Nils Kvalvik:

Hardt kvestet på «Torpet»

Realitydeltakeren er kritisk, og mener TV 2 og produksjonsselskapet Strix bør lære etter ulykken som kunne endt fryktelig galt.

SKADET: Nils Kvalvik ble hardt skadet etter en hendelse med en ku på «Torpet». Foto: TV 2

SKADET: Nils Kvalvik ble hardt skadet etter en hendelse med en ku på «Torpet». Foto: TV 2

Vis mer
Publisert

«Farmen» og sidekonkurransen «Torpet» er igang for fullt, og for øyeblikket er det Nils Kvalvik (40), Mohamed Sarmadawy (27) og Daniel Godø (29) som utgjør trioen på den lille sidegården like ved Hurdal i Østre Toten.

Så langt har «Torpet» gått sin gang, tilsynelatende uten den store dramatikken. Men i virkeligheten har det skjedd brutale ting som ikke har blitt vist fram for TV-seerne.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Ble sparket til svime

Aller mest dramatisk ble det kanskje da Kvalvik regelrett ble sparket ned av ei ku og endte på legevakta.

- Det var jævlig heftig, noen sekunder som er borte fra minnet mitt. Det var bekmørkt. Jeg fikk sett stjerner og planeter, forteller 40-åringen til Se og Hør.

Én av kuene inne på «Torpet»-gården hadde nemlig jurbetennelse, noe som innebar en ekstra risiko når deltakerne skulle melke henne.

- Det å sette en ku med jurbetennelse sammen med tre karer som ikke har snøring... Jeg har heldigvis jobbet litt med kyr, og visste at en ku med jurbetennelse kan finne på å sparke etter deg. Så min første reaksjon da jeg skjønte at kuen ikke hadde det noe godt var å finne fram sparkebøylen som fulgte med kuen til «Torpet», sier Kvalvik.

REGELBRUDD: Vi har gjennom årene hatt flere tilfeller av regelbrudd inne på «Farmen». Nå har også juks i årets sesong blitt avslørt. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Tok fullstendig av

Han fant fram bøylen og begynte å melke. Men plutselig løftet det store dyret foten. Med ett skjønte den at det ikke gikk. Det gikk hardt utover «Torpet»-deltakeren.

- Det tok fullstendig av inne i båsen, og jeg har aldri sett en sparkebøyle fly så jævlig langt før. Det som slo meg etterpå er at den kuen jo aldri hadde hatt på seg en sparkebøyle. Det bekreftet produksjonen til meg også.

Han fortsetter:

- Det er klart, når du slipper en ku med jurbetennelse inn på en gård med tre «vattnisser» og forventer at det skal gå bra...? Vi må huske på at bondeyrket er et av de farligste yrklene som finnes i Norge i dag. I hvert fall sånn det ble praktisert for hundre år siden. Det her går på sikkerheten løs, mener Kvalvik.

ORDKRIG: Kjell Strand var fryktelig bitter og mener feil mann røk ut av søndagens «Farmen»-tvekamp. Robert Michael Scott fyrer tilbake. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Fraktet til lege

Finnmarkingen forklarer at han på mystisk vis klarte å ta seg for med hendene da det smalt til fra kuen, og at det kan ha reddet både liv og helse.

- Den kunne truffet meg i mageregionen, men jeg fikk på et vis tak i foten til kuen da den sparket. Men nakken fikk en støyt da jeg landet. For jeg endte opp i en steinrøys langt bak der. Det var rå muskelkraft.

- Et spark fra en ku på den størrelsen kan knuse det som finnes av ben i kroppen. Men jeg kom meg opp på bena igjen og fikk melket kuen. Jeg måtte ta det pent og pyntelig uten sparkebøyle. I mellomtiden hadde produksjonen ordnet med lege, for jeg var helt borte og hadde store smerter. Så vi dro til legen, og legen sa at jeg var rimelig hoven på skulderen og nede på foten. Han skrev ut en rimelig heftig resept til meg, med seks sterke smertestillende daglig. Det viser hvor vondt det var.

DELTAKERE: Nils Kvalvik sammen med Daniel Godø og Dineke Polderman, som var de tre første deltakerne i årets «Torpet». Foto: TV 2
DELTAKERE: Nils Kvalvik sammen med Daniel Godø og Dineke Polderman, som var de tre første deltakerne i årets «Torpet». Foto: TV 2 Vis mer

Legen skal ha konstatert at det ikke var snakk om noen indre blødninger. Og for Kvalviks del var det aldri et tema å trekke seg fra programmet, selv om han «gikk i tåkeland noen dager og ikke husker så mye fra den første dagen etter ulykken».

VEKTRAS: Robert «Norwayrob» Scott raste ned i vekt og ble ikke kjent igjen av barna sine etter oppholdet på «Farmen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Kunne gått virkelig galt

Han legger imidlertid ikke skjul på at han synes TV 2 og Strix bør se på sine rutiner, og sørge for at hendelser som dette ikke skjer igjen.

- HMS-messig (helse, miljø og sikkerhet, journ. anm.) er jeg kritisk, spesielt når vi vet at bondeyrket er såpass farlig. Det minste man kan gjøre er å ta i bruk de sikkerhetsanstaltningene som gjør at en ku ikke kan sparke noen ihjel. Jeg klandrer ikke kuen, for den fikk bare panikk. TV 2 og Strix bør ta kritikk og lære av akkurat det her. Man kødder ikke med HMS.

- Hvor galt kunne det gått?

- Hvis ikke jeg hadde fått tatt imot med armene, kunne det fort vært snakk om indre blødninger. Det er gjerne det som er utfallet når man blir sparket av en ku eller en hest. Det kunne gått virkelig galt.

ENDRING: I de forrige sesongene av «Farmen» har alle de unge deltakerne vært single. I år finnes det unntak, men programleder Mads Hansen lover likevel flørting. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Vil tro de lærer

En av de andre deltakerne på «Torpet»-gården, Daniel Godø, skal, ifølge Kvalvik, ha vært vitne til dramatikken.

- Det var noen sekunder jeg var borte der, men da jeg hørte fra Daniel hvordan det hadde sett ut ble jeg skremt selv også. Jeg fikk litt skrekken, for han sa han ble livredd - siden jeg var «helt borte».

- Tok du opp dine kritiske synspunkter med produksjonen da du kom tilbake til gården?

- Ja, men det skjedde ikke noe mer. Vi måtte fortsette å melke kuen uten sparkebøyle, selv om guttene var livredde for å gjøre det etter det som hadde skjedd. Det har jeg full forståelse for. Men jeg vil tro de tar forholdsregler neste år, at de lærer av feilene sine. Det der skulle ikke ha skjedd, mener Kvalvik, som også er kritisk til flere ting som skjedde der inne, blant annet da Sarmadawy «nesten hogde av seg foten med en øks» rett etter at han ankom den lille sidegården.

KRITISK: Nils Kvalvik er kritisk til flere ting som skjedde inne på «Torpet». Foto: Tor Lindseth
KRITISK: Nils Kvalvik er kritisk til flere ting som skjedde inne på «Torpet». Foto: Tor Lindseth Vis mer

Robert Michael Scott skadet seg også tidlig med øks på «Farmen».

- Da burde det ringt en bjelle, de burde tenkt at det ville vært smart å lære deltakerne hvordan man bruker ei øks. Om arbeidstilsynet hadde sett alt det her, så ville de revet Strix i fillebiter på bakgrunn av sånt.

Kine og Jonas er så kry over ny podcast, at Jonas rett og slett ikke har prioritert å fikse sveisen. Vis mer

TV 2: - Ikke problem å fortsette

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, bekrefter overfor Se og Hør at Kvalvik ble skadet av en ku - i den andre opptaksuken, på dag elleve i produksjonen.

- Da produksjonen oppdaget at Nils var blitt sparket, ble han tatt til lege. Legen skrev ut smertestillende, og mente det ikke var noe problem for Nils å fortsette oppholdet. Det ble aldri vurdert å ta Nils ut av «Torpet» som en følge av dette, sier Dahl, før han fortsetter:

- Denne kuen har vært med på «Farmen» og «Torpet» i flere sesonger. Den er vant til mennesker den ikke kjenner, og vi har ikke opplevd noen problemer med kuen hverken før eller siden. Kuen fortsatte å være et av husdyrene på «Torpet», uten at noen opplevde dette som problematisk i forhold til melking og jurbetennelse.

LES OGSÅ: Derfor var dronningen uønsket på Stortinget

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer