Oscar-utdelingen 2023:

- Har kriseteam på plass

«Everything Everywhere All at Once» tok storeslem i natt. Se alle vinnerne her.

STORESLEM: «Everything Everywhere All at Once» tok hjem hele sju priser i løpet av natta. Her mottar Ke Huy Quan prisen for beste film. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
STORESLEM: «Everything Everywhere All at Once» tok hjem hele sju priser i løpet av natta. Her mottar Ke Huy Quan prisen for beste film. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets utdeling ble ledet av talkshowverten Jimmy Kimmel. Allerede under åpningsmonologen spøkte han om fjorårets dramatiske hendelse - da skuespiller og rapper Will Smith ga Oscar-vert og komiker Chris Rock en ørefik etter en vits om førstnevntes kone.

- Mest av alt ønsker vi at jeg skal være trygg. Hvis noen i salen begår en voldshandling under denne utdelingen, vil du bli tildelt Oscar for beste skuespiller og få lov til å holde en 19 minutter lang tale, vitset Kimmel før han fortsatte:

- Men seriøst, vi har et kriseteam på plass. Hvis noe uforutsigbart eller grusomt skjer under showet, bare gjør det dere gjorde i fjor. Ingenting. Sitt her og gjør absolutt ingenting. Kanskje gi angriperen en klem.

Jacob Heinel, kongehusreporter for den danske avisen B.T., har tatt en pause fra dronning Margrethe for å dekke årets Oscar-utdeling. Han kunne fortelle at arrangørene så seg nødt til å ta grep før årets utdeling.

NYE DEATLJER: En Tiktok-video sprer seg i sosiale medier og viser hvordan Jada Pinkett Smith reagerer på ørefiken Will Smith ga Chris Rock under årets Oscar-utdeling. Video: Tiktok, AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

- De har blant annet økt sikkerheten rundt scenen, sa han - og hevdet også at arrangørene hadde hyret inn «krisepsykologer i kulissene».

«Frekt»

Årets Oscar-utdeling gikk rolig for seg. Det er likevel enkelte ting som har blitt lagt merke til av publikum som sitter hjemme i sofaen, deriblant årets kanskje største hatt.

Den Oscar-nominerte artisten Tems satt nemlig i salen - iført en hvit hatt som tilsynelatende blokkerer all utsikt til scenen for de som satt bak henne, ifølge New York Post.

Tems var nominert for beste originale sang, med «Black Panther: Wakanda Forever»-låten «Lift Me Up».

«Se for deg at du har ventet hele livet ditt på å være på Oscar-utdelingen, så ender du opp bak en tåkesky», skriver en bruker på Twitter.

ÅRETS HATT?: Artist Tems dukket opp iført denne hatten, til stor misnøye fra publikum hjemme i sofaen. Foto: George Pimentel/Shutterstock/NTB
ÅRETS HATT?: Artist Tems dukket opp iført denne hatten, til stor misnøye fra publikum hjemme i sofaen. Foto: George Pimentel/Shutterstock/NTB Vis mer

«Jeg vil tro at menneskene bak det hvite sløret ikke får se showet», skriver en annen, mens en tredje legger til:

«Hvem blir tvunget til å sitte bak kvinnen med det hvite sløret?? Frekt».

SLÅR: Will Smith slo komiker Chris Rock under årets Oscar-utdeling etter at Rock vitset om kona til Smith. Video: AP Vis mer

Disse vant priser under årets utdeling:

«Everything Everywhere All at Once» tok hjem syv priser i natt. Forrige gang en film vant syv priser i løpet av en Oscar-kveld, var i 2013. Den gang var det filmen «Gravity» som vant.

Beste animerte spillefilm

«Guillermo Del Toro's Pinocchio».

Beste mannlige birolle

Ke Huy Quan i «Everything Everywhere All at Once»

Beste kvinnelige birolle

Jamie Lee Curtis i «Everything Everywhere All at Once»

Beste dokumentarfilm

«Navalny»

Beste kortfilm

«An Irish Goodbye»

Beste filmfoto

«All Quiet on the Western Front»

Beste sminke- og hårstyling

«The Whale»

Beste kostymedesign

«Black Panther: Wakanda Forever»

Beste internasjonale spillefilm

«All Quiet on The Western Front» - Tyskland

Beste kortfilm dokumentar

«The Elephant Whisperers»

Beste animerte kortfilm

«The Boy, The Mole, The Fox and The Horse»

Beste produksjonsdesign

«All Quiet on The Western Front»

Beste originale filmmusikk

«All Quiet on The Western Front»

Beste visuelle effekter

«Avatar: The Way of Water»

Beste originale manus

«Everything Everywhere All at Once»

Beste adapterte manus

«Women Talking»

Beste originallåt

«Naatu naatu» - «RRR»

Beste klipping

«Everything Everywhere All at Once»

Beste regissør

Daniel Kwan og Daniel Scheinert for «Everything Everwhere All at Once»

Beste mannlige hovedrolle

Brendan Fraser i «The Whale»

Beste kvinnelige hovedrolle

Michelle Yeoh i «Everything Everywhere All at Once»

Beste film

«Everything Everywhere All at Once»

Norsk film nominert - vant ikke

Den norske filmen «Nattrikken» var nominert i kortfilmklassen. Den kategorien gikk til filmen «An Irish Goodbye». Før ør utdelingen sa regissør Eirik Tveiten at han var glad for anerkjennelse en Oscar-nominasjon innebærer.

– Vi har gått hele veien med denne filmen fram til en Oscar-nominasjon. Det er i seg selv en enorm seier som vi er svært stolt av. Så får vi heller sikte mot en Oscar-statuett på neste prosjekt, skrev produsent Gaute Lid Larssen og regissør Eirik Tveiten i en SMS til NTB.

Norske Sigrid Husjord var blant de som var på plass under utdelingen.

PÅ PLASS: Norske Sigrid Kandal Husjord. Foto: AP/NTB
PÅ PLASS: Norske Sigrid Kandal Husjord. Foto: AP/NTB Vis mer

Husjord spiller i den norske filmen «Nattrikken» .

Ved ankomsten møtte hun blant annet den amerikanske skuespilleren og sangeren Sofia Carson, som sammen med Dionne Warren er nominert i klassen for originallåt med «Applause» fra filmen «Tell it like a Woman»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer