Aylar Lie vs. Petter Northug

- Har forståelse for Aylars reaksjon

Aylar Lie sier hun ble provosert, skuffet og sint etter Petter Northugs biografi. Northug sier i retten at han forstår Lies reaksjon.

OSLO TINGRETT: Da Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Pilar Forlag skjedde dette. Foto: Nina Hansen Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aylar Lie forklarte i retten i dag at hun opplevde utgivelsen av boken til Petter Northug høsten 2018 som ubehagelig og at hun føler seg urettferdig behandlet og er provosert på den tidligere skikongen.

- Det var utrolig ubehagelig. Jeg ble utrolig skuffet og sint på Petter, sier den 35-årige pokerspilleren i retten i dag, hvor Dagbladet er på plass.

Det var en anspent stemning i Oslo tingretts sal 369. Northug satt bare tre meter unna Lie da hun forklarte seg. Han sveipet tidvis på mobilen og fulgte delvis oppmerksomt med på Lies forklaring.

Forstår reaksjonen

Avstanden var lik da Northug tok plass i vitneboksen omkring en time senere. Han satt rolig i vitneboksen, tidvis med armene i kors.

- Har du forståelse for at Aylar Lie reagerte på det som sto i boken? spør hennes advokat John Christian Elden.

INGEN KOMMENTAR: Aylar Lie ankom Oslo tingrett med sine advokater Tony Vangen (t.v.) og John Christian Elden. Foto: NTB scanpix
INGEN KOMMENTAR: Aylar Lie ankom Oslo tingrett med sine advokater Tony Vangen (t.v.) og John Christian Elden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ja, det har jeg forståelse for, sier Northug.

Han sier videre det ikke var noe tema om Northug ønsket at avsnittet om Lie skulle være tema i boken.

- Det er sikkert snadder for pressen, sier den tidligere skikongen.

- Har ikke lest boka

Ifølge Petter Northug hadde han åtte til ti møter med forfatter Jonas Forsang, blant annet på samlinger i utlandet.

- Var det noen grenser og premisser på hva som kunne omtales? spør Strawberry og Northugs advokat Halvard Helle.

- Nei.

Han sier videre at hans managere Are Sørum Langås og Terje Hallan skulle ha kontroll på hva som skulle skrives, mens han selv fokuserte på skigåinga.

- Jeg leste ikke boken, sier Northug.

34-åringen sier han fortsatt ikke har lest boken, men at han ville være åpen.

- Mange av sakene i livet mitt har allerede vært publisert. Det var en historie om barndom og oppvekst som folk kanskje ikke har fått med seg tidligere, sier han.

SAKSØKT: Petter Northug og Aylar Lie ankom Oslo tingrett mandag. Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Intervju i 2012

Lie har saksøkt Northug etter utgivelsen av biografien «Min Historie». Der kommenterer Northug for første gang forholdet mellom de to, som skal ha startet i 2011.

Her tar han også opp tematikk som Lie selv omtalte relativt bredt i et intervju i forbindelse med kvinnedagen i 2012. Northug, forlaget Strawberry Publishing og deres advokat Halvard Helle, argumenter for at Aylar Lie selv brakte opplysningene for offentlighetene flere år før boken.

De viser også til at opplysningene om Aylar Lie ikke var hovedpoeng i boken, og argumenterer for at hun fikk tilsendt en PDF-kopi av det som omhandlet henne og ikke hadde noen innsigelser mot det.

- PR-jippo

Både Lies advokat John Christian Elden og motparten mener opplysningene opprinnelig hører hjemme i den private sfæren, men er uenig om gjengivelsen er ulovlig juridisk sett. Lie sier hun ikke fikk høre om boken og at hun var omtalt før hun fikk en e-post av TV 2-journalist Ernst Lersveen 9. oktober 2018 - en drøy uke før boken skulle treffe bokhyllene.

- Jeg har stor respekt for Petter Northug. Dette er en bok som overhodet ikke handler om sladder. Jeg føler dette ble tatt med for å lage en PR-jippo, sier hun om avsnittet der hun er omtalt.

Hun sier hun ikke ville ta opp kampen med forlaget da hun ble kjent med opplysningene.

- Jeg ser en bok som er ferdig trykket og blir kontaktet av en journalist. Han sitter på en historie som ikke tilhører det offentlige rom. Det setter meg i en utrolig vanskelig situasjon, sier Aylar.

- Åpner jeg munnen, taper jeg

- Jeg hadde ikke tenkt å ta opp denne kampen mot Northug som er Norges skikonge og et Petter Stordalen-forlag, som har uendelig med penger. Uansett hva jeg sier og gjør, taper jeg saken. Åpner jeg munnen, taper jeg saken, sier Aylar om sin tidligere reaksjon.

OVERRASKET: Petter Northug skulle bare signere noen bøker i Oslo sentrum, men Rød løpers reporter Thea hadde andre planer. Video: Emilie Rydning Vis mer

Strawberry-forlegger Magnus Rønningen nekter i sin forklaring for at Aylar-historien var en del av en mediestrategi.

- Vi fjernet det da vi skjønte at det var ubehagelig for Lie og i og for seg for Northug, sier Rønningen.

Også forfatter Jonas Forsang sier i vitneboksen at de ikke ville at boken skulle være ubehagelig for noen.

- Skulle vært foruten

Lies forsvarer John Christian Elden grillet Rønningen om han hadde betenkeligheter med opplysningene som kom fram i boken, og som senere ble fjernet.

- Jeg har reflektert over det, og skulle vært det foruten, sier Rønningen.

Aylar Lie fortalte i retten at hun ble kjent i offentligheten i 2004 og trakk seg fra rampelyset i 2016. Hun sier videre at hun har vært i mediene så mange år og er vant til at overskrifter ikke er slik som hun ønsker det.

- En lærerik prosess

Helle viste til at biografien «Min Historie» starter med Northugs promillekrasj i mai 2014. Northug sier det var naturlig å ta med på grunn av publisiteten den fikk.

- Hvordan var det å fortelle folk om det som ikke bare var rosenrødt som skistjerne og kjent person?

- Jo, det så jeg på som positivt. Det var en lærerik prosess å skrive denne boken sammen med Forsang, sier han.

TÅREVÅTT: Petter Northug jr. åpner opp dagen han la opp. Hele intervjuet kan sees når «Senkveld» har premiere fredag kveld kl. 22.15. Vis mer

Helles poeng er at avsnittene som Northug og forlaget er saksøkt for er innenfor ytringsfriheten, blant annet fordi han mener boken har verdi som litterært verk, og viste blant annet til Dagbladets anmeldelse av boken.

LES OGSÅ: Northug om kjærligheten: - Ikke noe jeg stresser med

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer