Harvey Weinstein:

Har fått sparken etter nye skandaleanklager

I flere år skal Harvey Weinstein angivelig ha kontrollert og sextrakassert kvinner. Nå strømmer det inn anklager mot den prisvinnende filmskaperen.

MEKTIG: Filmprodusent Harvey Weinstein har den siste tiden blitt anklaget av flere kvinner for seksuell trakassering. Her er han avbildet på Weinstien Company & Netflix-festen etter Golden Globe-utdelinga i 2015, sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde. Foto: AFP/ NTB scanpix
MEKTIG: Filmprodusent Harvey Weinstein har den siste tiden blitt anklaget av flere kvinner for seksuell trakassering. Her er han avbildet på Weinstien Company & Netflix-festen etter Golden Globe-utdelinga i 2015, sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Gjennom flere år har film-mogulen Harvey Weinstein (65) blitt omtalt som Hollywoods mektigste person med filmer som «Shakespeare in Love» og «Gangs of New York» på CV-en.

Med sine selskaper «Miramax», som han opprettet sammen med sin bror Bob Weinstein (62) i 1979, og deres andre selskap «The Weinstein Company» som de opprettet i 2005, har han også vært en av de fremste Oscar-garantistene de siste åra - med over 75 Oscar-statuetter og mer enn 300 nominasjoner.

Han har blitt hyllet som et fantastisk menneske med sin karismatiske sjarm, og ble blant annet omtalt som «en god venn» av selveste Michelle Obama (53), USAs tidligere førstedame, i et intervju med Fox News i 2013.

Under «Golden Globe»-utdelingen i 2012, da skuespiller Meryl Streep (68) vant prisen for «Beste kvinnelige skuespiller» med filmen «The Iron Lady», holdt hun en lang takketale hvor hun til slutt kom fram til hvem som gjorde filmen mulig.

- Jeg vil takke agenten min og Gud - Harvey Weinstein, sa hun den gangen.

Fikk sparken fra eget selskap

For noen dager siden fikk imidlertid pipa en helt annen lyd da New York Times publiserte en omfattende avsløring som dokumenterer hvordan Weinstein, over tre tiår, skal ha seksuelt trakassert flere kvinner.

I 2012 kåret Time ham til bransjens aller mektigste. Gjennom den omfattende avsløringen kommer det fram hvordan Weinstein gjennom flere år har utnyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han vil gjennom kontrakter og forlik.

Det hele har ført til at Weinsteins eget selskap, «The Weinstein Company», har terminert kontrakten hans med umiddelbar virkning. Det bekrefter selskapets styre selv natt til mandag i en pressemelding.

- I lys av den nye informasjonen som har kommet fram de siste dagene, har direktørene i «The Weinstein Company» bestemt seg for å terminere ansettelsesforholdet til Harvey Weinstein med umiddelbar virkning, skriver de og legger til at de har informert Weinstein om det.

Flere anklager

Etter at avisa publiserte den mye omtalte avsløringen, som tar for seg Weinsteins hittil største skandaler, har flere kvinner åpnet opp om sine angivelige episoder med 65-åringen.

Kun dager etter avsløringen gikk blant andre den amerikanske TV-profilen Lauren Sivan (39) ut med sin historie til The Huffington Post.

Saken fortsetter under bildet:

PREMIERE: Harvei Weinstein under premieren på filmen «The Immigrant» under Cannes Film Festival i 2013. Foto: NTB Scanpix
PREMIERE: Harvei Weinstein under premieren på filmen «The Immigrant» under Cannes Film Festival i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Harvey Weinstein fanget en gang en kvinne i gangen på en restaurant og onanerte foran henne, forteller hun til avisa og referer til seg selv som «kvinnen».

Hendelsen skal ha skjedd på en restaurant i Manhattan i New York mens hun var ute og tok noen drinker med en venninne.

Weinstein skal ha tilbudt Sivan en omvisning på stedet, som hun takket ja til, skriver avisa. Da de ankom kjøkkenet skal Weinstein ha forsøkt å kysse Sivan. TV-profilen avviste imidlertid Weinstein og skal ha forklart at hun var i et langvarig forhold.

Weinstein skal ha reagert ved å begynne å onanere foran henne i gangen på restauranten. Sivian skal ikke ha hatt mulighet til å komme seg unna situasjonen.

Ifølge Sivan ble dette holdt utenfor offentligheten da hun var redd for makten Weinstein hadde i media, skriver avisa.

Trakk seg som rådgiver

Etter TV-profilens nye anklager har Huffington Post sendt både lydopptak av Sivan som forteller historien, samt flere spørsmål til Weinsteins talsmann, uten å lykkes med å få en kommentar.

Lisa Bloom, den nylig avgåtte juridiske rådgiveren til Weinstein, skal imidlertid ha sagt at han for tiden ikke har tid til et intervju.

Det var lørdag at Bloom, som tidligere har forsvart kjendiser som Micha Barton, Blac Chyna og Kathy Griffin, trakk seg som rådgiver for 65-åringen, ifølge New York Times.

Støttet av familien

Weinstein er født og oppvokst i Queens i New York sammen med sin bror og sine jødiske foreldre.

Etter at han fullførte High School på John Bowne, studerte han videre på Universitetet i Buffalo.

EKS-KONA: Harvey Weinstein sammen med eks-kona Eve Chilton i 1997. Foto: NTB Scanpix
EKS-KONA: Harvey Weinstein sammen med eks-kona Eve Chilton i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1987 giftet han seg med sin assistent Eve Chilton. Sammen fikk de barna Lily (22), Emma (19) og Ruth Weinstein (14).

I 2004 tok ekteskapet slutt, og kort tid etter møtte han sin nåværende kone Georgina Chapman (41), som han giftet seg med i 2007. Sammen har de to barn.

Etter at de alvorlige anklagene mot den mektige filmskaperen ble kjent, har det vært en like stor påkjenning for familien som det tilsynelatende har vært for Weinstein.

I et intervju med The New York Post, gjengitt av People, forteller 65-åringen at han har hatt flere tøffe samtaler med sine nærmeste, og at han jobber med å bevise at han fortsatt «er dem verdig».

- Jeg har hatt noen tøffe samtaler med familien min, veldig tøffe, men familien min står ved min side, uttalte han.

GIFT: Harvey Weinstein sammen med sin nåværende kone Georgina Chapman tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Harvey Weinstein sammen med sin nåværende kone Georgina Chapman tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Offentlig beklagelse

I lys av den store avsløringen gikk Weinstein samtidig ut med en offentlig beklagelse i New York Times, og erkjente at han ikke har oppført seg like sømmelig til enhver tid.

«Jeg erkjenner at jeg i fortida har oppført meg på en måte overfor kolleger som har ført til mye smerte, og det beklager jeg oppriktig for. Jeg prøver å oppføre meg bedre, men jeg vet jeg har en lang vei å gå».

Weinstein skrev videre at han går i terapi og at han har planer om å ta permisjon for «å ta hånd om disse problemene».

- Trodde det var en sexfilm

Allerede som 14-åring startet Weinstein og broren en interessere for film. Det var Truffaut-klassikeren «The 400 Blows» som startet det hele.

- Vi trodde det var en sexfilm og tok med alle vennene våre. De stakk fordi den var i svart-hvitt, jeg fikk Bob til å bli. Vi likte den, så vi kom tilbake og så filmene til Fellini, De Broca og Truffaut. Det var som å ha vår egen Cinema Paradiso i hagen, har Weinstein tidligere uttalt ifølge Dagbladet Magasinet.

På college arrangerte han og broren konserter med store navn som Stephen Stills og The Grateful Dead. Pengene de fikk inn brukte de på drømmen om et eget filmselskap - som fikk navnet Miramax, etter foreldrene Miriam og Max.

Filmselskapet startet som et familieforetak hvor Weinstein var den kreative kraften, mens broren holdt styr på økonomien, og mora som resepsjonist.

Det var mot slutten av jappetida de fikk sine første triumfer, og på kort tid vokste selskapet seg større og større.

Plukket opp norske filmer

Opp gjennom karrieren har Weinstein plukket opp flere norske filmer, deriblant «Hodejegerne» og «Kon-Tiki», for det amerikanske markedet.

For sistnevnte var det ikke bare språket som skilte de to filmene.

I produksjonsnotatene fra «The Weinstein Company» kom det nemlig fram at den amerikanske versjonen er 101 minutter lang - altså 17 minutter kortereenn den norskspråklige filmen.

- Vi er innforstått med at amerikanerne ikke nødvendigvis har helt samme forhold til Thor Heyerdahl og historien rundt som det vi nordmenn har. «The Weinstein Company» har gjort grundige publikumsanalyser og masse testing, og meldte inn skriftlig hva de ønsket å gjøre med filmen, uttalte Aage Aaberge, filmens norske hovedprodusent den gang.

LES OGSÅ: - Cosby tvang meg til oralsex

FILMEN BAK FILMEN: Gjengen bak Oscar-nominerte «Kon-Tiki» laget denne lille bakomfilmen fra innspillingen på Malta. Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer