Gunhild Stordalen:

- Har fått en utløpsdato på livet som jeg ikke hadde regnet med

Gunhild Stordalen åpner opp om sykdommen.

ÅPENHJERTIG: Gunhild Stordalen (38) ble alvorlig syk i 2014, da hun fikk diagnosen diffus kutan systemisk sklerose. Nå forteller hun blant annet om behandlingene i et større intervju. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ÅPENHJERTIG: Gunhild Stordalen (38) ble alvorlig syk i 2014, da hun fikk diagnosen diffus kutan systemisk sklerose. Nå forteller hun blant annet om behandlingene i et større intervju. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Hotellkongen Petter (55) og kona Gunhild Stordalen (38) har de siste årene fortalt åpenhjertig om sistnevntes sykdom ved en rekke anledninger.

Det var først i 2014 at Gunhild fikk den livstruende diagnosen diffus kutan systemisk sklerose. Siden har paret stått sammen i 38-åringens mange, kompliserte behandlingsrunder.

I et større intervju med Dagbladet Magasinet forklarer Gunhild, som etter å ha fått diagnosen dro til Nederland og gjennomgikk stamcelletransplantasjon, at hun fikk et tilbakefall i 2016.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter Stordalen snakker regelmessig i varme ordelag om kona Gunhild, og alt hun har klart å utrette - på tross av å være alvorlig syk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter Stordalen snakker regelmessig i varme ordelag om kona Gunhild, og alt hun har klart å utrette - på tross av å være alvorlig syk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Worst case-scenario

Det ble da tatt en avgjørelse om å ta en ny stamcelletransplantasjon med tillegg av sterke immundempende medisiner.

At dette har krevd mye både fysisk og psykisk, er ingen hemmelighet. Kommer imidlertid sykdommen tilbake nå, har paret ingenting.

- Hvis du kan leve med worst case-scenario, kan du takle alt annet. Det har vært min teknikk. Petter og jeg var gjennom hell and high water to ganger og forberedte oss på at jeg kan ha kort tid igjen. Men så ble vi vant til det også, sier 38-åringen til Magasinet og fortsetter:

- Jeg har fått en utløpsdato på livet som jeg ikke hadde regnet med. Å planlegge hvordan jeg kan gjøre det jeg hadde tenkt å gjøre på 50 år på bare seks måneder, ble en ut­fordring som jeg får energi av.

SEMINAR I OSLO: Initiativtaker for EAT, Gunhild Stordalen, fortalte hva de skal gjøre i det store samarbeidsprosjektet mellom EAT, NFF og Bama. Video: Scanpix Vis mer Vis mer

Satte opp en liste

I oktober i fjor fortalte hennes ektemann at Gunhild ikke kommer til å få et langt liv. Overfor Magasinet forteller 38-åringen at ekteparet satte opp en liste over hva de ville gjøre, før hun dør. Blant annet hadde Gunhild en drøm om å eie en grand danois.

Mye har likevel blitt prioritert bort. 38-åringen har nemlig på tross av sykdommen valgt å fokusere på hjertebarnet EAT - noe Petter flere ganger har berømmet kona for.

KONFERANSE: Gunhild Stordalen møtte den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama på konferanse i Milano tidligere i år. Foto: Instagram / Gunhild Stordalen
KONFERANSE: Gunhild Stordalen møtte den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama på konferanse i Milano tidligere i år. Foto: Instagram / Gunhild Stordalen Vis mer

- Arbeidet med Eat gir meg utrolig mye. Ifølge legene burde jeg tatt det med ro, men for meg er det å gjøre noe meningsfylt, og være med å bidra til forandring utrolig viktig. Jeg får også mye mer energi om jeg glemmer min egen tragedie og sykdom, sa Gunhild i et intervju med Expressen i fjor.

- Jeg har alltid følt at jeg har hastverk. Verden står overfor enorme utfordringer, og vi kan håndtere dem, men vi har ingen tid å miste. Etter at jeg fikk en dødsdiagnose stemplet i pannen, har jeg blitt enda mer utålmodig, sier hun til avisa.

Først i verden

I et intervju med Anna Hedenmo på SVT, «Min Sanning» i desember, tegnet Petter et bilde av hvordan tilværelsen har sett ut de siste årene.

Stordalen la ikke skjul på at konas sykdom er svært alvorlig, og forklarte at Gunhild var den første i verden med denne type sykdom som gikk gjennom en stamcelletransplantasjon for andre gang.

Etter at ekteparet - som giftet seg i 2010 - fikk vite at de beste spesialistene holdt til i Amsterdam, så de seg ikke tilbake og tilbrakte en lengre periode der.

Da 38-åringen hadde gjennomgått første transplantasjon, var Petter Stordalen optimistisk.

- Vi trodde det hadde gått bra, men så får hun et jævla tilbakefall, sa han.

- Da visste vi at det var den siste sjansen vi hadde. Kommer det tilbake nå, så har vi ingenting.

LES OGSÅ: Fikk kjeft av kona etter Instagram-stunt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer