Elin Kjos:

Har fryst ned eggstokk

Kampen hennes mot sykdommen inspirerer tusenvis. Elin Kjos har ikke gitt opp tankene om et normalt liv.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer
Publisert

Historien til svenske Elin Kjos (32) inspirerer tusenvis. Hun livnærte seg som et sunt treningsforbilde på Instagram fram til i mars, da det ble funnet en over 20 centimeter stor svulst på den høyre lungen hennes. Kjos hadde hatt en vond hoste i over et år, men tenkte aldri i de baner at dette faktisk kunne være noe alvorlig.

Svulsten og en stor del av lungen ble operert bort, men skaden hadde allerede skjedd. Kreften hadde spredt seg. Kjos ble behandlet med en kombinasjon av immunterapi og cellegift som hun fikk på fram til midten av juli.

KJEMPER: Elin Kjos har den siste tida gått til behandling mot en kreftdiagnose det ikke finnes noen kur mot. Foto: Privat
KJEMPER: Elin Kjos har den siste tida gått til behandling mot en kreftdiagnose det ikke finnes noen kur mot. Foto: Privat Vis mer

I slutten av den måneden skulle hun få svar på om behandlingen hadde virket eller om lungekreften hadde spredt seg videre. Det hadde den heldigvis ikke, men metastasene hadde ikke minsket og hun har fortsatt med behandlingene.

32-åringen har lyst til å leve, noe hun ikke legger skjul på i et nytt intervju med Expressen.

MARERITT: Elin Kjos skulle sjekke hvorfor hun hosta i så lang tid. Nå kjemper hun for livet. Video: Instagram @elin.kjos Reporter: Celina Morken Vis mer

Inspirerer tusenvis

Kjos har et motto, som hun nevner i intervjuet. Hun aksepterer diagnosen, men ikke prognosen. Hun har gått på to forskjellige typer cellegift, men har nå kuttet ut den ene. Kroppen tåler det ikke mer, men hun er fortsatt avhengig av å få behandling hver tredje uke. Slik holdes sykdommen i sjakk.

Hennes tvillingsøster Ida lar seg også intervjue, og forteller at de nå er på jakt etter alternative behandlinger. Oddsene er ikke gode, men de nekter å gi seg.

- Ser man på statistikken har vi omtrent en prosents sjanse. Men legene sa at hun kom til å miste håret, miste muskelmasse og gå ned i vekt, og ikke noe av det har skjedd. Vi vil kjenne at vi har gjort alt, at vi slåss mot sykdommen. Jeg kan ikke bare sette meg ned og håpe på det beste, sier tvillingsøstera.

Over 60 000 mennesker følger Elin Kjos' liv på Instagram. Hun gjorde seg kjent som treningsinfluenser, noe hun fortsatt er. Sykdommen har ikke fått henne til å sky unna treningsstudioet - det har tvert imot nesten gitt henne mer motivasjon.

Den holdningen motiverer også fansen, som under emneknaggen «tränaförElin» deler sine bilder. Tanken er at «om Elin orker å trene, orker jeg det, og».

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fryst ned eggstokk

32-åringen har alle ambisjoner om å leve videre. Hun vil blant annet gjøre som søstera, som har startet en familie. En cellegiftbehandling kan ødelegge eggstokkene, så hun har derfor bestemt seg for å fryse dem ned.

- De hadde aldri vært med på det ved lungekreftavdelingen. Har han min prognose er ikke barn det første man diskuterer, da handler det bare om å overleve, men jeg sa: «Om jeg overlever vil jeg ha barn», sier hun til Expressen, og fortsetter:

- Bare noen dager seinere opererte jeg bort min eggstokk for at den ikke skulle skades av cellegiften. Nå er den nedfryst på et laboratorium, så om jeg blir frisk … Når jeg blir frisk kommer de til å operere det inn igjen, sier hun.

Ifølge en artikkel fra Forskning kan kreftbehandling føre til infertilitet, eggstokksvikt og tidlig overgangsalder. Derfor velger noen å fryse ned egg eller deler av eggstokkene. Vevet som fryses ned kan transplanteres tilbake i kroppen seinere.

Til Se og Hør forklarer Kjos inngrepet på følgende måte:

- Jeg opererte vekk en hel eggstokk, med egg og eggleder. Riksen for at den blir ødelagt er stor på grunn av cellegiften. Og om jeg blir frisk vil jeg gjerne ha mulighet til å stifte familie, sier hun, og fortsetter:

- De gjorde en ganske akutt kikkhullsoperasjon på meg, for jeg skulle begynne med cellegift nokså fort. Min eggstokk er nå nedfryst til jeg behøver den igjen. Da blir den tint og satt tilbake i kroppen, sier hun.

- Ekstremt tøft

Kjos' behandling kommer bare til å stoppes helt om kroppen hennes ikke orker mer, og om verdiene hennes blir for dårlige. Da Se og Hør snakket med Kjos i mai, beskrev hun livssituasjonen som et mareritt som aldri tar slutt.

- Jeg har fremdeles vanskeligheter med å engang forstå at jeg er så syk som jeg faktisk er. Mentalt er det ekstremt tøft og det er mye tårer, uro og stress nå.

I juni fortalte hun at hun begynner å føle seg mer trøtt og orker mindre for hver dag.

- Det er vanskelig mentalt, men jeg forsøker å fremdeles tenke positivt og holde motet oppe, sa hun da Se og Hør snakket med henne kort tid etter hennes andre behandling.

I sine kanaler, hvor hun altså har over 60 000 følere, har Kjos funnet mye støtte den siste tida.

- Jeg har alltid vært veldig åpen i sosiale medier og har alltid kjent en enorm støtte fra følgerne mine. I ulike deler av livet, sa hun til Se og Hør, og fortalte hvorfor hun har valgt å være så åpen i kampen mot kreften.

- For meg ble det et naturlig steg å fortsette å dele fra min hverdag selv nå. Den kjærligheten og støtten som jeg nå får daglig gjennom Instagram er helt makeløs og gir meg styrke til å fortsette å kjempe. Forhåpentligvis kan det gi styrke og støtte til andre som er i samme situasjon også.

LES OGSÅ: I heftig boligstrid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer