Kjell Nordström:

Har levd med hudkreft i 20 år

- Bare ordet «kreft» gjør jo at vi ofte får litt panikk.

HUDKREFT: Kjell Nordström, best kjent under sitt tidligere alias Baron von Bulldog, lever med hudkreft. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB
HUDKREFT: Kjell Nordström, best kjent under sitt tidligere alias Baron von Bulldog, lever med hudkreft. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

For få dager siden tok mannen bak «Maskorama»-kostymene og «Exit»-antrekkene, Kjell Nordström (59) til Facebook for å dele en viktig melding: Ikke vent med å gå til legen dersom du får forandringer i huden.

Kostymedesigneren snakker av erfaring. Etter en en tur til Australia for tyve år siden, hadde svensken blitt solbrent på ørene og det hadde oppstått små sår.

SMART: Didrik Solli-Tangen vant «Maskorama» i fjor. Her avslører han hvordan han har lurt mange underveis i programmet. Video: Morken/Helseth. Vis mer

Etter en sjekk hos legen, fikk han beskjed om at han hadde hudkreft, forteller han til Se og Hør i dag.

- Bare ordet «kreft» gjør jo at vi ofte får litt panikk, men det er forskjell på ondartet og godartet kreft, sier Nordström.

Da legen forklarte «Maskorama»-kostymedesigneren at kreften ikke var av det hissige slaget, la frykten seg raskt.

- Så det er klart at jeg fikk sjokk, men da sa hun til meg: «Hvis du kommer til meg regelmessig for å sjekke det her, kommer du ikke til å dø av hudkreft, men med hudkreft».

59-åringen har krefttypen Basaliomer. Det er den vanligste formen for hudkreft og blir ofte omtalt som den snille typen, da den har veldig god prognose, ifølge Lommelegen.

Det er en kreftform som ikke sprer seg til andre steder i kroppen, men som likevel må behandles da den vil fortsette å vokse og forårsake skade lokalt i huden.

- Som å gå til tannlegen

Siden 59-åringen fikk beskjeden, har han gått jevnlig til hudlegen- omtrent hvert år. Svensken forteller at hudkreft kan komme i flere varianter, fra føflekker som forandrer seg, til sår som ikke gror. Likevel er det ikke alltid lett å oppdage det selv.

- Og det er derfor det er så viktig at man gjør det (går til legen, journ.anm). Det er mange som går med ting alt for lenge. For to år siden gikk jeg med noe litt for lenge og da ble det operasjon to ganger - og det er ikke noe gøy.

KLAR TALE: Jan Thomas kommer med en klar beskjed om hvem han vil se i neste års «Maskorama». Video: Celina Morken. Reporter: Anita Kristiansen. Vis mer

Dermed er det ekstra viktig å sjekke huden ofte, mener han.

- Det er litt som å gå til tannlegen, du bør gå én gang i året og sjekke om du har hull. Noen ganger har du null hull, og andre ganger har du ting som må fikses. Huden er litt det samme, man må sjekke den hele tiden. Dette er en veldig vanlig kreftform, forklarer han.

Nordström understreker at kreftformen han har er ufarlig, og ofte finner ikke legen noe galt når han sjekker seg. Likevel er det visse ting kostymedesigneren må være ekstra obs på.

- I dag er det slik at i stedet for å sole meg mye bruker jeg selvbruningskrem hvis jeg skal ha litt farge, smører meg inn og går med caps.

SÅ LITE: Bamsen endte på tredjeplass i «Maskorama» i fjor. Personen inne i kostymet avslørte at det ikke bare var lett å synge inne i bamsen. Video: NRK. Vis mer

Men det er ikke alltid like lett, innrømmer 59-åringen.

- Vi har en seilbåt, jeg og mannen min, og det er ikke så lett å alltid beskytte seg, men jeg prøver så godt jeg kan, da. Det er solkrem, solkrem, solkrem, beskytte seg og unngå å bli brent i solen som er det absolutt viktigste.

Men hudkreften stopper ikke svensken i å nyte ferieturer til varmere strøk, for eksempel til Mykonos i Hellas.

- Jeg er seksti år, jeg er ferdig med de dagene der jeg sprader rundt på stranden og skal se dritlekker ut. Jeg legger meg i et hjørne der de andre bleke ligger, det lever jeg helt fint med, ler han.

AVSLØRT: «The Masked Singer» fortsetter å forbause. Under premieren av den nyeste sesongen i USA, ble publikum vitne til en utrolig avsløring. Video: FOX Vis mer

Årlig påminnelse

Ettersom han selv har lært viktigheten av sunblock og solkrem, publiserer Nordström en status på Facebook hvert år. I den oppfordrer han til å både sjekke og passe på huden.

- Det er en påminnelse til folk at når man har føflekker og andre ting, må man gå til hudlege og sjekke det, forklarer han.

- Jeg tilhører den generasjonen som har blitt veldig mye solbrent som barn, og ikke alltid brukt solkrem. Den prisen får man betale til slutt ved at huden får ta støyten.

«MASKORAMA»: Bamsen viste trolig frem litt mer enn det som var meningen. Video: NRK Vis mer

Og tidspunktet han publiserer Facebook-innlegget på er ikke tilfeldig.

- Det er på denne tiden solen kommer og vi kaster oss ut. Vi er jo så sultne etter sol etter en lang vinter. Vårsolen er kjempesterk og det tenker vi ikke alltid på.

LES OGSÅ: Deler nytt bilde av prinsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer