Sandra Lyng:

- Har lenge tenkt at med denne diagnosen kunne jeg ikke bli mor

Sandra Lyng tar bladet fra munnen om diagnosen.

ÅPNER SEG: Sandra Lyng tar bladet fra munnen om sin psykiske situasjon i egen podkast. Hun forteller åpent at hun tidvis har hatt det svært vanskelig, og at hun måtte ta noen harde valg da hun valgte å bli gravid. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
ÅPNER SEG: Sandra Lyng tar bladet fra munnen om sin psykiske situasjon i egen podkast. Hun forteller åpent at hun tidvis har hatt det svært vanskelig, og at hun måtte ta noen harde valg da hun valgte å bli gravid. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artist Sandra Lyng (31) blir i november mor for første gang, og har valgt å lade opp til perioden med å lage en podkast om prosessen. I «Smelt på tjukka» snakker hun åpent om alle aspekter ved svangerskapet, og hun har aldri lagt skjul på at hun gleder seg til å bli mor for første gang.

Det er derimot én ting som har døyvet ned det hele for artisten. I sin nyeste episode, i samtale med realitypsykolog Hedvig Montgomery, avslører 31-åringen at hun har hatt det vanskeligere enn hva mannen i gata har oppfattet.

Å bli «hele Norges» i en alder av 15-16 år, er ikke bare enkelt. Baksiden av medaljen var vanskelig å håndtere, avslører hun.

Lagt inn

- Jeg har bestemt meg for å åpne meg om en ting som for meg har vært sårt lenge. For da jeg var 20 år fikk jeg en bipolar diagnose, og da ble jeg innlagt, etter at jeg rett og slett ikke ville leve mer. Jeg var veldig deprimert, og da jeg kom ut av sykehuset ble jeg manisk, sier hun og fortsetter:

GRAVID: Sandra Lyng venter sitt første barn om ikke lenge. I september dukket hun opp på den røde løperen under premieren på TV 2-serien «Torsdagsfilmen» av Erik Solbakken og Morten Ramm. Sandra Lyng. Foto: TV 2
GRAVID: Sandra Lyng venter sitt første barn om ikke lenge. I september dukket hun opp på den røde løperen under premieren på TV 2-serien «Torsdagsfilmen» av Erik Solbakken og Morten Ramm. Sandra Lyng. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg var på tur i et halvt år der jeg brukte opp alle pengene mine som jeg hadde tjent det siste året, og jeg gjorde så mye som jeg aldri ville gjort ellers. Og da fikk jeg diagnosen bipolar 1, men jeg har skjønt at det er bipolar 2 med årene, sier hun.

Begge diagnosene kategoriseres av depresjoner, mens man ved bipolar 1 går over i tilstanden mani. Ved bipolar 2 opplever man, ifølge Psykisk Helse, mindre grad av oppstemthet og mani.

Montgomery har i mange år jobbet som psykolog tilknyttet diverse norske tv-produksjoner, blant annet for «Idol» da artisten var med i 2004. Hun vet derfor godt hvordan det har vært å stå i stormen for artisten, og har en god oversikt over hennes psykiske tilstand de siste 14 årene.

Dagen Sandra Lyng fant ut at hun skulle blå mamma, måtte hun «slutte på fem forskjellige medisiner som hun hadde gått på i elleve år».

Psykologen forteller at hun tror artisten gjør smart i å snakke åpent om diagnosen nå, fordi hun vet at Lyng er på et annet sted i livet og at det nå er trygt for henne å snakke om det. Å kunne si det i samråd med en psykolog man har jobbet med i mange år, gjør det også enklere.

BLIR FORELDRE FOR FØRSTE GANG: Sandra Lyng og kjæresten, Lasse Joachim Langerud, venter sitt første barn sammen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
BLIR FORELDRE FOR FØRSTE GANG: Sandra Lyng og kjæresten, Lasse Joachim Langerud, venter sitt første barn sammen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Jeg er helt medisinfri, nesten koffeinfri, og derfor er jeg klar for å snakke om det. Jeg har aldri hatt det bedre. Medisinene har hjulpet meg i et stadium der jeg virkelig har vært langt nede, og da har jeg trengt det, men fordi jeg nå føler meg så bra, til og med på hormoner, vet jeg at jeg er klar, sier hun.

- Har vært redd

I et innlegg på Facebook, der artisten forteller om podkasten, velger hun å åpne seg enda mer om diagnosen og hvordan hun har hatt det.

- Jeg har vært redd for at det ville ødelegge mine sjanser i jobb eller i kjærlighet. Jeg vet at det er mye stigmatisering rundt psykiske lidelser. Det er fortsatt tabu. Ja, nettopp derfor velger jeg å dele nå. For tabuer som snakkes om kan ikke lenge være tabu, skriver hun, og fortsetter:

- Jeg har lenge tenkt at med denne diagnosen kunne jeg ikke bli mor, for hvordan skal jeg takle en morsrolle når det er tider jeg ikke engang takler livet? Når jeg hvert år er dypt deprimert (ja, jeg har nok til tider vært god på å skjule det). Når jeg vet at det kan være arvelig? Når jeg har trengt masse medisiner for å ha et normalt stemningsleie, for å kunne leve som normalt, stiller hun spørsmål ved.

FRIDDE PÅ BURSDAGEN: Sandra Lyng og Lasse Joachim Langerud har vært sammen siden 2015. 18. april, da Sandra fylte 31 år, gikk Lasse ned på kne. Video: YouTube/ SandraLyngMusic Vis mer

Det er tydelig at åpenheten engasjerer. Både på Instagram og Facebook har artisten fått godt med respons på åpenheten.

Se og Hør har vært i kontakt med Sandra Lyng, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Livet smiler

Det var i april at 31-åringen kunngjorde at hun og forloveden Lasse Joachim Langerud (35) skulle bli foreldre for første gang.

- Jeg valgte å dele det nå fordi det er vanskelig å finne unnskyldninger for hvorfor jeg har blitt større, det vises veldig godt, og jeg har begynt å få en del rare blikk, fortalte hun til VG.

Popartisten blir tappet for krefter under en svært krevende sykkeletappe i «71° nord - Norges tøffeste kjendis», og bryter sammen. Video: TVNorge Vis mer

Nyheten om at de vordende foreldrene har valgt å forlove seg, kom bare noen dager etterpå. Lyng røpet deretter kjønnet på babyen et par måneder seinere, via sin nyopprettede Youtube-kanal. Det var en gutt de skulle få. Sandra Lyngs forlovede er jurist, og de to møtte hverandre og ble kjærester i 2015. Året etter kjøpte de to leilighet sammen.

- Det føles helt fantastisk. Det føles som om jeg endelig kan slå meg til ro, sa hun til Dagbladet den gang.

Det var på Se og Hørs Kjendisgalla i 2015 at kjæresteparet viste seg sammen offentlig for første gang.

Siden den gang har «Play My Drum»-sangeren og kjæresten dukket opp på flere arrangementer og røde løpere sammen.

I et intervju med VG våren 2016, fortalte Sandra Lyng om hva som gjorde at hun falt for kjæresten:

- Han er en genuin, nydelig person med et stort hjerte. Etter hvert lærer man hva som er viktigst, nemlig å ha en partner som er det når du er syk, en man kan oppdra barn sammen med i framtida og sitte i gyngestolen og bli gammel med, fortalte Lyng til avisa den gang.

LES OGSÅ: - De planlegger fremtiden sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer