Eli Strand:

Har livmorhalskreft: - En stor sorg

Den tidligere «God morgen Norge»-programlederen forteller til Se og Hør at hun nå ønsker å dele sin historie.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok mange som husker TV 2-programlederen Eli Strand (50) fra slutten av 90-tallet. Hun var først å se i sporten, men ble raskt programleder i «God morgen Norge». Der var hun i fem år.

Nå forteller den tidligere programlederen til Se og Hør at hun har fått uhelbredelig livmorhalskreft. Det kom først fram i et innlegg hun delte på Facebook.

«Som mange her på FB kanskje har fått med seg, har også jeg blitt ramma av kreft», innledet hun innlegget med.

En sorg

Grunnen til at hun ønsket å dele historien sin offentlig, var for å skape mer åpenhet for dem som ikke blir kvitt sykdommen med dagens medisin.

- Jeg har tenkt fram og tilbake på om og når og hvis jeg skal dele dette innlegget, men med familien og de nærmeste sin støtte, så valgte jeg å gjøre det, forteller hun til Se og Hør, og fortsetter:

SYK: Eli Strand må leve med kreftdiagnosen resten av livet. Nå ønsker hun å være åpen om sykdommen. Foto: Privat
SYK: Eli Strand må leve med kreftdiagnosen resten av livet. Nå ønsker hun å være åpen om sykdommen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ønsker virkelig åpenhet om kreft og at det skal være fokus på alle oss som blir behandlet, men som ikke blir friske. Man tror at vitenskapen kan løse alt, men foreløpig kan det ikke det.

Den tidligere TV 2-profilen har et stort ønske om at det må være plass til dem som bærer på den type sorg som kreften gir.

- Jeg bærer på en kjempesorg, som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Siden jeg la ut innlegget har jeg fått masse meldinger, både fra pårørende og folk som går gjennom det samme, så jeg er glad jeg turte.

ÅRETS FORBILDE: Christine Koht ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla 2019. Video: Privat Vis mer

- Vil leve så lenge som mulig

Videre forteller 50-åringen at hun var uheldig som havnet på feil side av statistikken. Hun fikk først diagnosen i 2017, men den gang ble hun friskmeldt.

- Da trodde jeg at jeg var frisk og det var hipp hurra-stemning. Jeg var til og med på «God morgen Norge» og snakket om det. Jeg burde nok bli passet bedre på i de to åra, forteller hun.

PROGRAMLEDER: Mange husker nok Eli fra dagene som programleder i TV 2. Her avbildet i 2003. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PROGRAMLEDER: Mange husker nok Eli fra dagene som programleder i TV 2. Her avbildet i 2003. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Et hovent bein gjorde at hun tok turen til fastlegen. Da var hun redd for at det var snakk om en blodpropp. Mistanken stemte, men det viste seg også at kreften var tilbake.

I 2019 ble det registrert 34.979 nye krefttilfeller i Norge, ifølge Kreftregisteret. Kreftdødeligheten er på vei ned, og overlevelsen øker.

Det er imidlertid fremdeles mange som opplever at kreftdiagnosen er uhelbredelig. Nettopp derfor håper Eli at flere tør å snakke om det, og dele historiene sine.

- Jeg tror det må være plass til flere historier, ikke bare dem det går bra med, men de som har den sorgen. Jeg vil formidle at det er lov å ha sorg. Jeg vil at flest mulig skal høre historien min, for jeg tror det er viktig. Det er en historie om håp, for jeg vil leve så lenge som mulig.

SJOKK: Da Lise Dean fikk kreft, fikk hun sjokk. Så tok hun et valg som overrasker. Video: Bjørn Haakon Nilsen / Se og Hør Vis mer

Kontroll hver tredje måned

Å motta diagnosen er en knusende beskjed å få. 50-åringen har vært gjennom en vellykket runde med cellegift, men fikk beskjed om at kreften ville komme tilbake.

- Det jeg håper på er at det tar så lenge som mulig, at jeg kan kunne komme til immunterapi. Jeg vil ikke gå på cellegift igjen, det er det verste man kan utsette seg for. Jeg tok cellegift til april, og så ble jeg skalla.

- BLE SKALLA: 50-åringen forteller at hun gikk gjennom en vellykket runde med cellegift, men at hun må gå til kontroll hver tredje måned resten av livet. Foto: Privat
- BLE SKALLA: 50-åringen forteller at hun gikk gjennom en vellykket runde med cellegift, men at hun må gå til kontroll hver tredje måned resten av livet. Foto: Privat Vis mer

Da fikk hun beskjed om at sykdommen hadde trukket seg tilbake, men at hun fremdeles må gå til kontroll hver tredje måned resten av livet.

Til tross for den tunge beskjeden har 50-åringen holdt seg aktiv. Hun jobber som kommunikasjonsrådgiver i NBBL, Norske Boligbyggelags Landsforbund, i tillegg til at hun har sitt eget firma der hun driver med innholdsproduksjon.

- Jeg har masse oppdrag, jeg bare gunner på. Jeg prøver å leve så normalt som mulig - ha venner på middag, ta meg av sønnen min på 15, være en god kone for mannen min, forklarer hun, og legger til at familien har vært en fantastisk støtte for henne gjennom sykdommen.

Avslutningsvis påpeker Eli viktigheten av å jevnlig sjekke seg, slik at man kanskje unngår å havne i situasjonen hun selv befinner seg i.

Kampanjen #sjekkdeg har i flere år bidratt til at mennesker sjekker seg for livmorhalskreft. De opererer med budskapet: Ring legen, ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft, ifølge Kreftforeningen.

I dag anbefales også HPV-vaksine for å beskytte mot kreft i livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner, mot kreft i munn, svelg og analt hos begge kjønn, og mot kreft i penis hos menn, ifølge NHI.

LES OGSÅ: - Gråt da jeg så meg i speilet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer