», skriver han via Instagrams historiefunksjon.

FORSVARER SEG: Sigmund Vestrheim mener det hele handler om misforståelser. Foto: INVISION/NTB
FORSVARER SEG: Sigmund Vestrheim mener det hele handler om misforståelser. Foto: INVISION/NTB Vis mer

«Først og fremst: Selvfølgelig er jeg ikke en nazist. Mine verdier er kjærlighet og forståelse, og jeg spiller musikk for å spre disse verdiene. Mine prioriteringer er, og vil alltid være, å møte og behandle menneskene rundt meg med respekt og glede», fortsetter han.

Han forklarer videre at tegnet han gjorde under konserten, som kan se ut som et «OK-tegn», var ment for å vise at han var fornøyd med showet. Han skriver at han ikke var klar over at det også kunne ha en annen, og mer negativ, betydning.

Tegnet fikk en ny betydning i 2017 da medlemmer av nettstedet 4chan døpte det om til et hatsymbol, hvor gesten representerte bokstavene WP - «white power». Bruken av tegnet som et såkalt hatsymbol er imidlertid omdiskutert.

Vestrheim forklarer Instagram-brukernavnet med at 777 er et norsk plateselskap som han er tilknyttet til. Han var heller ikke klar over at dette også kunne ha en mer negativ betydning.

Tirsdag kveld har Vestrheim fjernet tallet fra brukernavnet sitt.

Anders Myrvold føler seg urettferdig behandlet da han og makkeren Martin Laumann Ylven kommer sist på en etappe i «71 grader nord - team». Det går utover Tom Stiansen. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Tegningen med hakekorset forklarer han at ble laget under en historietime da han gikk på skolen, og at den «ikke betyr noe».

«Det er bare en vits laget av et barn med en mørk type humor. Jeg vet at det ikke er noe å tulle med, og jeg innser nå at tegningen ikke burde blitt publisert på Instagram, ettersom det kan bli tolket feil. Jeg var ung og dum og tenkte ikke».

Avslutningsvis understreker Vestrheim at han deler de samme verdiene som Aksnes, og at han håper at folk tror på det han nå forteller.

Sigmund Vestrheim har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

LES OGSÅ: - Ikke sikker på om det var trygt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer