SELVSAGTE ARVTAKERE: Døtrene til verdens rikeste nordmann har begge fått styreverv i faren, John Fredriksens, bedrifter. Foto: SCANPIX
SELVSAGTE ARVTAKERE: Døtrene til verdens rikeste nordmann har begge fått styreverv i faren, John Fredriksens, bedrifter. Foto: SCANPIXVis mer

Hardt å være rik

Noen var det ment for, andre skjønte knapt hva som skjedde...

SEHER.NO: Da disse jentene var små, hadde skjebnen til noen av dem allerede blitt forseglet. Andre hoppet inn i det omtrent på impuls.

Men veien har ikke alltid vært lett, går det frem i en større profilartikkel i bladet Kapital.

Vi kjenner alle til døtrene Fredriksen. Da Kathrine og Cecilie mistet moren, Inger, til kreften i fjor fikk de etter hvert styreverv i hvert av faren, John Fredriksens, firmaer, henholdsvis Frontline og Aktiv kapital. Planene har lenge vært å gå inn i farens imperium.

- Det var mammas ønske at vi skulle gå inn i pappas business, sa Kathrine Fredriksen til VG den gangen. 

- Initiativet til å få Kathrine inn i styret kom ikke fra John eller døtrene, men fra meg selv og de andre styremedlemmene. Jeg gikk til John og sa at jeg syntes det var riktig at Kathrine nå kom inn i styret, forteller John Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim (44) til avisa.

Også Cecilie har fått mye positiv omtale av sin styreleder Svein Aaser i Aktiv kapital

- Cecilie er veldig interessert og meget behagelig. Hun åpner ikke munnen i utide, men når hun gjør det lytter vi til det hun har å si, sier han til VG.

Om de eventuelt overtar imperiet etter hvert er foreløpig uklart.

En annen kvinne som har bemerket seg som sjef, er Mille-Marie Treschow. Hun var bare 20 år da hun overtok den tradisjonelle familiebedriften Treschow-Fritzøe. 

Mille-Marie tror at problemene med å kombinere ansvar døgnet rundt med familieliv er årsaken til at så få kvinner styrer familiebedriftene i Norge, forteller hun næringslivsbladet Kapital.

- Det ender ofte opp med at man får dårlig samvittighet, fordi man ser at man gjerne skulle gjort enda litt mer, både her og der, sa hun.

Hun uttaler at hun likevel er positiv til utviklingen.

- I dag vil en datter bli møtt med mindre skepsis og mindre press på å måtte prestere enn tidligere.

Mille-Marie legger til at også det å skulle utløse søsken fra en bedrift kan være en utfordring da ikke alle bedrifter er så ressurssterke at det er mulig å utløse like mye.

Celina Midelfart (35) overtok Midelfart Holding som 22-åring og kan fortelle at hun har blitt flasket opp på forretninger.

- Det er ingen myte at jeg leste Kapital istedenfor Frøken Detektiv som barn, innrømmer hun til Kapital.

Og til og med da hun mottok brev i London fra faren på bursdagen sin, var han så opptatt av forretninger at han faktisk glemte å gratulere datteren med fødselsdagen!

Rått og brutalt
Berit Kjeldsberg (51) hadde absolutt ingen planer om å overta familiebedriften som bærer familienavnet.

Da hun allikevel valgte å gjøre det, støtte hun på flere overraskelser.

- Til å begynne med var jeg nok naiv og trodde at mange ting var enklere og skulle gå fortere enn det de gjør, forteller hun Kapital.

Heldigvis ble hun en tøff jente etter å ha jobbet lenge i et mannsdominert miljø.

- Kvinner jeg har intervjuet sier at det foregår et rått og brutalt maktspill der ute, sier Raghnild Steen Jensen ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun legger til at det kan virke som det har eksistert en uformell odelslov innenfor næringslivet som har gjort sønnen til den rettmessige arvtaker av familiekonsernet.

Dette er Benedicte Berg Schilbred (61) enig i. Hun overtok finans- og handelsbedriften Odd Berg for 30 år siden.

- Jeg tror dagens samfunn er mer vant til kvinner i ledende stillinger, sier hun til bladet.

Også Marianne Gran Andersen Finsrud tror det er store utfordringer ved å overta en familiebedrift. Hun er en av fire eiere i Engelsviken Canning, som produserer sjømat i lake.

- I en familiebedrift er alle følelsene tilstede. Man må være veldig bevisst på å ta vare på hverandre og være litt ydmyke, også ovefor resten av familien som ikke er så aktive i den daglige driften.

Hun legger til at hun også tror at det tradisjonelt sett har vært sønnene som forventes å overta familibedriftene.

- Men døtrene må også vise interesse. De har jo en unik mulighet til å vise hva de er gode for.

- Man må ville det
Nina Iversen (50) har ledet Glomma Papp i ti år, og legger ikke skjul på at det kan være tungt noen ganger.

- Men hvilken jobb er ikke det? Du må ville det, legger hun til.

Det er en felles mening blant familiebedriftsjentene at det er viktig å gjøre seg synlig når man er kvinnelig sjef, noe Hege Lian (31) har fått erfare.

Nylig overtok hun ledelsen i Lians Caravan og Fritid, til mors store fortvilelse. Hun så jo hvor mye jobb det var.

- Jeg elsker tall, derfor er denne jobben midt i blinken for meg, sier jenta, som av den grunn tok økonomiutdannelse på BI.

Men også her ville det vært mest vanlig om sønnen hadde overtatt, hadde de bare hatt noen sønn.

- Jeg ble som yngst oppdratt som gutt, ler Hege.

- Faren min har alltid hatt trua på meg og støttet mine beslutninger 100 prosent. Med litt teknisk kunnskap og en god del myke verdier går det som en drøm.

LES OGSÅ: Inn i pappas imperium.