Anne-Kat. Hærland:

- Har slitt med depresjon i 20 år

Komikeren forteller åpenhjertig om depresjonene i ny podkast.

ÆRLIG: I podkasten «Sånn er du» forteller Anne-Kat. Hærland åpenhjertig om depresjonene hun har levd med siden hun var 20 år gammel. Foto: NTB Scanpix
ÆRLIG: I podkasten «Sånn er du» forteller Anne-Kat. Hærland åpenhjertig om depresjonene hun har levd med siden hun var 20 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har slitt med depresjon i 20 år, forteller komiker, programleder og forfatter Anne-Kat. Hærland (47) åpenhjertig i den nyeste episoden av «Sånn er du», en podkast med og av Harald Eia (53) og Nils Brenna (50).

Podkasten baserer seg på at kjente personer hver uke blir analysert i personlighetstesten «Big 5», der man ved å gå gjennom fem hovedfaktorer får en personlighetsprofil som skal oppsummere ens personlighet.

Det er under faktoren nevrotisisme, der en av underkategoriene er nettopp depresjon, at 47-åringen åpner opp.

Hærland forteller i podkasten at hun for første gang ble deprimert i 1992, da hun var 20 år gammel.

Den gang søkte hun raskt hjelp, og fikk forskrevet antidepressiva. Det er medisiner hun fortsatt bruker når hun kjenner på det hun beskriver som en «gjennomgående tristhet».

HUMORDRONNING: Anne-Kat. Hærland har gjort stor sukess som komiker. Her under komprisen i 2009, der hun ble kåret til beste stand-up-artist. Foto: NTB Scanpix
HUMORDRONNING: Anne-Kat. Hærland har gjort stor sukess som komiker. Her under komprisen i 2009, der hun ble kåret til beste stand-up-artist. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg merker at det kommer. Det skjer fortsatt, men så vet man jo det, og så tar jeg medisiner. Det funker helt all right. Men det tar litt tid før det funker, og da blir man enda mer trist. Og det er helt grusomt, forteller hun.

Går på antidepressiva

I podkasten forteller komikeren at hun gjerne går på medisinene i ett år, for å «stabilisere». Når hun er ferdig med en slik runde, kan det gå noen år før tristheten kommer tilbake.

Slik har hun altså hatt det siden 1992.

Klipp fra TVNorge-talkshowet "Anne Kat" der Anne Kat. Hærland sender ut Yousef Hadaway for å sparke innvandrere på Grønland. Vis mer

I tidlig 20-åra ble den prisbelønnede komikeren også diagnostisert med øyesykdommen Retinitis pigmentosa. Sykdommen gjør at cellene på netthinna sakte, men sikkert dør, og vil på sikt gjøre at synet forsvinner helt.

I et intervju med «God kveld Norge» tidligere i høst, la ikke Hærland skjul på at sykdommen kan være tung å leve med.

- Innenfor sykdom er det mye tristhet. Det er mye som er tungt og kjipt. Jeg har ikke lyst til å være modig og inspirerende hele tiden. Jeg har ikke noe interesse av det, jeg har mye mer lyst til å si at det er jævlig kjipt innimellom. Men igjen, du har jo ikke noe annet valg. Det er sånn det er, sa en tydelig preget Hærland i programmet.

På spørsmål om tristheten hun beskriver i podkasten baseres på egen situasjon, eller på verden, svarer Hærland kontant sistnevnte. Hun tror altså ikke at depresjonen nødvendigvis er direkte relatert til den alvorlige øyesykdommen hun lider av.

Selvmordstanker

Komikeren beskriver en følelse av panikk når depresjonen inntreffer, men understreker samtidig at det alltid går over. Dette er noe hun har lært etter flere år med depresjoner. Likevel erkjenner hun at hun også har kjent på en så dyp håpløshet og tristhet, at selvmordstanker har meldt seg.

På spørsmål om hun noen gang har vurdert å ta livet sitt når hun har vært deprimert, sier hun nemlig ja.

Dette har skjedd flere ganger.

- Det er bakdøra mi, liksom. Når man er deprimert vil jo de tankene være der. Og det er skummelt hvor fort de blir normalisert oppe i hodet ditt når man er deprimert. Men det å ønske å ta livet av seg, er jo stort sett et ønske om at noe skal forandre seg, ikke det å dø, forteller 47-åringen.

Se og Hør har vært i kontakt med Hærland, som ikke ønsker å utdype tematikken utover det hun gjør i podkasten.

Fant kjærligheten

Siden 20-åra har altså Anne-Kat. Hærland vært gjennom flere tunge depresjoner. Med årene har hun funnet ut hva hun trenger når hun er nede.

Da trekker hun seg unna, forsvinner for seg selv, og prøver å unngå å legge «byrden» over på noen andre.

Anne Kat. Hærland intervjues om den to måneder lange deltakelsen i programmet "Berserk - i pionerenes farvann" der hun kan fortelle at hun ble forandret som menneske. Vis mer

Samtidig snakker hun med både psykolog og sine nærmeste, selv om hun ikke har et stort behov for å snakke for mye om at hun er trist.

- Jeg trekker meg bare helt tilbake og er trist på egen hånd. For meg er det ikke noe jeg trenger å prate i hjel heller, det er bare mangel på energi. Jeg kaller det bare en dyp tristhet, rett og slett, sier hun i podkasten.

Heldigvis byr livet også på store gleder.

Sommeren 2017 ga Anne Kat. og ungdomskjæresten Kåre Joao Pedersen hverandre sine ja, etter å ha funnet tilbake til hverandre etter 20 år. Den store dagen ble feiret i en intim seremoni i komikerens egen hage på Smestad.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare – 113

Legevakt - 116117

Kirkens SOS

Telefon: 22 40 00 40

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental Helse

Telefon: 116 123

Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på:

Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebyggings informasjonssider

LES OGSÅ: Gikk til familieterapi

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer