Herman Flesvig:

Hardt ut mot Flesvig

Det er ikke alle som setter like stor pris på komikerens karakter fra Oslo øst.

REKORD: «Førstegangstjenesten» på NRK, laget av Herman Flesvig, ga seerrekord for NRKs nett-TV. Video: NRK Vis mer
Publisert

Komiker Herman Flesvig (28) slo alle rekorder da han slapp de første episodene av serien «Førstegangstjenesten» på NRK tidligere i år. Konseptet gikk ut på at en rekke karakterer, alle spilt av komikeren, skulle i militæret. Det ble en umiddelbar suksess, og nye episoder er på vei.

En av karakterene har komikeren valgt å døpe Ola Halvorsen. Han er fra Haugenstua i Oslo, og snakker sosiolekt. Flere medier har tidligere omtalt det som kebabnorsk.

NEKTET TJENESTE: Herman Flesvig gjør stor suksess med NRK-programmet «Førstegangstjenesten», men én detalj hindret komikeren å selv kunne tjenestegjøre i forsvaret. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Karakteren ble såpass populær at Flesvig også ga ut et låt som Halvorsen - «Haugenstua». Den er avspilt over 14,5 millioner ganger på Spotify, og har mildt sagt blitt en hit.

Likevel er det ikke alle som setter like stor pris på karakteren eller den tilhørende låta. Over helga skapte den norske rapperen Yaw Britwum (25), bedre kjent under artistnavnet Britz, debatt i sosiale medier - etter at han kritiserte Flesvig i et intervju med YLTV.

KRITISERES: Herman Flesvigs karakter Ola Halvorsen får hard medfart av en norsk rapper. Her fra en scene i «Førstegangstjenesten». Foto: NRK
KRITISERES: Herman Flesvigs karakter Ola Halvorsen får hard medfart av en norsk rapper. Her fra en scene i «Førstegangstjenesten». Foto: NRK Vis mer

- Klovn

Artisten mener at Halvorsen er altfor karikert, og at ingen på Haugenstua prater sånn karakteren gjør. Han reagerer blant annet på frasen «Det er steden min», og slår fast at ingen snakker sånn.

I intervjuet sier han at «den 'Haugenstua'-låta irriterer meg», og han er ikke alene. Intervjuet er delt av flere i sosiale medier, og i kommentarfelt sier mange seg enige med rapperen.

HET: Herman Flesvig er i vinden for tiden, og nå har han sluppet låta «Josefine». Produsent: Anders Nilsen Vis mer

Overfor TV 2, som først omtalte saken, utdyper han:

- Jeg forstår at han nok ikke ser konsekvensene det har for ungdom fra nettopp Haugenstua. Det frustrerer meg at ungdom fra Haugenstua og tilsvarende bydeler må forholde seg til, og motbevise, denne stereotypen igjen og igjen, forklarer Britwum til kanalen.

FRUSTRERT: Yaw Britwum, bedre kjent under artistnavnet Britz, har lite til overs for Flesvigs karakter. Foto: Christine Klasbu/YLTV
FRUSTRERT: Yaw Britwum, bedre kjent under artistnavnet Britz, har lite til overs for Flesvigs karakter. Foto: Christine Klasbu/YLTV Vis mer

Han er i utgangspunktet positiv til Flesvig og hans humor, men mener at han har bommet i dette tilfellet. Han forklarer at han mener komikeren bygger opp under stereotyper om østkantungdom. Saken er utvilsomt personlig for 25-åringen, som selv vokste opp på stedet der Flesvigs karakter sokner til.

Han reagerer også på en uttalelse Flesvig kom med på besøk hos Anne Lindmo. Der svarte han at man kan lære å snakke som Halvorsen ved «å være med masse utlendinger». Artisten responderer ved å kalle Flesvig en klovn i YLTV-intervjuet. Programlederen gjør et poeng av at de hadde invitert Flesvig til praten med artisten, men at han ikke dukket opp.

Slik svarer NRK

Både TV 2 og nettstedet 730 har bedt om en kommentar fra Herman Flesvig, gjennom hans manager. Hun forteller at de ikke ønsker å kommentere saken utover det NRK sier.

Se og Hør har foreløpig ikke kommet i kontakt med Flesvigs manager.

Prosjektleder Åse Marie Hole i statskanalen svarer på kritikken. Hun forteller at Halvorsen er en fiktiv karakter som prøver å være som vennene sine, som han ser opp til.

AVSLØRER: - Jeg er en veldig heldig gutt som er sammen med henne. Video: Julie Easter Christiansen / Rød Løper Vis mer

- Noen ganger lykkes han bedre, andre ganger går det mindre bra. Det er det kanskje flere som kan kjenne seg igjen i. Vi skjønner at mange har et nært forhold til, og er glade i, Haugenstua – det er Ola Halvorsen også, sier hun til 730.

Hun mener samtidig at Britwum har rett i at karakteren ikke alltid treffer på sosiolekten, men mener det er helt bevisst.

- Hadde han fått det helt til, så ville det ikke vært like morsomt. Det er også hyggelig å høre fra Britz at det er ting han liker med serien, og vi håper det vil være ting han liker i de kommende episodene også, sier hun til nettstedet.

LES OGSÅ: Derfor forsvant han

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer