Tonje Frøystad Garvik:

Hardt ut etter homo-uttalelser

Øde Nerdrum hisset på seg svært mange i «Farmen kjendis» forrige uke. Tidligere «Farmen»-vinner Tonje Frøystad Garvik er blant dem som har reagert.

REAGERER: Den tidligere «Farmen»-vinneren Tonje Frøystad Garvik har delt et lengre innlegg om homofilt ekteskap på Instagram, i kjølvannet av Øde Nerdrums utsagn i «Farmen kjendis». Foto: Alex Iversen/ TV 2 og Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Den tidligere «Farmen»-vinneren Tonje Frøystad Garvik har delt et lengre innlegg om homofilt ekteskap på Instagram, i kjølvannet av Øde Nerdrums utsagn i «Farmen kjendis». Foto: Alex Iversen/ TV 2 og Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var mange som reagerte da Øde Nerdrum (25) i en episode av «Farmen kjendis» forrige uke mente at homofile ikke bør få gifte seg i kirken. Uttalelsene møtte sterk kritikk fra blant andre Anniken Jørgensen (24) - som fikk bakoversveis av 25-åringens holdninger.

Selv argumenterte Nerdrum med at ekteskapet bør være for mann og kvinne - slik det står i bibelen. Han understreket overfor Se og Hør at han er for likekjønnet ekteskap, men ikke at det skal finne sted i kirken.

- Jeg mener at kirken bør ha en ryggrad. En institusjon, som kirken er, en spirituell forening, kan ikke bare gi etter for en ny, populær strømning i tiden, sa han.

Nerdrums uttalelser har skapt sterkt engasjement i sosiale medier den siste uka, og den tidligere «Farmen»-vinneren Tonje Frøystad Garvik (31) delte i helga et innlegg der hun tok opp problemstillingen.

Hun innrømmer overfor Se og Hør at bakgrunnen for Instagram-innlegget er Nerdrums uttalelser om homofilt ekteskap i årets sesong av «Farmen Kjendis».

- Folk som i utgangspunktet er positive til homofilt ekteskap, går ut og sier at de støtter denne tankegangen. Det synes jeg er trist. Alle må selvsagt få ha sine egne meninger, men å støtte utsagnet viser også til underliggende homofobe holdninger som er en del av samfunnet vårt, sier Garvik til Se og Hør.

Underbevisste holdninger

31-åringen har ikke nevnt Nerdrum direkte i innlegget, og understreker at dette ikke er kritikk rettet mot ham. Hun ønsker likevel å dele sine tanker om temaet, etter å ha sett flere som støtter Nerdrums holdninger.

Frøystad Garvik sier at dersom man skal tolke bibelen bokstavelig, vil det heller ikke være greit å gifte seg i kirken dersom man har skilt seg eller vært utro.

- Hvorfor er det sånn at de fleste er enig i at man kan gifte seg i kirken dersom man har hatt sex før ekteskapet? Nettopp fordi at dette har blitt normalisert. Her er de fleste enige og støtter det, sier Garvik.

Øde Nerdrum argumenterte for at det i bibelen står at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, og mente derfor at homofile ikke bør få gifte seg kirkelig.

FORLOVET: Tonje Garvik og Lene Sleperud møttes på «Farmen» for noen år siden, og er i dag forlovet. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
FORLOVET: Tonje Garvik og Lene Sleperud møttes på «Farmen» for noen år siden, og er i dag forlovet. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Det finnes underbevisste holdninger i samfunnet som er homofobiske. «Homo» og «lesbe» er vanlige skjellsord i skolegården. De brukes ikke nødvendigvis for å diskriminere en homofil person, men heterofile gutter kaller hverandre «homo» for å understreke at du ikke er tilstrekkelig mann. Da blir «homo» brukt som skjellsord for frykten for å skille seg ut, sier den tidligere« Farmen»-deltakeren.

Garvik ønsker å skape bevissthet rundt dette, og mener at det er en holdningskamp som må tas for å komme de homofobiske holdningene i samfunnet til livs.

OPPHETET DEBATT: Øde Nerdum er mot at homofile skal få gifte seg i kirken. Det får Anniken Jørgensen til å rase. Video: TV 2 Vis mer

Positive reaksjoner

31-åringen sier at hun utelukkende har fått positive reaksjoner etter at hun delte innlegget.

- Hovedbudskapet mitt er ikke at jeg ber om at andre skal bli hardere dømt. Jeg ber om at man skal være like åpne for oss, som for alle andre mennesker, forteller Garvik til Se og Hør.

Den tidligere «Farmen»-vinneren vil også understreke at innlegget hennes ikke er et angrep på den norske kirken.

- Det finnes mange imøtekommende prester som mener at kjærligheten er størst av alt. Mange kristne har kjempet en hard kamp for aksept av homofilt ekteskap i kirken fra 1. februar 2017, og det er jeg veldig takknemlig for. Dette handler om underliggende homofobe holdninger, ikke prestene eller kirken generelt.

Garvik er forlovet med «Farmen»-profilen Lene Sleperud (31). Selv er de usikre på om de ønsker å gifte seg i kirken.

- Men hvis det skjer, håper vi at vi er velkomne der, sier hun.

Det ble som nevnt høy temperatur mellom Nerdrum og Anniken Jørgensen på «Farmen»-gården forrige uke.

KRANGEL: John Arne Riise og Espen Thoresen kom ikke godt overens under innspillingen av «Farmen Kjendis». Video: TV2 . Reporter: Bjørn Ekker. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nerdrum understreket da overfor Se og Hør at han mener likekjønnet ekteskap er en selvfølge i hans øyne, men at det ikke bør finne sted i kirken - i og med at bibelen har gjort det klart at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.

- Men det at to voksne myndige mennesker har rett på ekteskapskontrakt, burde jo vært en menneskerett. Homofile burde fått kompensasjon for alle åra de ble nektet det, de må ha fått masse utgifter til advokater, la han til.

Se og Hør har vært i kontakt med Øde Nerdrum, som ikke ønsker å kommentere saken utover det han allerede har sagt.

LES OGSÅ: Amalie Snøløs: - Han døde en time senere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer