Beyoncé:

Hardt ut mot Beyoncé-diett: - Ikke anbefalt

Flere mener artisten selger uoppnåelige idealer.

PÅ DIETT: Den verdenskjente stjernen Beyoncé reklamerer for en diett som kutter ut matvarer som meieriprodukter, kjøtt, fisk, brød, karbohydrater og alkohol. Det får flere til å reagere. Foto: NTB Scanpix
PÅ DIETT: Den verdenskjente stjernen Beyoncé reklamerer for en diett som kutter ut matvarer som meieriprodukter, kjøtt, fisk, brød, karbohydrater og alkohol. Det får flere til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Trender kommer og går, om det så handler om klær, aktiviteter eller dietter. Sistnevnte tema er noe betent, der det er ekstremt mange muligheter på markedet og heller mangelfull forskning på hvorvidt det faktisk fungerer.

Nå har popstjerna Beyoncé valgt å offentliggjøre en av sine dietter, som hun gikk på etter å ha født tvillingene Sir og Rumi Carter i 2017. Det er ingen tvil om at det å gå med tvillinger i ni måneder gjør sitt med kroppen, og stjerna ville gjerne tilbake i toppform.

Ikke bare for egen velværes del, men også fordi hun skulle spille på den gigantiske Coachella-festivalen i California kort tid etter. I april 2018 holdt hun to konserter på festivalen, som av fansen ble døpt «Beychella». For å bli klar for konserten, som på mange måter var et slags comeback etter mammapermen, begynte hun på en 22 dager lang diett.

FÅR KRITIKK: Flere går nå hardt ut mot Beyoncés ekstremdiett. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Flere går nå hardt ut mot Beyoncés ekstremdiett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For at jeg skal nå målet mitt, må jeg kutte ut brød, karbohydrater, sukker, meieriprodukter, kjøtt, fisk og alkohol, sa hun i Netflix-dokumentaren «Homecoming», som fulgte reisen hennes til Coachella.

Reklamerer for ekstrem diett

Nå har hun publisert en video av det hele, der hun promoterer den intense og spesielle dietten. Det er det ikke alle som setter like stor pris på, og enkelte mener at den i verste fall kan være skadelig å følge.

FRONTER DIETT: I en video har Beyoncé promotert for en ekstrem diett. En spaltist mener nå at artisten selger en løgn.
FRONTER DIETT: I en video har Beyoncé promotert for en ekstrem diett. En spaltist mener nå at artisten selger en løgn. Vis mer

Videoen starter med at artisten går på en vekt, noe hun beskriver som «enhver kvinnes største mareritt». Hun kan så melde om at hun, altså før hun har begynt på dietten, veier 79,3 kilo.

- Jeg har en lang vei å gå. Nå kjører vi, sier hun etter å ha sett tallet.

Videoen, som har som formål å selge veganske måltider som dietten er basert på til artistens fans og andre slankelystne, følger så reisen hennes videre fra første dag til Coachella. Spaltist i The Guardian, Laura Snapes, er hard i sin kritikk av diettvideoen.

- Beyoncé selger en løgn, mener hun, og begrunner det hele med flere punkter.

MET-GALLA: I natt var det duket for MET-galla i New York. Den årlige innsamlingsaksjonen er mest kjent for de spektakulære kjolene kjendisene stiller opp i. Vis mer

- Fysisk perfeksjon er en del av jobben hennes, og hun har et stort team av trenere, kokker og barnepiker rundt henne som ikke er inkludert om du bestiller denne dietten. Såpass vet vi. Vi vet også at slike dietter sjelden ender med at vekta holder seg nede lenge, og at samfunnets besettelse med at nye mødre skal gå ned i vekt er nonsens.

Hun påpeker at artisten gjorde noe liknende i 2006, da hun fortalte fansen at hun hadde gått på en flytende diett for å «komme i form» til rollen hun hadde i «Dreamgirls». Den gang kunne fans derimot lage «måltidet» hjemme, noe de ikke kan nå. Et abonnement på matpakka koster rundt 800 kroner i året.

- At hun kapitaliserer på trenddietter tilsier at dama har mistet bakkekontakt. Hun utnytter påvirkelige fans ved å lure dem med uoppnåelige idealer, skriver hun videre.

- Har ingen effekt

Ifølge CNN har også kritikken haglet på Twitter, der flere mener mye av det samme om Guardian-spaltisten. Kritikken får også støtte av den norske ernæringsfysiologen Tine Sundfør.

Hun reagerer på at Beyoncé - som det forbildet hun er - ikke er sitt ansvar bevisst og bidrar til et slankepress blant sine unge tilhengere. Sundfør understreker at artisten ikke er alene om å bidra til presset, og poengterer at det er mange faktorer som kan føre til for eksempel en spiseforstyrrelse.

LØVENES KONGE: Forrige dagen kom de siste bildene fra den kommende Løvenes Konge-filmen hvor Beyoncé og artisten Childish Gambino synger den kjente låta «Can you feel the love tonight». Vis mer

- Når man er et forbilde, er man nødt til å være sitt ansvar bevisst. Å leve på en vegansk diett på denne måten kan være sunt, men kombinerer man dette med slanking, kan det være farlig, sier hun.

Sundfør sier videre at man er nødt til å vite mye om ernæring og kosthold før man kaster seg på en så ekstrem diett slik som den Beyoncé promoterer.

- Beyoncé får nok tett oppfølging og veiledning mens hun går på denne dietten. Det gjør ikke hennes unge tilhengere som blir påvirket av dette, sier hun.

NEGATIV: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør er svært negativ til at Beyoncé fronter ekstremdietter. Foto: Dagbladet / Nina Hansen
NEGATIV: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør er svært negativ til at Beyoncé fronter ekstremdietter. Foto: Dagbladet / Nina Hansen Vis mer

- Ikke anbefalt

Som nevnt kutter Beyoncés trenddiett ut vanlige matvarer som kjøtt, fisk, meieriprodukter, brød og karbohydrater. Sundfør reagerer på at helt vanlige matvarer som dette blir framstilt som usunt.

- Å utelate disse matvarene er ikke anbefalt fra et helsemessig ståsted, sier hun og forklarer at en 22 dager lang diett som Beyoncé fronter, vil ha få skadelige virkninger på kroppen.

- Det skjer ikke så mye med kroppen i løpet av 22 dager på en slik diett. Du vil gå ned i vekt og tape muskulatur fordi man ikke får nok energi og nok kalorier, men det gir ingen varige skader rent ernæringsmessig.

Samtidig etterlyser Sundfør sunne forbilder blant kjendisene som kan være en motsats og påvirke til å spise sunnere, framfor å fronte ekstremdietter.

- Ekstremdietter klarer man ikke å holde på med i det lange løp, og det gir få positive helsevirkninger, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Kliner til med ny mann måneder etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer