Island kritiserer Instagram-kjendiser:

- Har aldri sett så mye dum og uansvarlig oppførsel

Turister råkjører i sårbar natur, tramper ned mosen, flyr droner over ville hester.

SKREKK OG ADVARSEL: Slik så det ut etter at den russiske fotografen og influenceren Alexander Tikhomirov hadde råkjørt i Islands sårbare natur (t.h.). Justin Biebers (t.v.) besøk på Island i 2015 skal ha fått turismen til å ta av. Foto: NTB scanpix/ Islandsk politi
SKREKK OG ADVARSEL: Slik så det ut etter at den russiske fotografen og influenceren Alexander Tikhomirov hadde råkjørt i Islands sårbare natur (t.h.). Justin Biebers (t.v.) besøk på Island i 2015 skal ha fått turismen til å ta av. Foto: NTB scanpix/ Islandsk politi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok helt av etter at den amerikanske popstjernen Justin Bieber (25) i 2015 spilte inn en video fra den islandske dalen Fjaðrárgljúfur.

Turister og såkalte influencere på det sosiale mediet Instagram strømmet til islandske turistattraksjoner - lokket av muligheten til å ta like spektakulære bilder.

TREKKPLASTER: Fjadrárgljúfur er blitt et yndet turistmål på Island etter at Justin Bieber spilte inn musikkvideoen til låta «I'll Show You» her. Foto: Egill Bjarnason/ AP/ NTB scanpix
TREKKPLASTER: Fjadrárgljúfur er blitt et yndet turistmål på Island etter at Justin Bieber spilte inn musikkvideoen til låta «I'll Show You» her. Foto: Egill Bjarnason/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Men nå har islendingene fått nok.

- Jeg har en følelse av at alt nå handler om Instagram og det perfekte Instagram-bildet. Jeg har aldri sett så mye dum og uansvarlig oppførsel, sier den Reykjavik-baserte fotografen Michalina Okreglicka til BBC.

Se dette innlegget på Instagram

Glacier dip in #iceland

Et innlegg delt av Justin Bieber (@justinbieber)

Politiutrykning

For tiden koker det i sosiale medier, av rasende innlegg mot uansvarlige turister og influencere.

Islendingene har begynt å dokumentere den dårlige oppførselen på egne Facebook- og Instagram-sider, som ifølge BBC blant annet går på fyllekjøring og turister som flyr droner over ville hester.

Nylig toppet det seg med et besøk fra fotografen og influenceren Alexander Tikhomirov.

Russeren ga fullstendig blaffen i forbudet mot å kjøre utenfor veiene, som er innført av hensyn til Islands sårbare natur.

Det gikk ikke bedre enn at islandsk politi måtte rykke ut for å dra Tikhomirov og SUV-en hans opp fra leirjorda hvor han hadde kjørt seg veldig fast.

Etter at politiet la ut bildene fra aksjonen til skrekk og advarsel, fant også den russiske ambassaden det nødvendig å rykke ut.

Instagram-provokasjon

«Vær vennlig og noter at når Island eller en annen stat besøkes, må lovene, reglene og skikkene til vertslandet respekteres», skrev ambassaden på Facebook.

Det som har provosert islendingene mest, er Tikhomirovs egen rapport om hendelsen til sine Instagram-følgere.

«Turist pløyer bil inn et beskyttet, geotermisk område, skryter av det på Instagram», skriver nettavisa Reykjavik Grapevine.

Tre uker etter at Tikhomirov la ut Instagram-posten hvor han poserer foran bilen og ifølge Reykjavik Grapevine på russisk skryter av boten han fikk, ligger den fortsatt ute.

«Utrolig respektløst, etter at du fikk bot av politiet for forbudt offroad-kjøring», lyder en av kommentarene bak innlegget.

Vis mer

- Dramatisk påvirkning

Tikhomirov er ikke alene om en oppførsel som har provosert islendingene.

I en artikkel av nyhetsbyrået Associated Press (AP) omtales forholdene ved Fjaðrárgljúfur, den islandske dalen og turistattraksjonen hvor Justin Bieber spilte inn en video i 2015.

Da APs journalist i mai besøkte stedet - som nå går under navnet Fjaðrárgljúfur Canyon - ble han vitne til turister som tok seg inn på forbudt område for å skaffe seg spektakulære bilder.

BRØT SPERRINGENE: Den russiske turisten Nadia Kazachenok var en av flere turister som gikk utenfor sperringene for å bli tatt bilde av da nyhetsbyrået AP besøkte attraksjonen Fjadrárgljúfur i mai. Foto: Egill Bjarnarson/AP/ NTB Scanpix
BRØT SPERRINGENE: Den russiske turisten Nadia Kazachenok var en av flere turister som gikk utenfor sperringene for å bli tatt bilde av da nyhetsbyrået AP besøkte attraksjonen Fjadrárgljúfur i mai. Foto: Egill Bjarnarson/AP/ NTB Scanpix Vis mer

Dalen måtte i flere uker fram til 1. juni i år holdes stengt på grunn av skader på miljø og vegetasjon.

- Dumdristig oppførsel fra en berømt person kan påvirket et helt område dramatisk hvis massen følger etter, sa Islands miljøvernminister Gudmundur Ingi Gudbrandsson til nyhetsbyrået.

I Biebers video balanserer han ytterst på kanten av en klippe og ruller seg i den ømtålige mosen som er viktig for å begrense jorderosjonen.

Lover å ikke urinere

Ifølge BBC svarer nå islendingene med til dels radikale tiltak for å ta vare på naturen som har gjort landet så populært på Instagram.

For eksempel oppfordrer turistmyndighetene dem som ankommer Island å skrive under på at de skal forlate steder de besøker slik de var og ikke urinere i naturen.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Bieber blir behandlet for depresjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer