Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud:

- Har aldri vært så sårbare

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud ble i fjor høst mødre til en liten gutt. Veien dit var imidlertid svært krevende.

TØFT: «Farmen»-paret Lene og Tonje har laget minidokumentaren «På innsiden» i samarbeid med Medicus. Der viser de fram sine erfaringer med assistert befruktning og veien mot å bli mødre for sønnen Max. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april i fjor ble det kjent at «Farmen»-paret Tonje Frøystad Garvik (32) og Lene Sleperud (32) ventet barn. Høsten i fjor kunne de endelig dele nyheten om at de var blitt mødre for første gang.

Paret bestemte seg tidlig for å gå for IVF-behandling, og trodde veien fram til de så to streker på graviditetstesten skulle bli kjapp og enkel. De fant imidlertid ut at det skulle bli en lengre prosess enn først antatt.

Det omverdenen imidlertid ikke visste var at hele prosessen ble dokumentert, og i dag lanseres minidokumentaren «På innsiden». Filmen er resultatet av et samarbeid mellom paret og fertilitetsklinikken Medicus. I filmen kan man følge paret på veien mot sitt første barn - en vei som skulle vise seg å være både lang og vanskelig.

Øverst i saken kan du se klipp fra dokumentaren.

«BABYÅRET 2021»: Selv om den siste tiden har vært preget av pandemien, er det en del kjendiser som har brukt tiden på å gå gravide. Video: Rød Løper Vis mer

- Fra himmel til helvete

- Vi har ikke sett den endelige versjonen ennå, så vi er veldig spente på hvordan det blir. Vi føler jo at vi virkelig har delt sjelen vår i den prosessen. Vi har delt de absolutt tøffeste øyeblikkene, og det er noe sårt ved å dele det og vite at andre skal se på det etterpå.

De nybakte mødrene forteller at de gikk inn i prosessen med prøverørsbefruktning med en forventning om at det skulle sitte på første forsøk. Slik skulle det imidlertid ikke bli.

BARNEROMMET: Tonje, Lene og lille Max på barnerommet. Foto: Morten Eik / Se og Hør
BARNEROMMET: Tonje, Lene og lille Max på barnerommet. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

De to første forsøkene førte ikke til noen graviditet. Paret forteller at det var vanskelig å holde motivasjonen oppe uten noen som helst garanti for at det er et barn i enden.

- Når det ikke går de første gangene så er det veldig tungt. Oppturene og nedturene er så vanvittig bratte, og det er så kort vei fra himmel til helvete - det er det som er så skummelt.

- Hele prosessen blir så altoppslukende, om man vil det eller ikke. Det blir veldig slitsomt, for man klarer liksom ikke å tenke på noe annet. Man havner i en slags boble, forteller mødrene.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018, nå viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

- En tøff prosess

For Tonje og Lene ble det et hardt slag i magen hver gang testen viste negativ. Og da de skulle dokumentere det øyeblikket var ikke alltid like lett.

- Det føles ikke akkurat naturlig å ta opp et kamera idet du begynner å hylgrine fordi du har tatt en graviditetstest som var negativ. Vi har pushet oss selv til å dele ting og vist sider ved oss selv som vi ikke har vist før. Jeg tror vi aldri har vært så sårbare, men vi mener det er viktig å vise nettopp fordi den fertilitetsprosessen er så krevende og det er så mange følelser knyttet til det.

FILM: Lene og Tonje har dokumentert sin opplevelse med IVF-behandling i filmen «På innsiden». Foto: Morten Eik / Se og Hør
FILM: Lene og Tonje har dokumentert sin opplevelse med IVF-behandling i filmen «På innsiden». Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Paret har gjennom graviditeten vært åpne på sosiale medier om utfordringene ved IVF-behandling. Nå håper de dokumentaren kan hjelpe andre i samme situasjon.

- Det er mange som går gjennom en sånn prosess og tror de er alene om det, og det å dele noe der andre kan tenke at de kjenner seg igjen er det som er målet med denne dokumentaren. At det er ekte. Det er en tøff prosess, så det er fint at man kan være litt sammen om det.

Falsk overgangsalder

På et tidspunkt begynte Lene på noe som kalles «lang protokoll». Da får man et legemiddel, som oftest en nesespray, som skal nedregulere hypofysen - en hormonregulerende kjertel. Dette gjøres for å kontrollere kvinnens eggløsning for å sikre at eggene kan hentes ut på riktig tidspunkt, skriver Medicus på sine nettsider.

- De tappet meg for østrogen i 14 dager, og da ble jeg puttet i en falsk overgangsalder, minnes Lene i dag.

- Jeg ble helt tom innvendig, men hadde samtidig følelsene veldig utenpå kroppen. Jeg kunne tenke sånn «har jeg noe å leve for».

TUNGT: Selv om mødrene innrømmer at prosessen har vært tøff, er det ingen tvil om at premien i enden gjorde alt verdt det. Foto: Morten Eik / Se og Hør
TUNGT: Selv om mødrene innrømmer at prosessen har vært tøff, er det ingen tvil om at premien i enden gjorde alt verdt det. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Lene husker tilbake til en hendelse på et kjøpesenter.

- Batteriet på PC-en min var tomt, så jeg skulle kjøpe lader. Men så var det ingen som hadde, så jeg begynte bare å hylgrine. Midt på senteret. Jeg hadde liksom masse følelser, men følte meg samtidig tom.

- Veldig flørtete

Et og et halvt år og tre forsøk senere viste endelig graviditetstesten to streker. Lene var gravid.

- Først trodde vi at displayet var ødelagt, vi skjønte ingenting.

Etter hvert turte de imidlertid å slippe jubelen løs. Men da begynte nye bekymringer å melde seg.

- Jeg bekymret meg hele veien. Jeg måtte spise riktig, unngå å spise noe som er farlig og generelt være forsiktig. På slutten så var vi sånn «nå skal han endelig ut, så slipper vi å bekymre oss». Men jeg bekymrer meg jo enda mer nå, ler Lene.

SJARMØR: Max (4,5 md.) er en liten sjarmør, ifølge mødrene. Foto: Morten Eik / Se og Hør
SJARMØR: Max (4,5 md.) er en liten sjarmør, ifølge mødrene. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Max kom til verden 27. september 2021. Tonje og Lene har nå vært mødre i nesten fem måneder, og kunne ikke vært mer stolte av sin lille sønn.

- Han er veldig «flørtete». Han hever liksom det ene øyenbrynet og ser dypt inni øynene dine.

- Også er han bestemt og utålmodig, men samtidig en veldig enkel unge. Han har en god utstråling, og et veldig varmt blikk. Det ser ut som han er en god person. En veldig bra førstegangsbaby synes vi, avslutter de nybakte mødrene.

LES OGSÅ: - Jeg er så ødelagt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer