Eurovision Song Contest:

- Har ståltrua på at de kommer langt

Torsdag kveld skal norske Jowst i ilden i andre semifinale i Eurovision Song Contest. Tidligere MGP-vinnere har trua. 

ROSER JOWST: Eurovision Song Contest-vinnerne Alexander Rybak og Hanne Krogh er blant de profilerte artistene som ønsker Joakim With Steen og Aleksander Walmann (midten) lykke til i Kiev. Foto: NTB scanpix
ROSER JOWST: Eurovision Song Contest-vinnerne Alexander Rybak og Hanne Krogh er blant de profilerte artistene som ønsker Joakim With Steen og Aleksander Walmann (midten) lykke til i Kiev. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

KIEV/OSLO (Seoghør.no): Tirsdag kveld kunne svenskene juble etter at Robin Bengtsson (27) og låta «I Can't Go On» gikk videre til årets finale i Eurovision Song Contest.

I kveld er det vårt eget ESC-håp som skal i ilden i ukas andre semifinale. Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31) representerer Norge med «Grab The Moment» under With Steens artistnavn Jowst.

Den mye omtalte lysmasken virket ikke da duoen sto på scenen under onsdagens første generalprøve i Kiev, dagen før selve semifinalen. Teknikken sviktet nok en gang under den andre generalprøven, men forhåpentligvis går alt som det skal under kveldens opptreden.

GOD STEMNING: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på vei fra hotellet sitt i Kiev til arenaen for generalprøve onsdag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD STEMNING: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på vei fra hotellet sitt i Kiev til arenaen for generalprøve onsdag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter å ha vært i Kiev en drøy uke, kan duoen fortelle Seoghør.no om solid oppmøte og entusiasme på det knippet med opptredener de har gjort hittil i den ukrainske hovedstaden. Begge har også klokketro på å kvalifisere seg videre til lørdagens finale.

Likevel - konkurransen i ESC er tøff, og selv om Jowst har sjarmert fansen rundt omkring i Europa på promoturné etter MGP-seieren, er det vanskelig å spå utfallet av musikkonkurransen.

Seoghør.no har derfor tatt runden hos en håndfull tidligere norske MGP-vinnere og ESC-deltakere, for å få deres spådommer, lykkeønskninger og råd til den norske duoen.

- En fryd å følge dem

Artist Hanne Krogh (61) skapte evig ESC-historie i norsk sammenheng i 1985, da hun vant den internasjonale finalen sammen med Elisabeth Andreassen (59).

Bobbysocks gjorde det folk trodde var umulig: Etter seks norske sisteplasser - tre av dem med null poeng - gikk de to endelig til topps med låta «La det swinge» i Göteborg.

IKONISKE: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh (t.h.) underholdt på MGP-finalen i Oslo i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKONISKE: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh (t.h.) underholdt på MGP-finalen i Oslo i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Min seier i norske Melodi Grand Prix i 1971 var mitt store skritt inn i rampelyset. MGP var jo som «Idol» ganger 100, så stort var det. Og 14 år senere ventet jo enda mer moro med Bobbysocks! sier hun til Seoghør.no i dag.

Når den doble MGP-vinneren skal gi sine råd til Jowst før de skal i ilden i ESC, er Hanne Krogh uansett ganske så beskjeden:

- Jeg tror ikke de trenger så mange råd, jeg tror de gjør ting veldig rett. De tar det på alvor, men tar også glede med seg inn i det. De har energi, og det er én - eller tre - ting som gjelder: Energi, energi, energi!

Saken fortsetter under videoen.

OPPVARMING: Norges håp i årets Eurovision Song Contest, Joakim With Steen og Aleksander Walmann, reiste til Riga, Tel-Aviv, Amsterdam og London etter MGP-seieren for å promotere låta «Grab the moment». Video: Felix Winther Bryngell og Asbjørn Buarøy Vis mer

Den norske sangstjerna er full av lovord om With Steen og Walmann, og berømmer deres omfattende promoteringsturné i Europa.

- Det er en fryd å følge dem fra sidelinjen. Det er en fin sang, og jeg synes de bare skal fortsette med det de holder på med! De har reist rundt og gitt jernet hele veien. Det er veldig smart, av to grunner: Europa blir oppmerksom på dem, de får vist seg frem, og de får med seg all den gleden man opplever når man er med i Eurovision. Det å opptre foran et MGP- eller Eurovision-publikum er som å bli dynket i kjærlighet, sier Krogh.

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem / Ingrid Cogorno Vis mer

- Vil gi dem en drømmekarriere

Fiolinist og sanger Alexander Rybak (30) er mannen som hittil har stått for Norges kanskje aller største triumf i ESC. I 2009 sjarmerte han Europa med «Fairytale», en låt som sanket en historisk høy poengsum.

Rybak sier til Seoghør.no at han er positiv til Norges bidrag i år, som han mener er både «fresht» og moderne.

Dessuten trekker han fram vokalist Aleksander Walmanns utstråling på scenen.

KJEMPESEIER: Alexander Rybak på scenen etter at seieren i ESC i 2009 var et faktum. Foto: AP Photo/ NTB scanpix
KJEMPESEIER: Alexander Rybak på scenen etter at seieren i ESC i 2009 var et faktum. Foto: AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

- Det er deilig med en forfriskende, moderne låt i Eurovision, presentert av en sanger som ikke gjør seg til. Denne vil, uansett resultat, skille seg positivt ut i konkurransen, og gi gutta en drømmekarriere. Det er jeg sikker på, skriver han i en SMS.

- Ønsker «gutta boys» lykke til

Sanger Didrik Solli-Tangen (29) gikk seirende ut av den norske MGP-finalen i 2010 med låta «My Heart is Yours». Han fikk nesten 190 000 flere stemmer enn A1, som kom på andreplass.

Solli-Tangen sang seg til finalen i ESC, som ble arrangert på Telenor Arena i Bærum etter Rybaks seier året før, men endte til slutt på 20. plass.

Den profilerte sangeren kjenner låtskriver With Steen fra før av, og legger ikke skjul på at han ser svært positivt på Jowst' sjanser i Kiev.

- Jeg ønsker gutta boys all lykke i Kiev! Jeg har ståltrua på at de kommer langt. I tillegg til å ha en bra låt, har de gjort en massiv promojobb i forkant, og det setter ESC-publikummet stor pris på tror jeg! Er det noen som har grepet øyeblikket, så er det Jowst, mener Solli-Tangen.

Musiker og låtskriver Sondre Lerche (34) har aldri deltatt i MGP, men med en fortid i sangkonkurransen «The Voice» har han et forhold til Walmann. Lerche var nemlig Walmanns mentor da sistnevnte sang seg til finalen i TV 2-programmet i 2012.

Guess who this is, all #eurovision fans out there!?? (It's not Alan Walker)

Et innlegg delt av JOWST / Джаост (@jowstmusic)

Lerche befinner seg for tida på turné i USA, men på forespørsel fra Dagbladet kommer han med følgende melding til den ESC-aktuelle vokalisten:

- Ønsker Aleksander lykke til - håper han vinner hele greien! skriver han i en SMS via sitt management.

Saken fortsetter under bildene.

ØNSKER LYKKE TIL: Artist Sondre Lerche. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
ØNSKER LYKKE TIL: Artist Sondre Lerche. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer
LITT TRØBBEL: Under generalprøven til Jowst onsdag ettermiddag, sviktet LED-lysene i maska til Joakim With Steen, men MGP-general Jan Fredrik Karlsen forsikret Dagbladet om at det ikke kom til å gjenta seg. Det gjorde den imidlertid ikke. Vokalist Aleksander Walmann slapp tekniske problemer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LITT TRØBBEL: Under generalprøven til Jowst onsdag ettermiddag, sviktet LED-lysene i maska til Joakim With Steen, men MGP-general Jan Fredrik Karlsen forsikret Dagbladet om at det ikke kom til å gjenta seg. Det gjorde den imidlertid ikke. Vokalist Aleksander Walmann slapp tekniske problemer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Heier på Italia, men håper på Norge

Foreløpig er det Italia og Francesco Gabbani (34), med låta «Occidentali's Karma», som er storfavoritt til å finne årets ESC-finale. Han ligger øverst på bettinglistene, ifølge Eurovision World, fulgt av Salvador Sobral (27) fra Portugal, Kristian Kostov (17) fra Bulgaria og Robin Bengtsson (27) fra Sverige.

Kostov synger i samme semifinale som de norske gutta, mens både Sobral og Bengtsson kvalifiserte seg tirsdag. Som et av «de fem store» EBU-landene er Italia på sin side direktekvalifisert til finalen.

Anders M. Tangen (50), MGP-entusiast og skribent på bloggen «ESC Norge», har også Italia som sin favoritt i år.

- Den låta har absolutt alt. Jeg synes det er veldig moro at det er med et mesterverk av en låt i år, det er ikke så ofte. Og det er barn som har laget sin egen coverversjon, som allerede har mange millioner visninger på YouTube, sier han.

Tangen mener at Italias låt er det beste ESC-bidraget siden Rybaks låt i 2009, og at den på samme måte også er en «åpenbart fortjent vinner». Når det gjelder Jowst' sjanser, velger han en nøktern posisjon:

STORFAVORITT: Dagbladet var til stede da Italias Francesco Gabbani hadde sceneprøve i Kiev mandag kveld, sammen med «gorillaen» sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORFAVORITT: Dagbladet var til stede da Italias Francesco Gabbani hadde sceneprøve i Kiev mandag kveld, sammen med «gorillaen» sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror vi har 60% sjanse for å komme til finalen, og jeg tror topp ti er innen rekkevidde. Jeg ser ikke for meg at vi kan ta Italia, dessverre, hvis jeg ser realistisk på det. Jeg heier på Italia, men det er jo enda morsommere med norsk seier!

- Aleksander Walmann har kanskje den beste vokalen i hele Eurovision i år, og det er det ikke bare jeg som synes. Og etternavnet til samboeren til Joakim With Steen er jo Rybakova - det tolker jeg som et godt tegn, legger Tangen muntert til.

REALISTISK: MGP-entusiast og blogger Anders M Tangen. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix
REALISTISK: MGP-entusiast og blogger Anders M Tangen. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix Vis mer

- Vi får håpe på de unge

Også Morten Thomassen (52), president i den norske Melodi Grand Prix-klubben, sier til Dagbladet at han tror Italia kommer til å vinne i år.

Han er på plass i Kiev, og er fornøyd med det han har sett av de norske gutta på sceneprøver og pressekonferanser.

Thomassen påpeker at konkurransen er hard, men mener at Norge har en god sjanse til å komme til finalen.

TROR PÅ FINALEPLASS: President for MGP-klubben, Morten Thomassen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
TROR PÅ FINALEPLASS: President for MGP-klubben, Morten Thomassen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

- Det fine er at det er en moderne låt. Vi får håpe at det er mange unge som vil slå til og stemme. En åttendeplass hadde vært en flott plassering. Jeg tror ikke det er nok interesse rundt låta til at vi kan vinne, oppmerksomheten er ikke på noe «Fairytale»-nivå. Jeg synes vi bør være fornøyde med å havne blant topp ti, avslutter han.

LES OGSÅ: Sveriges Eurovision-håp bor på luksushotell med strippeklubb

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer