Har kjempet mot spiseforstyrrelse i 18 år

- Jeg holdt på å dø, avslører «Girls»-stjernen åpenhjertig.

VÆRT SYK I NESTEN 20 ÅR: «Girls»-stjernen Zosia Mamet står frem i det nyeste nummeret av Glamour og forteller at hun har slitt med en spiseforstyrrelse mesteparten av livet. Selv om hun i dag har en sunn vekt, sier hun at hun vil bære med seg sykdommen på en eller annen måte resten av livet. Her er hun på Golden Globe-utdelingen i januar i år. Foto: FameFlynet
VÆRT SYK I NESTEN 20 ÅR: «Girls»-stjernen Zosia Mamet står frem i det nyeste nummeret av Glamour og forteller at hun har slitt med en spiseforstyrrelse mesteparten av livet. Selv om hun i dag har en sunn vekt, sier hun at hun vil bære med seg sykdommen på en eller annen måte resten av livet. Her er hun på Golden Globe-utdelingen i januar i år. Foto: FameFlynet Vis mer

SEOGHØR.NO: Skuespiller Zosia Mamet (26) har gjort suksess med TV-serien «Girls», der hun spiller Shoshanna Shapiro.

Men 26-åringen, som hadde sin første TV-rolle som seksåring, har i privatlivet båret på en tung hemmelighet.

I den nyeste utgaven av magasinet Glamour, der Mamet er spaltist, tar hun bladet fra munnen - og avslører at hun har kjempet mot en spiseforstyrrelse mesteparten av livet.

- Jeg har slitt med en spiseforstyrrelse siden jeg var barn. Denne kampen har i hovedsak vært en privat en, en krig som ingen visste raste inne i meg. Jeg prøvde å føre den alene i lang tid. Og jeg mistet nesten livet, skriver «Girls»-stjernen spalten.

26-åringen beskriver spiseforstyrrelsen sin som en hemmelighet som «noe som kan ta livet av deg», og som «noe dødelig som ingen andre kan se». Hun avslører at det var en bestemt episode som utløste hennes mangeårige kamp mot inntak av mat.

VIL HA ÅPENHET: TV-stjernen, her med kjæresten Evan Jonigkeit på filmpremiere i mai, mener det er viktig at spiseforstyrrelser blir mindre tabubelagt.  Foto: Stella Pictures
VIL HA ÅPENHET: TV-stjernen, her med kjæresten Evan Jonigkeit på filmpremiere i mai, mener det er viktig at spiseforstyrrelser blir mindre tabubelagt. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Jeg ble fortalt at jeg var feit for første gang da jeg var åtte år gammel. Jeg er ikke feit, jeg har aldri vært feit. Men helt siden dengang har det vært et monster i hjernen min som forteller meg at jeg er det - som overbeviser meg om at klærne mine ikke passer eller at jeg har spist for mye, forklarer hun.

Ventet på å dø

Zosia Mamet kritiserer den moderne, amerikanske kulturen og media for å forherlige den sylslanke kvinnekroppen og for å tjene penger på å selge drømmen om dette utseendet.

Hun mener at det å snakke åpent om spiseforstyrrelser og problemer med mat og selvfølelse er avgjørende for å kunne endre dagens skjønnhetsidealer. Selv fikk Mamet diagnostisert en spiseforstyrrelse og ble innlagt til behandling etter at faren hennes grep inn.

- Som tenåring pleide jeg å stå foran kjøleskapet sent på kvelden, rammet av krigen som raste inne i meg: Om jeg skulle gi etter for den dype sulten i magen min eller lukke døren og gå tilbake til sengs.

PRISBELØNT: Siden oppstarten i 2012 har «Girls» vunnet en rekke priser, inkludert to Golden Globes. Her er Zosia (f.v), Jemima Kirke, Alison Williams og Lena Dunham på seriens andre sesongpremiere i januar 2013. Foto: Stella Pictures
PRISBELØNT: Siden oppstarten i 2012 har «Girls» vunnet en rekke priser, inkludert to Golden Globes. Her er Zosia (f.v), Jemima Kirke, Alison Williams og Lena Dunham på seriens andre sesongpremiere i januar 2013. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Jeg stod der i timevis, åpnet og lukket døren, tok ut en matbit før jeg la den tilbake, tok den ut, puttet den i munnen, og så spyttet den ut i søpla. Jeg var bare 17 år, levde i elendighet, ventet på å dø, skriver Mamet åpenhjertig om tiden før innleggelsen.

TV-serien «Girls» er blitt hyllet for å fremstille alt annet enn et glansbilde av unge kvinners liv.

Seriens skaper og hovedrolleinnehaver, Lena Dunham (28), er blitt rost for sitt avslappede forhold til egen kropp og utseende. I tillegg har Dunham stått frem og fortalt om sine problemer med angst og tvangstanker.

LES OGSÅ: - Han fridde på romantisk båttur