FOLKEKJÆR: Skuespilleren, komikeren, musikeren, produsenten og spilloppmakeren Harald Heide-Steen underholdt det norske folk i flere tiår. Foto: Scanpix
FOLKEKJÆR: Skuespilleren, komikeren, musikeren, produsenten og spilloppmakeren Harald Heide-Steen underholdt det norske folk i flere tiår. Foto: ScanpixVis mer

Harald Heide-Steen jr. er død

Humorkongen døde i natt.

Se bilder og video fra Harald Heide Steens rikholdige liv nederst i saken!SEHER.NO: Skuespilleren, revyartisten, sangeren, skribenten og produsenten Harald Heide-Steen døde natt til torsdag, etter lang tids sykdom.

Send en siste hilsen her!

Høsten 2007 fikk Harald diagnosen uhelbredelig lungekreft. Da var han nettopp blitt friskmeldt for prostatakreft.

- Har gjort unna et liv
Harald Heide-Steen etterlater seg kona Gullen Øyehaug og deres felles barn Tiril og Frikk, og sønnen Joachim fra et tidligere ekteskap.

- Jeg har vært overalt, både alene og sammen med barna. Been there, done that. Og det livet jeg har levd… Jeg har egentlig gjort unna et liv, jeg, sa Harald til Dagbladets Magasinet i et mimreintervju i februar.

Multitalentet ble født i Oslo 18. august i 1939. Faren var skuespilleren Harald Heide Steen, og unge jr. startet tidlig sin skuespillerkarriere. Han filmdebuterte allerede som tolvåring i filmen ”Storfolk og småfolk”. Året før hadde han teaterdebutert i oppsetningen ”Let’s make an Opera”.

Mange figurer
Harald Heide-Steen gestaltet en rekke figurer i sin allsidige karriere på både revy- og teaterscene, filmlerret og tv-skjerm.

Blant hans mest kjente figurer er ”Dynamitt-Harry” fra Olsenbanden-filmene, Ellers har han moret et helt folk gjennom flere generasjoner med figurer som Ubåtkapteinen, Sylfest Strutle, Flykaptein Gomez, Balle Klorin i Supperådet, Tyristsjef Johannessen og Velferdsoffiser Blegen. Den nyeste rollen var vaktmester Daniel Gasmann Smestad i TV2s situasjonskomedie Karl & co på TV2.

Heide-Steen er sangutdannet ved Musikkonservatoriet, og han deltok i sin første profesjonelle revy ”Ferske fjes” i 1957. Han tok artium ved Oslo katedralskole i 1958.

Åpnet NRK...
Harald Heide-Steen var blant pionerene i NRK, og var med helt fra starten med prøvesendingene i 1959. Han arbeidet som innspillingsleder og produsent, og var faktisk innspillingsleder under den offisielle åpningen i 1960, da kong Olav og andre prominente gjester var til stede. Han har laget over 100 program med stort og smått. Det siste programmet han produserte var ”Kunden har alltid rett” hvor Rolv Wesenlund kom inn i bildet. Siden samarbeidet de i ulike revyer og TV-programmer. På 60-tallet innførte de to en ny revyform med vekt på improvisasjon. Harald ble kjent for å karikere fremmede språk og oppdiktede øvrighetspersoner.

Harald Heide-Steen medvirket i en rekke revyer på Chat Noir, ABC Teatret og Oslo Cabaret, og han var med på å gjeninnføre sommerrevytradisjonen i Vestfold med to sommerrevyer i Tønsberg i 1968-69.

- Det er tungt
- Vi var jo forberedt på dette, men det er et tungt øyeblikk, sier Olsenbanden-filmenes regissør Knut Bohwim (77) som jobbet sammen med Harald Heide-Steen.

- Harald Heide-Steen var Norges morsomste mann i mine øyne. Han var for så vidt en kontroversiell person, men intelligent til tusen.

Harald spilte den komiske figuren Dynamitt-Harry i Olsenbanden-filmene og var den aller siste gjenlevende i den originale besetningen som for øvrig besto av Carsten Byhring, Arve Opsahl og Sverre Holm.

- Han var i utgangspunktet en alvorlig skuespiller. Vi måtte bygge ham opp og gjøre ham varm i trøya. Men da han skjønte at han hadde et publikum, så løsnet det. Med en gang han var på plakaten så kom det et ekstra tilsig av folk, så det var helt klart at han hadde sitt eget publikum.
Bohwim jobbet sammen med Heide-Steen helt fra 1956 og regisserte 12 av de 14 Olsenbanden-filmene. Han har bare godord å si om sin tidligere kollega.

- Harald var jo så full av jazz. Og jazzfolk er fine folk å jobbe med.

Teater film og stemme
Den allsidige komikeren og skuespilleren medvirket også i en hel rekke teateroppsetninger. Han har spilt ved både Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Det Norske Teateret, hvor han har vært fast ansatt siden 1992.

Han har dessuten medvirket i så mye som 24 norske spillefilmer, hvorav ni var Olsenbanden-filmer. Han både skrev og medvirket i den norske spillefilmen ”Mannen som ikke kunne le” sammen med Rolv Wesenlund. Han var også stemmeskuespiller i animasjons- og tegnefilmer for barn, blant annet ga han stemme til Emanuel Desperados i legendariske Flåklypa Grand Prix.

Heide Steen har skrevet flere bøker og gitt ut plater. I 1978 fikk han Spellemannprisen og han mottok Leif Justers Ærespris i 1991. I 2005 mottok han kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste i teatret.

- Levd to typer liv
Harald var gift fire ganger. Han fikk sønnen Joachim i sitt andre ekteskap. Barna Frikk og Tiril fikk han sammen med sin fjerde kone, pressefotografen Gullen Øyehaug. De har vært sammen siden sommeren 1986, og Harald beskrev sine siste 20 år for sine lykkeligste.

- Jeg har hatt familie, barn, hus, biler, garasje, øh … bensin. Og en kone som skjønner seg på økonomi. Jeg burde jo egentlig hatt det sånn hele livet. Men så har jeg levd den andre typen liv, og det var morsomt på sin måte, sa han til Dagbladet.

Under kan du se den legendariske sketsjen av den russiske ubåtkapteinen som ikke kan se landegrenser under vann:

FOLKEKJÆR: Skuespilleren, komikeren, musikeren, produsenten og spilloppmakeren Harald Heide-Steen underholdt det norske folk i flere tiår. Foto: Scanpix
SANG SAMMEN: Noe av det siste Harald Heide-Steen gjorde var å spille inn en jazzplate. Her sang han duett sammen med barna Tiril og Frikk. Foto: Nrk.no
SLIK VI HUSKER HAM: Flykaptein Gomez for det spanske charterselskapet Spandex var en av figurene Harald Heide-Steen hadde suksess med i en årrekke.
KONGENS HEDER: Heide-Steen mottok kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste i teatret i 2005. Her hilser han på kong Harald under en mottagelse på Slottet. Foto: SCANPIX
KONA: Harald Heide-Steen sammen med sin kone Gullen Øyehaug. Sammen hadde de to barn. Foto: SCANPIX
DATTER: Her er Harald sammen med datteren Tiril. Foto: SCANPIX
SØNN: Her er Harald sammen med sønnen Frikk. Foto: SCANPIX
PANG: Harald Heide-Steen ble legendarisk som Dynamitt-Harry i Olsenbanden-filmene.
TIDLIG DEBUT: Harald var sønn av skuespilleren Harald Heide-Steen, og filmdebuterte så tidlig som i 1951 i filmen �Storfolk og småfolk�. Da var han 12 år gammel.
NRK-PIONER: Heide-Steen var blant de første som begynte i NRK. Han var innspillingsleder under den offisielle åpningen i 1960. Foto: SCANPIX
SUKSESSDUO: Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen skapte latterbølger gjennom det norske publikum med sine hysteriske sketsjer. Foto: SCANPIX
UNGE OG HÅPEFULLE: Unge revyentusiaster Norge fikk se mye til i årene som kom, f.v. : Jon Skolmen, Svein Byhring, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr Foto: SCANPIX
SOMMERMORO: Harald Heide-Steen var med på å gjeninnføre sommerrevytradisjonen i Vestfold i 1968. Her med Elisabeth Granneman og Rolv Wesenlund. Foto: SCANPIX
SENFREDAG. I det populære TV-programmet "Senfredag" med programleder Dan Børge Akerø var "inspisient" Bjarne, alias skuespiller Harald Heide-Steen til stede og påpekte alt som var feil i studio. Foto: SCANPIX
KARL & CO: Vaktmester Smestad i TV2s situasjonskomedie har visst tatt en �Dynamitt-Harry�. Foto: Scanpix
ROMERSK KEISER: Fra premiere på "Komedie i kveld" på Chat Noir i 2002. Foto: SCANPIX
LATTERDUO: Rolv Wesenlund får hjelp av Harald Heide-Steen jr. med smilet. De to ble legendariske som "Wesensteen". Foto: SCANPIX